De Amerikaanse kunstenaar Tony Oursler heeft een sublieme tentoonstelling geënsceneerd in het prachtige MAC’s van Grand Hornu. Onder de poëtische leiding van directeur/curator Laurent Busine werd de show van Oursler meer dan een tentoonstelling, het is een innerlijke trip naar zijn/onze diepste fantasmes en verlangens, 'Phantasmagoria' genaamd.
Schilderijen, beelden en videotapes
Spiritisme, tovenarij, en horrorfilms
Maar Tony Oursler is vooral een zeer goede kenner van de volkscultuur en een onvermoeibare observator van de wereld waarin hij leeft. Hij laat zich dan ook inspireren door de meest uiteenlopende bronnen: wetenschappelijke ontdekkingen, nieuwe technologieën, broodje- aap -verhalen, de microkosmos van de tv, spiritisme, tovenarij, multiple persoonlijkheidstoornissen, horrorfilms, kunstgeschiedenis, het theater van Bertolt Brecht.....Het zijn voor hem evenzovele aanleidingen om zijn creativiteit bot te vieren.
Zijn environnements veronderstellen dat de kijker er actief aan deelneemt, zowel lichamelijk (hij moet door de installaties wandelen) als mentaal (hij moet willen geloven wat hij ziet). Begin 1980 laat Tony Oursler het tv-scherm los en hij gaat zijn beelden projecteren. Dit verandert de status van zijn videobeelden. Bij zijn poppen is het alsof er een virtuele ruimte ontspringt: ze zijn de vogelverschrikkers die in interactie treden met de “deelnemer”, een term die Oursler verkiest boven “kijker”. Zo ontstaat er een nieuwe, hybride vorm die iets heeft van video’s en van sculpturale ruimtes.
Gedachten, incarnaties en confrontaties
Dit alles maakt van Ourslers “Phantasmagoria” een geweldige psychedelische trip.
1. Naar aanleiding van de expo verscheen er bij het Mercator Fonds de publicatie 'Tony Oursler/Vox Vernacular', de eerste bundeling van de geschriften van deze kunstenaar. Een kaleidoscopiosche afwisseling van scenario's, essays, dialogen en afbeeldingen biedt een boeiend inzicht in de ongebreidelde fantasie van Tony Oursler en zijn fascinatie voor o.a. schoonheid, telecommunicatie en psychische storingen.
2. De Brusselse Galerie Albert Baronian toont tot 11 januari werk van Oursler
3. Dit is de mooiste tentoonstelling die ik in 2013 in België mocht meemaken. Ga dat zien...(en neem vooral de kinderen mee!)
Claude Blondeel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten