maandag 9 maart 2015

STUDIEREIS ZONDAG 26 APRIL 2015 AMSTERDAM RIJKSMUSEUM: DE LATE REMBRANDT STEDELIJK MUSEUM: DE OASE VAN MATISSE

STUDIEREIS ZONDAG 26 APRIL 2015 
AMSTERDAM
RIJKSMUSEUM: DE LATE REMBRANDT
STEDELIJK MUSEUM: DE OASE VAN MATISSE


RIJKSMUSEUM AMSTERDAM: LATE REMBRANDT

Rembrandt, Isaak en Rebekka/Het Joods bruidje
Voor het eerst is een tentoonstelling gewijd aan het late werk van een van de allergrootste schilders van Nederland: Rembrandt. In samenwerking met de National Gallery presenteert het Rijksmuseum dit unieke overzicht van het late werk van Rembrandt.

Meer dan 100 schilderijen, tekeningen en prenten die Rembrandt in de laatste periode van zijn leven maakte zijn te zien, afkomstig uit musea en privé-verzamelingen wereldwijd. Het Rijksmuseum presenteert met Late Rembrandt een grootse tentoonstelling die je maar eens in je leven kunt meemaken!Rembrandts latere leven werd getekend door tragische persoonlijke verliezen en financiële tegenslagen. Toch produceerde hij zijn beste werk. Hij experimenteerde met verf en licht en wist een ongekende emotionele diepgang in zijn werk te brengen. Het leidde tot zijn meest gewaagde en intieme werk.


RIJKSMUSEUM:  VASTE COLLECTIEIsaac Israëls, Kinderen der zee

Het Rijksmuseum werd in 2014, na een lange renovatie en restauratie, heropend. Het bezit een bijzonder rijke collectie meubels; mode, kunstnijverheid, fotografie, prenten, Aziatische kunst, beelden en schilderijen.

We noemen enkele topkunstenaars uit de collectie: Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Israëls, Appel, Breitner, Hals, Saenredam, Van Leyden, Piero di Cosimo eva….

STEDELIJK MUSEUM: DE OASE VAN MATISSE
De oase van Matisse biedt u een unieke kans om meer dan 100 werken van Henri Matisse (1869-1954) te zien. Voor het eerst keer in zestig jaar is er een tentoonstelling van dit formaat van Matisse te zien. Ga mee op reis langs de veelkleurige topstukken van Matisse en werken van zijn tijdgenoten uit de vaste collectie van het Stedelijk Museum. Beleef De oase van  Matisse! 

Matisse (1869-1954) verbeeldde oosterse naakten, mooie stoffen, tapijten, kamerplanten en idyllische landschappen. Hij zocht daarbij naar een zo volmaakt mogelijke overeenstemming tussen kleur en vorm. De tentoonstelling laat zien dat Matisse tot zijn dood is blijven zoeken naar het minimum dat nodig is voor het weergeven van een lichte, vrolijke zorgeloosheid: 'de oase van Matisse'.

De Oase van Matisse kent een unieke opzet: een selectie topwerken van Matisse worden gepresenteerd samen met werk van tijdgenoten, leermeesters en andere navolgers uit de eigen collectie. Hiermee plaatst de tentoonstelling het werk van Matisse en dat van de andere kunstenaars in een nieuw licht. Het tijdsbestek van de vaste collectieopstelling, van 1861 (Courbet) tot Cobrabeweging in de Jaren 50, weerspiegelt bovendien min of meer de levensjaren van Matisse.  De indeling van de vaste collectie leent zich daarom goed voor een andere benadering van het (late) werk van Matisse. Net als Matisse volgt de bezoeker de weg naar de oase, het paradijs van Matisse dat de Franse meester uitdrukte in effen kleurvlakken en gebogen lijnen, arabesken genaamd.Publiekslieveling: De parkiet en de zeemeermin

Henri Matisse, de parkiet en de zeemeermin
Het middelpunt van de tentoonstelling is een van de publiekslievelingen uit de collectie van het Stedelijk: het monumentale papierknipsel De parkiet en de zeemeermin (1952-1953). Dit topstuk wordt samen met andere knipsels van Matisse gepresenteerd en met daarvan afgeleide, zelden getoonde werken van textiel en gebrandschilderd glas.


Ode aan Matisse: Daniel Buren
Daniel Buren, Caleidoscope
Speciaal voor de tentoonstelling wordt rond de historische trap het werk Caleidoscope geïnstalleerd, dat Daniel Buren in 1976 maakte voor deze locatie. Het is een regelrecht eerbetoon aan Matisse en bestaat uit 52 vullingen voor de ‘zwikken’ in de architectuur, de driehoekige restvormen naast de ronde vormen boven de deuropening en voor de glazen vensters boven de oude entree. Buren gebruikte exact dezelfde kleuren uit La perruche et la sirène (geel, lichtgroen, rood, paars, oranje, donkergroen en blauw), en ook precies het aantal keer dat de kleur in het beroemde knipsel van Matisse voorkomt.


PRAKTISCH


Datum: zondag 26 april 2015
Vertrek: 07h00, hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: rond 20h15Inschrijven: van  17 maart 2015 tot 04 april 2015 uitsluitend via de Konsepttelefoon: 
0473 93 86 71. 

Spreek een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer of stuur een sms met dezelfde informatie. Konsept zal je zo snel mogelijk contacteren.


Pas nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept: 61 €; niet-leden: 70 €
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.


'KOERS IS KUNST IS KOERS':TENTOONSTELLING ERIK NAGELS