donderdag 10 februari 2022

STUDIEREIS ZONDAG 13 MAART 2022 AMSTELVEEN & DEN HAAG

AMSTELVEEN, Cobramuseum:
 - Cobra en Noord-Afrika
 - Het lichaam centraal

DEN HAAG, Kunstmuseum:
 - PAULA REGO
 - BORIS LURIE & WOLF VOSTELL
 - ALPHONSE MUCHA
 -Vaste collectie


DEN  HAAG, KUNSTMUSEUM

 
Paula Rego
Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie lopen als een rode draad door het oeuvre van Paula Rego (1935). In haar figuratieve werk belicht ze persoonlijke worstelingen, waaronder een jarenlange depressie, maar ook sociaal-maatschappelijke problematiek zoals de minder-waardige positie van vrouwen. Kunstmuseum Den Haag presenteert in samenwerking met Tate de grootste overzichtstentoonstelling van Paula Rego tot nu toe, met meer dan zeventig schilderijen, collages, etsen en tekeningen










Alphonse Mucha
Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveert, wordt hij van de ene op de andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda (1894), ontworpen voor de superster van het theater: Sarah Bernhardt. Le style Mucha is niet veel later synoniem gaan staan voor de Art Nouveau, de moderne stroming die het straat-beeld van de Franse hoofdstad domineerde. In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van het werk dat Alphonse Mucha zo beroemd maakte.









Boris Lurie

Het confronterende werk van kunstenaars Boris Lurie (1924 -2008) en Wolf Vostell (1932 – 1998) komt voor het eerst samen in de tentoonstelling Kunst na Auschwitz. Het zijn deze twee kunstenaars die vanaf eind jaren vijftig de Shoah (het Hebreeuwse equivalent van de Holocaust) op een radicale wijze centraal stelden in hun kunst. In een periode waarin de oorlog voor velen onbespreekbaar was, kozen zij ervoor kunst te creëren die de kijker juist confronteert met dit pijnlijke verleden. Door de meest gruwelijke beelden van oorlogsmisdaden te combineren met oppervlakkige reclame-uitingen is hun werk tegelijkertijd een aanklacht tegen de na-oorlogse consumptiemaatschappij, die onverminderd doordenderde en geen recht deed aan het trauma dat Joden en anderen hadden geleden. Voor het shockerende effect incorporeerden beide kunstenaars moderne technieken in hun kunst.










AMSTELVEEN, COBRA MUSEUM


Anon Rooskens, Afrika Symbolen, 1958 (c) Pictorighe Amsterdam

De tentoonstelling ‘Cobra en Noord-Afrika’ toont werk uit de museumcollectie van de kunstenaars uit de Cobra-beweging die via reizen of op andere manieren in contact komen met de kunst en, cultuur en bevolking van Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Algerije en Tunesië. Soms vanuit een oprechte diepere interesse voor andere werelddelen, en soms met totaal-verkeerde verwachtingen, maken kunstenaars als Asger Jorn, Corneille en Anton Rooskens reizen naar delen van Noord-Afrika. Onder andere Asger Jorn besluit zelfs om er voor een langere periode te gaan wonen.










 Arlene Gottfried, Guy with Radio, East 7th Street,
1977, Pedro Slim Collectie

Clandestien toont fotografie van ongeveer 60 kunstenaars, waaronder Diane Arbus, Horst P. Horst, Arlene Gottfried, Graciela Iturbide, Robert Mapplethorpe, Diana Blok, Helmut Newton en Man Ray. Het gaat om originele afdrukken, hedendaagse prenten (o.a. zilver op gelatine, fotogravure), collages en fotomontages. Deze foto’s worden geplaatst in de context van het New York van de jaren ’70 – ’80, waar veel van deze foto’s zijn genomen











PRAKTISCH 
           

Datum: ZONDAG  13 maart 2022.
Vertrek: 08h15 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: omstreeks 18h30

Inschrijven: vrijdag 25 februari 2022 vanaf 08h00.
Enkel met een sms via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.
Vermeld je naam , je telefoonnummer en de namen van iedereen voor wie je inschrijft. Konsept zal je daarna zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept:  49€.  Niet leden: 59 €  (Leden hebben voorrang)

COVID SAFE TICKET IS NOODZAKELIJK.


dinsdag 8 februari 2022

'RE-MAKE': DAG VAN DE ACADEMIES ZATERDAG 19 FEBRUARI 2022

 


 Beste ouders, beste leerlingen, beste vrienden van de ABK, 


Op zaterdag 19 februari gaat in het deeltijds kunstonderwijs de “Dag van de Academies” door.  

Ook de Academie Beeld van Mortsel & Edegem participeert hieraan. In de klassen en de ateliers wordt volop gewerkt rond het centrale thema “RE-MAKE”. 

Benieuwd naar wat dat zoal kan betekenen en welke resultaten hieruit voortkomen? Stel dan jullie grote nieuwsgierigheid nog even uit tot: ZATERDAG 30 APRIL. 

Omwille van de (hopelijk laatste) uitloper van de 5de corona-golf, organiseren we de expositie pas in de lente, wanneer we jullie opnieuw live kunnen ontvangen in de ateliers en in de Bovenzaal van de ABK. Noteer dus alvast 30 april in jullie agenda! 

Toch lichten we rond 19 februari al een tipje van de sluier op: 

op de website van de ABK: www.abk-mortsel.be & op haar sociale media: 

Facebook: Academie Beeld Mortsel en  Instagram: @academiemortsel_beeld 

 Bovendien zal er op zaterdag 19 februari onder de hangar van de speelplaats van de ABK een openluchtopstelling met Re-Make-werken van het atelier Beeldhouwen te zien zijn.  Ook kan je die dag al kennismaken met de “Boesdoener” van het atelier Interactieve Media. 

De leerlingen van ABK Edegem stellen in maart in het kader van de Jeugdboekenmaand 2022 hun “Helden & Schurken” voor in de Bibliotheek van Edegem (Terelststraat 1). 

 De ABK maakt zich op voor haar Re-Make na Omikron.  Jullie ook? Wees dan van harte welkom! 

 

Vriendelijke groeten, 

Ann Woedstadt 

Directeur Academie voor Beeldende Kunst Mortsel