maandag 16 april 2012

UITZONDERLIJKE AANBIEDING KONSEPT: STUDIEBEZOEK M HKA ZONDAG 6 MEI 2012 OM 11h00


Spirits of Internationalism. 6 Europese collecties 1956-1986 loopt gelijktijdig in het Van Abbemuseum in Eindhoven en het M HKA in Antwerpen. De getoonde kunstwerken komen uit zes Europese collecties, waaronder vier musea en twee kunstenaarsarchieven. Ze werden gecreëerd tussen 1956 en 1986, een periode van snelle economische en technologische ontwikkelingen, maar ook van gespannen internationale betrekkingen.

Spirits of Internationalism toont hoe de realiteit van de Koude Oorlog de kunst beïnvloedde en een andere betekenis gaf aan de concepten ‘internationaal’ en ‘regionaal’. De tentoonstelling wil het vereenvoudigde beeld van de ‘drie werelden’ doorbreken door bekende en minder bekende kunstwerken te tonen in verrassende constellaties. Er is werk te zien van internationaal gerenommeerde kunstenaars en van kunstenaars die erkenning verdienen buiten hun eigen regio.

Spirits of Internationalism is het laatste deel van een reeks tentoonstellingen georganiseerd door het Europese samenwerkingsproject De Internationale. De partners in dit project zijn M HKA in Antwerpen, MACBA in Barcelona, Van Abbemuseum in Eindhoven, Moderna Galerija in Ljubljana, Július Koller Society in Bratislava en KwieKulik Archive in Warschau.

Kunstenaars in het M HKA
Carl Andre, John Baldessari, Alighiero e Boetti, Marinus Boezem, Marcel Broodthaers, Stanley Brouwn, Victor Burgin, James Lee Byars, André Cadere, Jef Cornelis, Herman de Vries, Luciano Fabro, Dan Flavin, Lucio Fontana, Gego (Gertrud Goldschmidt), Hans Haacke, René Heyvaert, Jenny Holzer, Jörg Immendorff, Robert Indiana, Donald Judd, On Kawara, Anselm Kiefer, Yves Klein, Piero Manzoni, Guy Mees, Cildo Meireles, Mario Merz, Marisa Merz, Bruce Nauman, Michelangelo Pistoletto, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Martha Rosler, Ed Ruscha, Jan Schoonhoven, Nancy Spero, Frank Stella, Paul Van Hoeydonck, Victor Vasarely, Andy Warhol, Lawrence Weiner.Op zondag 6 mei 2012 kan u onder leiding van gekwalificeerde gidsen deze boeiende tentoonstelling bezoeken. De rondleiding start om 11h00 en eindigt om 12h30. Er zijn slechts een beperkt aantal inschrijvingen mogelijk.

Datum: Zondag 6 mei 2012
Afspraak: aan het M HKA ten laatste om 10h45
Deelname in de kosten: 5€
Inschrijven vanaf 18 april 2012 en voor 4 mei 2012
Alle inschrijvingen via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71. Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom. Pas nadat konsept je gecontacteerd heeft maakt een storting van het verschuldigde bedrag op nr: 320-0692986-88 je inschrijving definitief.

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT TRIER, SAARBRUCKEN, METZ, LUXEMBURG.INSCHRIJVEN VOOR 13 MEI 2012.

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT:
TRIER, SAARBRUCKEN, METZ, LUXEMBURG
GRENSGEBIED ZONDER GRENZEN
VAN 4 TOT 7 OKTOBER 2012.

VANAF NU KAN JE INSCHRIJVEN


De eerste dag bezoeken we TRIER, eens een grote Romeinse stad in de vallei van de Moezel. De Dom St Peter is een van de oudste kerken van Duitsland: gebouwd op fundamenten van een dubbele kerk uit de tijd van de Romeinse keizer Constantijn uit 326 werd de eerste romaanse kerk voltooid in 1078. Aan deze romaanse dom is de schitterende gotische Liebfrauenkirche aangebouwd.We bezoeken ook de Basilica van keizer Constantijn (310) en twee mooie musea: het ‘Rheinisches Landesmuseum’ dat een overstelpende hoeveelheid vondsten bezit die archeologen in Trier en de wijde omgeving hebben opgegraven, oa fresco’s, mozaïeken, beeldhouwwerk enz, en het ‘Museum am Dom’ dat prachtige muurschilderingen toont uit de pronkzaal van het keizerlijk paleis.
Indien de tijd het toestaat bekijken we in het Stadtmuseum een tentoonstelling ‘Konkrete Kunst heute’, en liefhebbers kunnen ook het barokke geboortehuis van Karl Marx bezoeken dat nu een museum is en dat beschikt over een mooie Franse tuin.


De binnenstad van Trier is volledig autovrij, en bij mooi weer kan je er op vele terrasjes verpozen.
We overnachten in een hotel in het centrum van Trier.

De tweede dag bezoeken we SAARBRÜCKEN EN VÖLKLINGEN.

SAARBRUCKEN dankt haar ontstaan aan de Romeinse nederzetting bij de brug over de Saar, waar de heerbaan Mainz-Metz over de rivier voerde. Deze stad was tijdens heel haar geschiedenis het toneel van vele oorlogen en dito verwoestingen. In 1989 werd aan het barokke slot uit de 18de eeuw een verrassende moderne aanbouw in glas en staal toegevoegd door de bekende architect Gottfried Böhm. De Ludwigsplatz met de Ludwigkirche, een schitterend voorbeeld van monumentale barokke eenheid, is wellicht het mooiste werk van architect Stengel.
Het museum ‘Die Alte Sammlung’ toont schilderijen, beeldhouwwerk en meubelen uit de 13de t/m de 19de eeuw.
De ‘Moderne Galerie’ is het museum van moderne kunst, met een opmerkelijke verzameling Duitse expressionisten, zoals leden van Die Brücke en Die Blaue Reiter. Eén van de paradepaardjes is het ‘Blauwe paard’ van Franz Marc.
Tenslotte is er ook een ‘Stadtgalerie’ met collecties van hedendaagse kunst.

In de buurt van Saarbrücken bezoeken we VOLKLINGEN, een staalgieterij waar ooit 16000 arbeiders werkten. We bezoeken er met een gids de Völklinger Hütte, archeologisch erfgoed gekoesterd en beschermd door de Unesco.
We overnachten in Metz.


METZ beschikt over een mooie oude stadskern met uitzonderlijke gebouwen, zoals de kerk Saint-Pierre-aux-Nonnains daterend uit de 4de eeuw, het ‘Duitse’ station uit 1908 van de grote Duitse architect Jürgen Kröger en het arsenaal dat in 1980 door de beroemde architect Ricardo Bofill werd gerestaureerd en nu een cultureel centrum is. (Hopelijk kunnen we er een concert bijwonen.)

De gotische kathedraal Saint-Etienne, de op twee na hoogste van Frankrijk, met haar schitterende glasramen, is uiteraard een bezoek waard. Verder bezoeken we Les musées de la cour d’Or (een van de grootste museumcomplexen van Frankrijk met oa schilderkunst en beeldhouwkunst, architectuur, Romeinse kunst, en uiteraard het Centre Pompidou-Metz waar een grote tentoonstelling van de muurschilderingen van Sol leWitt te zien zal zijn.

Net buiten Metz, in Briey, zullen we met een gids de CITÉ RADIEUSE VAN LE CORBUSIER (1959-1961) bezoeken.
We overnachten in hetzelfde hotel.


In de voormiddag van de vierde dag vervolledigen we ons bezoek aan Metz. Op de terugweg bezoeken we LUXEMBURG.
Op ons programma staat het MUDAM (Museum voor moderne kunst) dat zich bevindt in een schitterend modern gebouw van architect Ming Pei. We wandelen er in de mooie beeldentuin en bezoeken de moderne Europese wijk met gebouwen van Bofill.
Tenslotte brengen we een bezoek aan de Villa Vauban, waar een tentoonstelling plaats vindt met werk van Titiaan, Breughel, Cranach en vele anderen.

We besluiten ons bezoek aan Luxemburg met een avondmaaltijd.


Praktisch

- Vertrek op 04 oktober 2012 om 7h00; lunchpakket mee te brengen
- Aankomst op 07 oktober 2012 rond 22h00
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijtbuffet. In Metz is in de prijs van beide avondmalen ¼ liter wijn per persoon inbegrepen.
o Dag 1: Trier
o Dag 2 en 3: Metz
- Het avondmaal (twee gangenmenu) in Luxemburg is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, inkomsten van de musea, annulatieverzekering en informatiebrochure.
- Prijs op basis van 30 deelnemers
o Tweepersoonskamer: 392 € per persoon
o Opleg voor éénpersoonskamer: 60 €
o Niet leden van Konsept: opleg 30 €

Inschrijvingen

Inschrijven voor 13 mei 2012 (wegens beperkte optie op het aantal hotelkamers)
Alle inschrijvingen via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.
Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
Nadat Konsept je telefonisch gecontacteerd heeft maakt een storting van het verschuldigde bedrag op nr: 320-0692986-88 je inschrijving definitief.

Meer praktische gegevens met de juiste dagindeling volgen.

STUDIEREIS KONSEPT WUPPERTAL ZONDAG 3 JUNI 2012: DER STURM: OVERZICHTSTENTOONSTELLING EUROPESE AVANTGARDE BEGIN 20ste EEUW, TONY CRAGG: SKULTURENPARK VILLA WALDFRIEDEN & STADSWANDELING ONDER DE ZWEEFTRAM

DER STURM:OVERZICHTSTENTOONSTELLING EUROPESE AVANTGARDE BEGIN 20ste EEUW
TONY CRAGG: SKULTURENPARK VILLA WALDFRIEDEN
STADSWANDELING ONDER DE ZWEEFTRAM

ZONDAG 3 JUNI 2012

DER STURM, CENTRUM VAN DE AVANT GARDE
Von der Heydt-Museum
Wuppertal

Met de opening in 1912 van de galerij ‘Der Sturm’ door Herwarth Walden begon een nieuw hoofdstuk in de fascinerende geschiedenis van de moderne kunst. Tot in 1928 was ‘Der Sturm’ het centrum van de avantgarde, en één van de belangrijkste galerijen van Duitsland. Hier voelden de meest prominente kunstaarsgroepen zich thuis: de Blaue Reiter, de futuristen, de kubisten en de nieuwe konstructivistische kunstenaars.

De galerij was niet enkel een plek waar avantgarde kunst werd getoond, het was ook een centrum waar over kunst werd gediscussieerd, en waar experimenten allerhande aan de orde van de dag waren. Er vonden lezingen plaats van dichters, en avonden gewijd aan avantgarde muziek, en reeds in 1910 gaf de eigenaar het tijdschrift ‘Der Sturm’ uit. Dit was het meest toonaangevende discussieforum voor alle moderne kunststromingen van die tijd.

De bekendste kunstenaars van het begin van de 20ste eeuw tekenden present in ‘Der Sturm’: Kokoschka, Kandinsky, Macke, Marc, Delaunay, Chagall, evenals Schlemmer, Baumeister, Moholy-Nagy, de dichters Alfred Döblin, Theodor Däubler en August Stramm en de componisten Schönberg, Schreyer en Walden zelf.
In de galerij ontstond uit de intense samenwerking van al deze kunstenaars een soort van ‘Tijdsgebonden Gesamtwerk’, dat zich over gans Europa verspreidde. De galerij was als het ware het hart van de Centraal Europese kunst.

Exact 100 jaar na de stichting van de galerij ‘Der Sturm’ biedt deze tentoonstelling een belangrijk overzicht van het werk dat ooit in deze galerij werd getoond. Grote musea uit de wereld verleenden hun medewerking, zoals de Berlinische Galerie uit Berlijn, het Kunstmuseum Bern, het Museum of Modern Art New York, het Centre Pompidou te Parijs, het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, de verzameling Thyssen-Bornemisza te Madrid en de National Gallery uit Washington.

TONY CRAGG
Skulturenpark Villa Waldfrieden
Wuppertal


Tony Cragg is een Britse kunstenaar. Momenteel leeft en werkt hij in Wuppertal (Duitsland). Daar heeft hij een groot atelier waar hij met een 15 tal medewerkers zijn ideeën uitwerkt.
Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma werkte hij tijdelijk als stagiair bij een onderneming voor biochemisch onderzoek. Daarna studeerde hij aan de kunstacademie in Gloucestershire, aan de Wimbledon School of Art en tenslotte vanaf 1973 aan het Royal College of Art in Londen.Tijdens zijn studie verschoof zijn belangstelling van schilderkunst naar beeldhouwkunst. Hij begon van touw netten te knopen die hij over alledaagse voorwerpen spande. Zijn kennismaking met het werk van de conceptuele kunstenaar Richard Long en het werk van Bill Woodrow in die tijd was van invloed op zijn ontwikkeling. Cragg maakte strooptochten door de natuur en verzamelde daar natuurlijk materiaal en huishoudelijk afval, dat hij voor zijn werk begon te gebruiken.
In 1976 kreeg hij een baan als docent aan de kunstacademie van Metz. Een jaar later verhuisde hij naar Wuppertal. Hij leidde enige tijd een teruggetrokken leven, om na twee jaar met een serie werken bestaande uit bontgekleurde plastic onderdelen onder de titel „New Stones, Newton’s Tones“ de aandacht van het kunstminnend publiek weer op zich te vestigen. In de jaren 80 was hij met zijn werk op vele belangrijke internationale tentoonstellingen te zien. Zo nam hij deel aan documenta VII en VIII in Kassel, aan de Biënnale van Venetië, en de Biënnale van São Paulo en Sydney. Midden jaren 80 was er een omslag in zijn werk te bespeuren. Hij werkte niet meer met losse plastic onderdelen maar begon grote bronsplastieken te maken. In 1988 kreeg hij de Turner-prijs. Sinds het einde van de jaren 80 maakt hij ook veel tekeningen. Vanaf 1979 geeft hij les aan de Kunstacademie Düsseldorf, sinds 1988 als ‘Professor’. Van 2001 tot 2006 was hij hoogleraar voor beeldhouwkunst aan de kunstacademie in Berlijn.
In 2006 verwierf de beeldhouwer Tony Cragg in Wuppertal een verwilderd privépark van 15 hectare, grenzend aan het Christbusch in de wijk Hesselnberg, met de onder monumentenzorg staande villa Waldfrieden van de in 1989 gestorven ondernemer Kurt Herberts. Deze villa werd van 1946 tot 1949 in organische vormen gebouwd door de architect Franz Krause, ook de ontwerper van de Weissenhofsiedlung in Stuttgart . Tijdens de jaren dertig van vorige eeuw bood de eigenaar ervan onderdak en bescherming aan de ‘entartete kunstenaars’ Willi Baumeister en Oskar Schlemmer. Het was Cragg’s bedoeling een park te creëren, waar hij eigen werk en dat van andere beeldhouwers kon exposeren. De villa is volledig gerenoveerd en op het terrein is een tentoonstellingshal gebouwd door architect Rudolf Hoppe uit Wuppertal. De opening van Skulpturenpark Waldfrieden vond in september 2008 plaats. In de tuin is een vaste tentoonstelling van 19 werken van Cragg te zien. In de stad Wuppertal zijn meerdere werken van Cragg geplaatst in de openbare ruimte.


Tijd voor een wandeling met aandacht voor de unieke zweeftram.


Datum: Zondag 3 juni 2012
Vertrek: 7h30 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: rond 20h30
Deelname in de kosten: leden konsept 35€; Niet leden 45€

Inschrijven vanaf 18 april 2012 en voor 30 mei 2012

Alle inschrijvingen via de Konsepttelefoon:0473 93 86 71.
Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom. Pas nadat konsept je gecontacteerd heeft maakt een storting van het verschuldigde bedrag op nr: 320-0692986-88 je inschrijving definitief.