vrijdag 3 mei 2013

GOYA IN ART CENTER HUGO VOETEN

GOYA in Art Center Hugo Voeten

Een jaar na zijn opening pakt het Art Center Hugo Voeten uit met een tweede tentoonstelling. Het Art Center dompelt het publiek onder in het duistere universum van Francisco de Goya, enfant terrible van de Spaanse Romantiek. Niet alleen in het schilderen blonk hij uit maar hij ontpopte zich ook als een meester-prentenmaker.

47 prenten uit een privé-collectie worden tentoongesteld in Herentals. De klemtoon ligt daarbij op zijn laatste grote etsenreeks: Los Proverbios, waarin de kunstenaar ons op een meesterlijke manier confronteert met zijn ideeën over de absurditeit van het leven. In een Bruegheliaanse fantasiewereld uit hij zijn bijtende kritiek op de hypocriete maatschappij.

De ‘Spreekwoorden’ worden aangevuld met werk uit zijn andere reeksen: Los Capricios, Desastres de la Guerra en La Tauromaquia.

Goya, de eerste ‘Moderne kunstenaar’, wordt terecht ‘de peetvader van het Expressionisme en Surrealisme’ genoemd, en dat blijkt overvloedig in deze boeiende en confronterende tentoonstelling.

Praktische info:

‘Goya – Los Proverbios’ is te bezoeken in het Art Center Hugo Voeten van 2 mei tot en met 29 juni 2013, en dit van woensdagnamiddag tot zaterdagnamiddag tussen 13.30 en 17.00 u.
Tijdens het Hemelvaartweekend van 9 tot 12 mei is het Art Center gesloten.

De toegangsprijs bedraagt 5 EUR, of 3 EUR voor 65+ of 21- (of studentenkaart).

Het Art Center Hugo Voeten kan bovendien volledig bezocht worden elke eerste zondag van de maand, via de maandelijkse rondleidingen om 10.30 en 14.00 uur, waarvoor geen reservatie nodig is. Ook groepen blijven – na afspraak – steeds welkom.


ART CENTER HUGO VOETEN
Vennen 23
2200 HerentalsMeer info op www.artcenter.hugovoeten.org.


Een tip van Marleen Voeten