zaterdag 16 maart 2024

FILIP VERVAET (OUD-LEERKRACHT ATELIER BEELDHOUWKUNST) NEEMT DEEL AAN BEAUFORT24 TRIËNNALE AAN ZEE


 

FILIP VERVAET

STAGING SEA

in teken van 


BEAUFORT24 

Triënnale aan Zee


WOENSDAG 27 MAART 2024

18.00u

Lokaal openingsmoment nieuwe en permante kunstintegratie

SINT-PIETERSKERK, KERKSTRAAT 53, 8660 DE PANNE


i.s.m. Het college van burgemeester en schepenen De Panne, de Provincie West-Vlaanderen,Westtoer en team Toerisme, Lokale Economie, Cultuur & Erfgoed

Klik hier om je in te schrijven

Inschrijven voor deze opening is verplicht en kan tot 18 maart

Tijdens dit openingsmoment verwelkomt De Panne eveneens een installatie van kunstenares Maëlle Dufour in Adinkerke 


BEAUFORT24

27 maart - 3 november 2024


Filip Vervaet . Maëlle Dufour . Johan Creten . Jorge Macchi . Selva Aparicio . Alexandra Bircken . Lucy + Jorge Orta . Jef Meyer . Femmy Otten . Marius Ritiu . Sara Bjarland . Pei-Hsuan Wang . Romain Weintzem . Driton Selmani . Monika Sosnowska . Ivan Morison . Richard Deacon . Lucie Lanzini


Meer info op www.triennalebeaufort.be

maandag 11 maart 2024

LEZING DOOR BENJAMIN VERDONCK (THEATERMAKER EN BEELDEND KUNSTENAAR)



BENJAMIN VERDONCK
Theatermaker en beeldend kunstenaar
LEZING
WOENSDAG 24 APRIL 2024 - 19.30 uur
BOVENZAAL ABK MORTSEL
gratis toegang


 Op woensdag 24 april om 19.30 uur organiseren het atelier Interactieve Media, de ABK & Vriendenkring Konsept een lezing door theatermaker en beeldend kunstenaar, Benjamin Verdonck.


Verdoncks eigenzinnige praktijk, zowel binnen als buiten het theater, geeft vaak een hoofdrol aan ‘de dingen’. In zijn verzamelpraktijk activeert de kunstenaar de aandacht voor wat ons omringt. Met bescheiden ingrepen toont hij het bijzondere in het alledaagse, een vorm van ‘zorg dragen voor’ die niet los te zien is van de verstrekkende nalatigheid die we vertonen naar onze leefomgeving.


“Ik wil met mijn werk gaten perforeren in ‘de werkelijkheid’, waaraan we onderworpen lijken omdat we denken dat ze in wezen onveranderlijk is. Ik vertrek vanuit beelden of situaties die ik herbouw tot kunstwerk, tot tijdelijk monument of wrange grap. Ik zie mijn werk als een instrument, een stuk gereedschap om iets te bewerkstelligen, in dit geval een sociale sculptuur: het feit dat mensen samenkomen, spreken, er iets van vinden, niet akkoord gaan, meningen hebben, de vraag stellen: wat zullen we doen?”



BERNARD TANT, OUD-LEERLING ABK MORTSEL DEBUTEERT MET STRIPVERHAAL



Vrijdagnamiddag 30 maart signeert Bernard Tant in stripboekenwinkel, Beo, in Antwerpen, zijn debuutstrip: ‘Voorwendsels en verhalen’, dat in januari van dit jaar verscheen bij uitgeverij Oogachtend.

Bernard Tant is pas afgestudeerd als Master Beeldverhaal/ Graphic Storytelling aan de LUCA School of Arts in Brussel. Daarvoor volgde hij wat toen nog de lagere en middelbare graad werd genoemd aan de ABK Mortsel.

Bernard schrijft en tekent graag kortverhalen. Voor zijn eerste stripalbum creëerde hij een raamvertelling over een onderwaterlasser, die na een gasontploffing bij een boorplatform gered wordt door een gigantische octopus. De duiker wordt gelogeerd in een verzonken galjoen op de zeebodem te midden van een archeologisch onderwatermuseum. Zijn redder vergast hem op allerlei verhalen aan de hand van artefacten uit zijn collectie. Deze zijn niet alleen voor de octopus, maar ook voor de stripauteur, een handig voorwendsel om verhalen te vertellen.

Bernard TANT, Voorwendsels en verhalen, Uitgeverij Oogachtend, januari 2024.

Het interview dat Ann Woedstadt afnam van Bernard Tant naar aanleiding van zijn debuut kan je lezen in het volgende nummer van ‘D’Academie’, het magazine van het Deeltijds Kunstonderwijs Beeldende Kunsten. D’Academie zal vanaf juni in de ABK beschikbaar zijn.

Bernard Tant zal binnenkort in het BAM!, Bovengalerie Academie Mortsel, tentoonstellen. Meer info volgt..