![]() |
Michaël Borremans, The Talent(2023) |
![]() |
Monet, Quai du Louvre |
![]() |
Michaël Borremans, The Talent(2023) |
![]() |
Monet, Quai du Louvre |
"Wij zijn maar speelgoedmannetjes, speelgoedmannetjes en meer niet, helaas
Gewoon maar speelgoedmannetjes, en we zijn hier nu de baas”
Deze tentoonstelling werd samengesteld op het ritme van het lied 'Speelgoedmannetje' van Drs. P.
Wat de academie zo bijzonder maakt om te exposeren is dat er zowel zeer oude als zeer jonge studenten passeren.
Deze lange blokfluit, stroboscoop, zandfilm, buste, slang met eieren, sprekende orkestgongs, dia’s, luisterstation, driehoeken, prints en speelgoedmannetjes zijn speciaal voor beide groepen bedoeld.
Floris Vanhoof (1982) combineert zelfgemaakte elektronische circuits en vergeten projectietechnologieën voor installaties, expanded cinema performances en muziekuitgaven. Door het ene medium naar het andere te vertalen, onderzoekt hij hoe onze perceptie opereert, en welke nieuwe perspectieven ontstaan.
Vanhoof is geïnteresseerd in de hybride vorm van muziek, kunst en cinema.Projecties met 16mm film en klanken uit een modulaire synthesizer staan centraal in zijn werk.
Vanuit dit modulaire muziekinstrument, waarbij kabeltjes elektronische klankmodules met elkaar verbinden, groeide de overtuiging dat alle mogelijke instrumenten en ideeën op elkaar aangesloten kunnen worden. Hij maakt eigen vertalingen van geluid naar beeld en omgekeerd, door het ene medium aan te sluiten op een ander -niet altijd compatibel- medium.
Uit inspiratiebronnen als structurele film en vroege elektronische muziek ontstaan installaties, expanded cinema performances en muziek uitgaven. Hij maakt zijn instrumenten en installaties zelf, als laboratorium modellen om het grensgebied tussen beeld, licht en klank te verkennen.
Als media-archeoloog, confronteert hij de digitaal verwende bezoeker met flikkerende 16 mm-films en dia-installaties, formaten die gedoemd zijn te verdwijnen.Hij kiest doelbewust voor analoge technologie vanwege de grotere inzichtelijkheid van het werkproces en het rijke dynamische bereik.
Los van nostalgie wil hij, met wat vroeger als hightech werd beschouwd, onze kijkpatronen in vraag stellen.
Installaties werden vertoond bij STUK, Leuven, Kunsthal Rotterdam, Audio Foundation Auckland New-Zealand, CIAP, Hasselt, Ambika P3 Londen, LLS387 Antwerpen, SMAK Gent, Castlefield gallery Manchester, Vooruit Gent, Netwerk Aalst, Bozar Brussel, Filmfestival Gent, Beursschouwburg Brussel, De Centrale Brussel, FOMU Antwerpen, Donaufestival Krems, De Warande Turnhout.
Performances vonden plaats in ISSUE Project Room New York, Aural Mexico City, Meakusma Eupen, Permeke Bibliotheek Antwerpen, UH Boedapest, Hangar Bicocca Milaan, Centre d'art contemporain Dijon, ZKM Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe, Internationaal Filmfestival Rotterdam, Flagey Brussel, Café OTO Londen, Extracity Antwerpen, Witte de With Rotterdam, Kaskcinema Gent, International Mystery Los Angeles, The Wulf Los Angeles, Ancienne Belgique Brussel, Museum van Elsene, KMSKA Antwerpen, Gallery Sofie Van De Velde Antwerpen, De Nor Middelheimmuseum Antwerpen, Les Urbaines Lausanne, Xing Live Arts Week Bologna, Electrónica en Abril Madrid, Lal Lal Lal Tampere en Helsinki.
In 2015 ontving hij de publieksprijs van de Young Belgian Art Prize, in 2023 kreeg hij een eervolle vermelding op bij Prix Ars Electronica.
Zijn laatste elpee werd op Klara gespeeld. De installatie "Bug Sounds / Vinyl Canyon" kreeg prima reviews in H ART magazine en De Morgen en werd uitgenodigd op Bruits Blancs in Parijs en het Donaufestival in Krems. Muziektijdschrift The Wire schreef over zijn laatste CD uitgave Talking Gongs. In 2018 werd solotentoonstelling "De Vloeibare Computer" aangekondigd in De Standaard en De Morgen. Deze expo kreeg een uitgebreide bespreking in H ART magazine. Werken uit deze tentoonstelling waren later te zien in Zwarte Zaal van KASK in Gent, STUK in Leuven, Design Biënnale in Kortrijk en Klankenbos in Neerpelt.
KONSEPT ZOEKT:
ENTOESIASTE KUNST(BOEKEN)FANS
VOOR OPENHOUDEN BIB ABK MORTSEL
WOENSDAG, VRIJDAG OF ZATERDAG
(tijdens de openingsuren van het secretariaat)
WIJ BIEDEN:
EEN AANGENAME WERKSFEER
TOEGANG TOT BIJNA 5000 KUNSTBOEKEN
ZIN EN TIJD?
mail naar
KONSEPT@TELENET.BE
Liesbeth Gordijn, Inge Muyshondt en Astrid Deneckere werden geselecteerd voor DE KUNSTWEDSTRIJD VOOR GRAFIEK 2024.
Elk jaar organiseren de Cultuurraad van Heist-op-den-Berg en Cultuurcentrum Zwaneberg De Kunstwedstrijd, die telkens in het teken van een verschillende discipline staat. Met de steun van sponsors worden prijzen uitgereikt aan drie kunstenaars die volgens een jury van experten hun medium op een uitzonderlijke wijze beheersen of invullen. De selectie gebeurt anoniem en enkel op basis van de (maximum twee) ingeleverde werken. Jonge, ervaren, professionele, lokale en nationale hedendaagse kunstenaars komen zo samen.
vernissage
14.11.2024
18.00 -
21.00
je kan
je inschrijven op
>>
05.01.2025
De 13e editie van Kunstendag voor Kinderen komt eraan en dit jaar zijn we helemaal 'Zot van Kunst'! De hele dag kunnen kinderen tot 12 jaar volop toveren met theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur en beeldende kunst (of een combinatie ervan).
Kunstendag voor Kinderen vindt elk jaar plaats op de derde zondag van november.
Klik hier voor meer info.
In 1931 stichtte een Britse arts van de Church Missionary Society een leprakolonie op Bwama Island. Later werden deze gebouwen in gebruik genomen als klaslokalen en slaapzalen. Op het eiland vind je ook een Primary School, een kerk en een klein hospitaal.
Tot voor kort waren de schoolgebouwen in zeer slechte staat: de klaslokalen en ook de slaapplaatsen van de leerlingen waren oud en vervallen, de daken lekten, de bepleistering viel van de muren. Malariamuggen en andere ongenode gasten konden ongestoord door de kapotte ramen naar binnen. Er was geen stromend water en nauwelijks elektriciteit. Er waren alleen een paar primitieve toiletten en geen wasgelegenheid.
Verankering van het project
Els Janssens en een collega, beiden leerkrachten, gaven in 2017 enkele weken les als vrijwilliger op Bwama Island. Ze waren allebei onder de indruk van de slechte omstandigheden waarin de leerlingen les kregen en verbleven. Terug in België besloten ze iets te doen om de leerkansen van de jongeren te verbeteren.
Al enkele jaren werken ze daarvoor nauw samen met enkele leraars die als vrijwilliger actief zijn in de gemeenschap rondom Lake Bunyonyi.
Doel van het project
Met hun kleinschalig project willen ze de Bwama Secondary School en de Hakahumiro Primary School ondersteunen zodat de armste kinderen en jongeren uit de omliggende dorpen van Lake Bunyonyi betere kansen krijgen om zich te ontwikkelen en zo sterker in het leven te staan.
De infrastructuur verbeteren is hun eerste doel. In de voorbije jaren hebben ze met giften van sponsors en subsidies verschillende klasgebouwen en slaapzalen van de Bwama Secondary School kunnen renoveren en een sanitair blok voor zowel meisjes als jongens kunnen bouwen. Ook zorgden ze voor een betere huisvesting van leraren op het eiland en plaatsten ze drie watertanks. Ze kochten bedden en schoolbanken aan en zorgden voor krijtborden en schoolgerief.
Daarnaast werken ze aan de zelfredzaamheid van de jongeren met educatieve projecten zoals een schoolmoestuin. Ze helpen de meisjes ook met herbruikbaar maandverband en zeep en ondersteunen projecten rond seksuele opvoeding en hygiëne.
In de Hakahumiro Primary School, die ook een grondige renovatie nodig heeft, zitten zo’n 750 kinderen uit het dorp Mugyera en omgeving. Dit jaar worden er nieuwe daken gelegd en worden muren, deuren en vensters vernieuwd. In de aarden vloer van de klaslokalen zitten zandvlooien die infecties veroorzaken bij kinderen die blootsvoets naar school komen. Om dit probleem op te lossen krijgen de klassen een nieuwe cementvloer.
De Hakahumiror Primary School droomt van een kleine bibliotheek met leesboekjes voor de kinderen, die thuis Rudiga spreken en les krijgen in het Engels. Boeken in beide talen zullen de taalkennis van leerlingen stimuleren en hen leesplezier bezorgen.
Steun aan het project
Wil je dit project steunen en wil je eenmalig of op regelmatige basis sponsoren, dan kan dit op rekeningnummer BE48 5230 8027 2427 van Leraars zonder Grenzen met mededeling “Gift aan LzG: Lake Bunyonyi Project"
Voor meer info klik hier
![]() |
(c) Johanne Ampe, Nightingale |
Beleef een zintuigprikkelende route langs ateliers of werkplaatsen van vele actieve kunstenaars in Mortsel. Deze enthousiaste groep creatievelingen zwieren de deuren open en ontvangen je, vertellen over hun werk en de manier waarop dat tot stand komt. Je krijgt de gelegenheid met hen in gesprek te gaan. Een vruchtbare dialoog voor maker én kijker. Laat je leiden langs verrassende plekken en maak kennis met verschillende kunstdisciplines.
Tip: laat je auto thuis en stap of fiets je warm op deze kunstzinnige route.
De kunstroute Kunstenfabriek is een organisatie van lokaal bestuur Mortsel in samenwerking met alle deelnemende kunstenaars en collectieven.
maandag 11 november 2024 van 10.00 tot 16.00 uur.
Klik hier voor meer info
![]() |
(c) Lucienne Dillen |
GEZOCHT!
Om studenten, leerkrachten van de ABK Mortsel en Konseptleden maximale toegang te bieden tot de prachtige bibliotheek, zoeken we nog vrijwilligers die zich enkele uren per week (tijdens de openingsuren van het secretariaat) willen vrijmaken.
INTERESSE?
Mail naar konsept@telenet.be
Op woensdagavond 6/11 om 20u en zaterdag 9/11 om 10u geeft Elien wat meer uitleg over de premieplaat die ze maakte in opdracht van Konsept voor de ereleden 2025.
We gaan in gesprek over haar werkwijze, de onderliggende gedachten en thema's en de uiteindelijke resultaten.
Na de lezing kunnen ereleden hun premieplaten afhalen of ter plekke aankopen.
GERHARD RICHTER: VERBORGEN SCHATTEN
![]() |
Gerhard Richter, Bloemen 1977 |
ALLES KUNST?
Vanuit een brede visie op het begrip ‘Kunst’ maakt de tentoonstelling ‘Alles Kunst?! Van Aldi tot Rubens’ verrassende perspectiefwisselingen mogelijk. De presentatie onderzoekt de relevantie van historische en hedendaagse kunst, legt verbanden met actuele thema's en toont de overeenkomsten tussen wat op het eerste gezicht heel verschillende werken lijken, vrij van stilistische categoriseringen en ongeacht hun herkomst.
YOKO ONO: MIND
![]() |
Yoko Ono mit Glass Hammer 1967 bei HALF- A- WIND SHOW, Lisson Gallery London foto C Clay Perry/Kunstwerk O Yoko Ono |
De tentoonstelling toont meer dan 200 werken, waaronder instructies en partituren, instal-laties, films, muziek en foto's. Zo werpt ze een licht op Ono's radicale benadering van taal, kunst en participatie, die tot op de dag van vandaag nog steeds grote impact heeft.
RAUS INS MUSEUM
Er worden meer dan 180 werken van klassieke moderne en naoorlogse kunst tentoongesteld, waaronder baanbrekende meesterwerken van kunstenaars als Paul Klee, Henri Matisse, Pablo Picasso, Jackson Pollock en Andy Warhol, maar ook nieuwe aanwinsten van belangrijke moderne kunstenaars als Etel Adnan, Paula Modersohn-Becker, Gabriele Münter, Alice Neel en Lygia Pape en werken van niet-Europese kunstenaars die in de afgelopen jaren zijn verworven. Met deze werken is de collectie exemplarisch voor de geschiedenis van de moderne abstractie en is ze eveneens internationaal één van de meest vooraanstaande en veelstemmige collecties moderne kunst, die ook de canon van de kunstgeschiedenis heeft uitgebreid
PRAKTISCH
ZONDAG 17 NOVEMBER 2024.
Vertrek: 08h00 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem
(halte tram 7 en 15)
Terug: omstreeks 19h30
Inschrijven: dinsdag 05 november 2024 vanaf 08h00. Enkel met een sms via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.
Vermeld je naam, je telefoonnummer en de namen van iedereen voor wie je inschrijft. Konsept zal je nog dezelfde dag contacteren ter bevestiging.
Pas nadat Konsept je contacteerde kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN BE56 3200 6929 8688 - BIC BBRUBEBB en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept: 49 €. Niet leden: 59 € (Leden hebben voorrang)
Wie zijn wij?
- de initiatieven van de ABK om zich bij het publiek bekend te maken ondersteunen
- de aankoop van apparatuur en materiaal voor de ateliers mee financieren
- de bibliotheek van de academie beheren en actualiseren
- de ABK helpen bij de organisatie van kunstvoordrachten, gastcursussen en tentoonstellingen
- jaarlijks enkele daguitstappen naar binnen- en buitenlandse musea plannen
- elk najaar een vierdaagse kunstreis naar het buitenland organiseren
- mee bijdragen aan het welslagen van het eindejaarsfeest en de open deur dagen
- tentoonstellingsprojecten voor oud-studenten en leden organiseren
- een inclusie-project beheren met als doel voor iedere geïnteresseerde de drempel naar kunstonderwijs aan de ABK ook financieel haalbaar te maken.
- Voor 30 € per jaar kan je erelid worden. Je krijgt dan een premieplaat gemaakt door een leraar van de ABK Mortsel.
Interesse of vragen?
Mailadres: konsept@telenet.be
Konsepttelefoon: 0473/93 86 71