vrijdag 14 december 2012

25 JAAR KONSEPT: EEN INTERVIEW MET VOORZITTER EN STICHTER CARL STUBBE IN DE PERS.


Konsept wenst haar voorzitter en stichter Carl Stubbe een dikke proficiat met de 25ste verjaardag van zijn vereniging en hoopt nog lang te mogen rekenen op een bezielend en inspirerend voorzitterschap!


Als u klikt op het artikel (Gazet Van Antwerpen 14/12/2012), leest u een uitvergrote versie!

donderdag 13 december 2012

STUDIEREIS ZONDAG 27 JANUARI 2013: LISSITZKY – KABAKOV (EINDHOVEN), ANISH KAPOOR (TILBURG) & PETRUS VAN SCHENDEL (BREDA)


STUDIEREIS KONSEPT ZONDAG 27 JANUARI 2013

LISSITZKY – KABAKOV, Utopie en werkelijkheid
ANISH KAPOOR
PETRUS VAN SCHENDEL


LISSITZKY – KABAKOV: Utopie en werkelijkheid
Van Abbemuseum, Eindhoven


Het Van Abbemuseum heeft de kunstenaars Ilja (1933) en Emilia (1945) Kabakov gevraagd om als gastconservatoren een tentoonstelling te maken van hun werk samen met dat van El Lissitzky (1890 – 1941). Voor de tentoonstelling 'Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid' hebben zij een uitgebreide selectie gemaakt uit hun eigen werk en dat van Lissitzky. Het is de eerste keer dat de oeuvres van deze beroemde Russische kunstenaars uit de twintigste eeuw samen worden gepresenteerd. Door Lissitzky en de Kabakovs bij elkaar te brengen wordt een cirkel gesloten die begon met de revoluties in de eerste jaren van de twintigste eeuw en eindigde met de omwentelingen in 1989.


De confrontatie van de vroege Sovjetkunst met die uit de latere Sovjettijd biedt mogelijkheden om de kunst en cultuur van de tussenliggende periode beter te begrijpen.


ANISH KAPOOR
De Pont,Tilbug


Anish Kapoor heeft een veelzijdige culturele achtergrond. Hij werd in 1954 in Bombay geboren uit een hindoestaanse vader en een joodse moeder en groeide op in India. In 1972 vertrok hij naar Londen. Daar heeft hij zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een van de meest succesvolle kunstenaars. De Pont volgt Kapoor al vanaf het moment dat het museum zijn deuren opende, nu precies twintig jaar geleden. De recente verwerving van Vertigo (2008) is mede aanleiding voor deze tentoonstelling met een vijftiental sculpturen en installaties uit de periode 1992-2012.

Voor Kapoor is een kunstwerk in de eerste plaats een object dat aanzet tot interactie. De tentoonstelling laat zien dat hij zeer uiteenlopende vormen en materialen inzet om dat doel te bereiken. Zijn sculpturen van glanzend gepolijst metaal activeren niet alleen het oog, maar ook het lichaam. Door zich te verplaatsen brengt de kijker de gereflecteerde ruimte in beweging. Het contrast tussen deze spiegelwerken en het spectaculaire Shooting into the Corner is groot. Het harde staal heeft hier plaatsgemaakt voor kneedbare, rode was. In deze installatie speelt de tijd een belangrijke rol. Met hoorbaar geweld maakt het werk zich bij ieder schot van het kanon meer van de ruimte meester.
Bij de uit kunsthars vervaardigde sculptuur Slug (2009) verplaatst de aandacht zich naar het onderhuidse. De sculptuur roept associaties op met vegetatieve levensvormen en maakt nieuwsgierig naar wat zich in dat traag kronkelende stelsel afspeelt.
De sculpturen van Anish Kapoor zijn vaak niet wat ze lijken te zijn. Tijdens het proces van kijken en ervaren moeten eerste indrukken worden bijgesteld. De sensuele vormen, de tactiliteit en de zuigende kracht van de kleur nodigen uit om de werken te naderen en je ermee te verbinden. Tijdens die ontmoeting stuit men echter onherroepelijk ook op hun ondoorgrondelijke facetten.


PETRUS VAN SCHENDEL, meester van het avondlicht
Breda’s Museum


Het is de eerste keer dat er van deze internationaal vermaarde kunstenaar een overzichtstentoonstelling bijeen wordt gebracht. Petrus van Schendel (1806 - 1870) werd geboren in Terheijden en groeide op in Breda.
Hij is een van de beroemdste kunstenaars van de Nederlandse romantiek en is tijdens zijn leven vele malen onderscheiden.
Zijn werk werd internationaal verkocht, onder meer aan de vorstenhuizen in Engeland, België, Duitsland en Nederland.
Het bekendst zijn zijn markttaferelen bij maan- en kaarslicht waarvan de tentoonstelling een prachtig overzicht geeft.


Daarnaast verrast Van Schendel met de hoge kwaliteit van zijn portretten, landschappen, genretaferelen en religieuze voorstellingen, de meeste daarvan ook bij licht van kaarsen of lampen.


PRAKTISCH

Datum: ZONDAG 27 JANUARI 2013
Vertrek: 9h30 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug:rond 18h30
Deelname in de kosten: leden Konsept 33€; niet-leden 40€

Inschrijven vanaf 18 december 2012 en voor 20 januari 2013
Uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.


Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer.
Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.

Enkel nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.

Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.
LIDGELD KONSEPT 2013

Voor wie van kunst, en van de ABK Mortsel houdt, redenen genoeg om lid te worden.

Lidgelden:
- individueel lid: 5€
- gezinslid: 5€
- erelid*: 30 €

*Ereleden ontvangen een premieplaat die jaarlijks door een van de leerkrachten wordt ontworpen en op een beperkte oplage gedrukt.

Het lidmaatschap van Konsept loopt van 1 januari t/m 31 december en biedt reductie op alle reizen!Wie haar/zijn lidmaatschap nog niet hernieuwde: graag het bedrag overschrijven op de Konseptrekening en duidelijk vermelden voor wie je lidgeld betaalt!


Alvast met stip te noteren in je agenda:

Woensdag 30 januari 2013 - 20 uur:

LEZING OVER KUNST VAN DE DOGON UIT MALI door FRANK HERREMAN, voormalig conservator van het Etnografisch Museum in Antwerpen en daarna Director of Exhibitions, Museum for African Art in New York

Deze lezing is het startschot voor: "KUNSTKRAMERS VOOR MALI, een project ten voordele van Kani - Bonzon, een dorp in Pays - Dogon in Mali" op 2 en 6 februari 2013zaterdag 2 februari 2013

DAG VAN HET DEELTIJDS KUNSTONDERWIJSMeer info volgt!