vrijdag 6 september 2013

'OPERATION GOMORRHA': HET BOMBARDEMENT OP HAMBURG TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG.








Op 24 juli 1943 voerden de Britten een bombardement uit op de stad Hamburg. De codenaam ervan was ''Operation Gomorrha''. Het totale offensief van Arthur Harris ('Bomber' Harris) duurde tot 3 augustus. Gedurende deze periode vlogen 2353 zware bommen-werpers over de stad. Er viel in totaal ruim negenduizend ton aan Brisantgranaten en brand-bommen. In de nacht van 24 juli alleen al vielen bijna honderdduizend brandbommen op de stad.

In tegenstelling tot de Amerikanen gebruikten de Britten een tapijtbombardement-techniek. Hele steden werden opgedeeld in sectoren. Een eerste bommenlading bestond uit explosieve luchtmijnen die daken wegrukten en vensters lieten springen. Hierna volgden brandbommen en brisantbommen om alles in brand te steken. Door het ontbreken van daken ontstonden al gauw hele vuurstormen die zo intens waren dat de zuurstof uit de schuilkelders werd gezogen, dat rook in deze schuilkelders trok, en waterleidingen zwaar werden beschadigd... Door het gebruik van bommen met een tijdsontsteking werd ook het bluswerk bemoeilijkt, omdat men niet wist wanneer deze bommen zouden ontploffen.

Door deze techniek, en door de “goede” weersomstandigheden (droge zomerlucht en warme temperaturen, in de nacht daalde de temperatuur niet onder de dertig graden) werd in Hamburg een ware vuurstorm ontketend door ruim zevenhonderd bommenwerpers. Volgens officiële cijfers vielen er die nacht 18.474 doden. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger doordat niet alle lichamen geborgen konden worden. Door de intense hitte en de dagenlange brand restte van veel lichamen niet meer dan verkoolde beenderen en as.

Met naar schatting 42.000 doden staat Hamburg op de eerste plaats in de top-tien van 'aantal doden bij luchtaanvallen'. Het bombardement op de stad Dresden staat tweede op deze lijst, maar daar vielen de circa 25.000 doden op één nacht. In Hamburg was dit niet het geval: in de nacht van 29 op 30 juli vielen in de wijk Barmbek 10.000 doden. In totaal werden in Hamburg 277.000 woningen verwoest, dit is de helft van alle woonruimte van de stad.
De Britten spraken nadien in hun propaganda over het "Hamburgiseren" van Duitse steden.

Tenslotte werd door bombardementen op 13 december 1943 en 18 juni 1944 ook de helft van de Speicherstadt vernield.


Bronnen:
Wikipedia.org
Ralf Lange: Hafencity + Speicherstadt,, uitg Elbe&Flut, 2010i>

1 opmerking:

  1. Ik vind dit een totaal oninteressant artikel; alsof technische info over hoe doeltreffend luchtaanvallen moeten zijn en de technische weerslag ervan op de getroffen bevolking er überhaupt vandaag nog toe doet!
    Als men dan toch met cijfert goochelt; waarom vermeldt men dan Hirosjima en Nagasaki niet?

    BeantwoordenVerwijderen