Over de muurschildering van Bea De Block: Lokaal/ universeel. zomer 2021.
Het werk van Bea De Block is gebaseerd op veranderingen of verschuivingen in het (stedelijk?) landschap, meer bepaald veranderingen in haar geboortedorp (Balegem). Molens, de pastorie, het stationsgebouw, … die ofwel (deels) verdwenen zijn of een nieuwe functie hebben gekregen maar die nog steeds herinneringen of associaties oproepen voor Bea. Dus een lokaal uitgangspunt maar natuurlijk ook een fenomeen dat iedereen wel kan herkennen.
Het werk hier (muurschildering) is gebaseerd op een eerder werk waarin de vorm van het dak van de (voormalige) brouwerij werd gebruikt. In dat werk neemt Bea het verhaal als uitgangspunt van de gevechtspiloot - de piloot van een spitfire - die eind 1944 zou zijn neergestort in Balegem en werd verzorgd door de lokale bevolking tot een week later de regio werd bevrijd. Deze gebeurtenis is aanleiding geweest voor de brouwerij in Balegem om een bier te brouwen met de naam ‘spitfire’. De vorm van het dak van die gedeeltelijk geklasseerde brouwerij is nu de hoofdvorm van de schildering en de spitfire – nog wel aanwezig in het oorspronkelijk schilderij dat boven hangt in het schilderlokaal - is weggelaten om het geheel minder anekdotisch/ minder lokaal te maken.
Uiteindelijk resulteert dit achterliggende idee dus in een “vormenspel”: partijen weglaten, herhalen en spiegelen van vormen. Organische vormen afzetten tegenover strakke figuren. Het toeval laten spelen. Dus de idee is losgelaten en compositorische overwegingen bepalen het werk
David Ooms, atelierleerkracht schilderkunst
Over het werk van Bea De BlockVroeger en nu
Mijn werken zijn gebaseerd op veranderingen in het (stedelijk?) landschap van mijn geboortedorp.
De composities zijn vaak samengestelde beelden op basis van gebouwen die zijn verdwenen en andere die zijn gebleven (of bijgekomen).
Soms is het gebouw gebleven en de functie ervan veranderd, bv een pastorij die dienst doet als Bed & Breakfast.
Beleving
Anderzijds heeft ook mijn beleving van bepaalde locaties aanleiding gegeven tot enkele werken: plekken die nog steeds bepaalde associaties oproepen ook al is de omgeving (deels) veranderd.
Een voorbeeld daarvan is ‘het huis in de lucht’.
Dit is een gebouw dat afgebroken is, maar voor mij nog aanwezig als ik op die plek kom.
Vormenspel
uiteindelijk resulteert dit allemaal in een “vormenspel”: wegnemen en naar voor halen van partijen, herhalen en versnijden van vormen, een schilderkundig proces van opbouwen en afbreken.
‘Spitfire’
Volgens overlevering is eind 1944 een gevechtsvliegtuig neergestort in mijn geboortedorp Balegem (een deelgemeente van Oosterzele, Oost Vlaanderen). De piloot was zwaar gewond aan zijn hoofd. De plaatselijke bevolking heeft hem verzorgd en hem verborgen tot de geallieerden een week later de regio bevrijdden.
Deze gebeurtenis is aanleiding geweest voor de brouwerij in Balegem om een bier te brouwen met de naam ‘spitfire’.
Die brouwerij is actief geweest tot 1965 en is nu gedeeltelijk geklasseerd.
Deze compositie was ook uitgangspunt voor de muurschildering beneden onder het afdak. Daar heb ik ervoor gekozen om de compositie nog meer op zichzelf te laten bestaan zonder de verwijzingen naar de oorspronkelijke historiek.
* Voor de liefhebbers: nu brouwt ‘brouwerij Van Steenberge’ dit bier voor bierhandel Pede, die verschillende verkooppunten heeft in Oost-Vlaanderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten