donderdag 10 november 2016

STUDIEREIS ZONDAG 11 DECEMBER 2016 - LANGEN FOUNDATION, SKULPTURENHALLE SCHÜTTE & DÜSSELDORF KUNSTPALAST

STUDIEREIS ZONDAG 11 DECEMBER 2016

LANGEN FOUNDATION, SKULPTURENHALLE SCHÜTTE:
DEACON “On the other side” en “Under the weather” Sculpturen

DÜSSELDORF KUNSTPALAST:
HINTER DEM VORHANG : verbergen en openbaren in de kunst
FEININGER : tekeningen en werken op papier

RICHARD DEACON: SKULPTUREN LANGEN FOUNDATION EN SKULPTURENHALLE SCHÜTTE

Deacon, Border 2014
Richard Deacon is een van de belangrijkste beeldend kunstenaars van deze tijd. In de tentoonstellingen in de Langen Foundation en de Skulpturenhalle wordt een overzicht geboden van zijn werk van de laatste tien jaar. Dit werk wordt gekenmerkt door zeer dynamische, abstracte vormen, en door het gebruik van bijzonder uiteenlopende materialen. Sedert de jaren 1980 gebruikt Deacon zowel hout, staal, klei, papier en allerhande kunststoffen voor zijn sculpturen. Daarbij gaat hij uit van de specifieke eigenschappen van elk materiaal, waarbij hij de mogelijkheden – en de grenzen – onderzoekt. In de sculptuur “Orinocco” (2007) plooit hij hout met waterdamp om het starre materiaal een beweeglijke en vloeiende indruk te geven; in de reeks werken “Assemblies” (2008) maakt hij complexe constructies uit ceramiek. De “Infinities” (2008) – reliëfs uit gepolijst staal – zijn opgebouwd uit organisch vormgegeven elementen, en in zijn laatste werken “Flats” (2014) krijgt het gekleurd glazuur alle aandacht.






Deacon in de Skulpturenhalle
Deze “Flats” zijn sokkels die echter niet een sculptuur dragen, maar die als het ware“ hun eigen kleurig geglazuurd ‘oppervlak’ ten toon stellen.” Deacon is geen schilder, dus deze werken volgen niet uit een voorafgaande ‘compositie’. De kunstenaar is vooral geïnteresseerd in het arbeidsproces zelf, hoe de kleuren van het glazuur veranderen bij het verhitten en bij de wisselwerking tussen toeval en aansturing. Tenslotte zijn er ook “Customs” te zien, verticale sculpturen van met elkaar verbonden metalen vormen. Zij verdelen de ruimte en veranderen met hun glimmend oppervlak voortdurend de perceptie van de bezoeker.



Skulpturenhalle Schütte



Langen Foundation

DÜSSELDORF KUNSTPALAST
HINTER DEM VORHANG: Verhüllung und Enthüllung. Verbergen en openbaren vanaf de Renaissance tot op heden. Van Titiaan tot Christo.




Titiaan, Portret van Kaderinaal Filippo Archinto
Alles begon met een wedstrijd tussen twee antieke Griekse schilders. Het waren beiden virtuose schilders, en ze wilden elkaar overtreffen in het creëren van gezichtsbedrog in schilderijen. Zeuxis slaagde in zijn proefstuk, al betrof het enkel maar de duiven die naar de geschilderde druiven kwamen pikken. Toen hij echter het gordijn wilde wegschuiven waarvan hij dacht dat het werk van Parrhasios er achter verstopt was, begreep hij dat deze laatste de wedstrijd gewonnen had.Het fascinerende wisselspel tussen verbergen en tonen, bedekken en openbaren door middel van draperieën, een sluier of een gordijn is het thema van deze exclusieve tentoonstelling. Er zijn meer dan 200 kunstwerken te zien uit 600 jaar kunstgeschiedenis, met werken uit internationale musea en privé collecties. 







Vuillard, Le rideau Jaune
Met deze tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en foto’s wordt kunst getoond van de Renaissance tot op heden. Het sleutelwerk in de tentoonstelling (uit het Philadelphia Museum of Art) is het in 1558 door Titiaan geschilderde “Portret van kardinaal Filippo Archinto”.Verder zijn er werken te zien van Lucas Cranach de Oude, Jacopo Tintoretto, El Greco, Rembrandt, Arnold Böcklin, William Turner,  Robert Delaunay, Max Beckman, Cindy Sherman, Christo, Gerhard Richter, Francis Bacon Lucian Freud, Jean-Etienne Liotard, René Magritte, Neo Rauch eva.

Christo, Wrapped Car


DÜSSELDORF KUNSTPALAST: LYONEL FEININGER - ZWISCHEN DEN WELTEN


De afdeling Grafiek van het Museum Kunstpalast beschikt over 25 werken op papier van de Duits-Amerikaanse kunstenaar Lyonel Feininger (1871 – 1956). Op deze tentoonstelling zijn al deze werken te zien, uitgebreid met werken van privé collecties uit Düsseldorf en werken van het Folkwang Museum te Essen. De tentoonstelling biedt aldus een representatief overzicht van het werk van Feininger: alle facetten van zijn grafisch werk komen aan bod, ook de karikaturen die hij in zijn beginjaren maakte voor verschillende kranten. 
(In samenwerking met Galerie Stihl, Waiblingen en met de steun van Cary en Dan Georg Bronner.)








DÜSSELDORF KUNSTPALASTDE VASTE COLLECTIE

Het Kunstpalast beschikt over een rijke vaste collectie, met een belangrijke afdeling Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse werken van de 15de tot de 18de eeuw. Er is eveneens een afdeling Barok met werken van Zurbaran tot Rubens. De modernen zijn oa vertegenwoordigd door Otto Dix, Max Beckman, A. Macke, Laszlo Molohy-Nagy, Fr. Marc, Kirchner en M. Ernst. Hedendaagse kunstenaars in de collectie zijn oa. Beuys, E. Kelly en Richter. 

TIP VOOR WIE GEÏNTERESSEERD IS: K20 vrij te bezoeken buiten programma


Indien je na het bezoek aan het Kunstpalast nog artistieke honger hebt kan je eventueel in het museum K20 binnenlopen en er de tentoonstelling van de verzameling “Dorothee en Konrad Fischer” bezoeken.
Dit is een mooie verzameling Minimalisme en Konseptuele kunst met werken van Carl Andre, Richard Artschwager, Lothar Baumgarten, Bernd en Hilla Becher, Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Stanley Brouwn, Daniel Buren, Alan Charlton, Hanne Darboven, Jan Dibbets, Dan Flavin, Jannis Kounellis, Piero Manzoni, John Rückriem, Niele Toroni, Jua Munoz, Piero Manzoni, Gilbert & George ea. ( Dit bezoek is niet in de prijs inbegrepen)

PRAKTISCH


Datum: ZONDAG 11 december 2016.
Vertrek: 07h30 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: rond 20h30
Inschrijven: van 15 november tot  25 november 2016 via de Konsepttelefoon: 
0473 93 86 71.
Spreek een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer of stuur een sms met je naam en telefoonnummer. Konsept zal je dan zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.

Leden Konsept: 38 €; niet-leden: 48 € 
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten