donderdag 20 maart 2008

Kunst?



Live art heet dat in het engels, kunst waarvan levende performers deel uitmaken. De kunstenaar Guillermo Habacuc Vargas uit Nicaragua heeft als onderdeel van een installatie een hond laten verhongeren.
Hij betaalde twee kinderen om een straathond te vangen, bond het dier vast in een hoek van de galerie en liet het dier daar zonder eten zitten tot het doodging. Ook bezoekers kregen een verbod om het beest te voeren. Net buiten bereik van de hond had de kunstenaar met hondenvoer de zin ‘je bent wat je leest’ geschreven. De sandinistische hymne werd achterstevoren afgespeeld, en er werd crack en marihuana verbrand in wierookbrandertjes.

Een krachtig statement waarmee de kunstenaar de dood becommentarieert van een inbreker Natividad Canda, die overlijdt nadat hij is aangevallen door de twee rottweilers die het eigendom bewaakten.
De kunstenaar verdedigde zijn opstelling door te zeggen dat ‘het hypocriet is dat mensen wel geschokt zijn als een dier sterft in een witte ruimte, maar niet als dit op straat gebeurt.’ Bovendien ‘deed niemand van de bezoekers iets’, verklaarde hij.

Dierenrechtactivisten zijn nu een actie begonnen tegen de kunstenaar, die is uitverkozen om zijn land te vertegenwoordigen tijdens de Bienal Centroamericana Honduras 2008.

woensdag 19 maart 2008

Kijkroute Joke Van Leeuwen, Een halve hond heel denken in het KMSKA.


Naar aanleiding van haar nieuwe boek Een halve hond heel denken (10+) heeft Joke van Leeuwen een kijkroute samengesteld langs schilderijen en beelden uit de permanente collecties van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.
Met deze prachtige kunstwerken én leuke filmpjes, speciaal voor de gelegenheid gedraaid, leert Joke van Leeuwen je kijken, en wat kijken met je doet. Ze snijdt grote onderwerpen aan, maar doet dat op zijn Van Leeuwens: speels en licht.

Een-kijk-je-ogen-uit-en-stop-je-hoofd-erin-route voor iedereen van 7 tot 107. (21/03 - 01/06/08).


Met dank aan Jacqueline Vandermueren voor de tip!

zondag 16 maart 2008

Caspar David Friedrich, painter of silence.

">

Kunst creëert ontmoeting …vzw Wit.h (Kortrijk)


-BEZET- is een sociaalartistiek project waarin diverse kunstenaars een confrontatie aangaan met het publiek. Vanuit de marge nemen ze zelf het initiatief in handen en komen in het artistieke (Buda)hart van Kortrijk een pand kraken, kapen, bezetten.

Lees meer