vrijdag 12 december 2008

NIEUWSBRIEF JRG.NOVEMBER 08








TENTOONSTELLINGEN ABK

Van zaterdag 31 januari tot en met zondag 15 maart 09



zijn 11 werken (uit alle opties van de hogere graad en uit de middelbare graad jongeren) uit onze academie opgenomen in de selectie voor de tentoonstelling Grenzeloos georganiseerd door de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas. Grenzeloos wil de barrières tussen de verschillende academies voor beeldende kunst in Vlaanderen opheffen met een tentoonstellingsparcours in Sint-Niklaas, waarin alle scholen van het DKO-beeldende kunst vertegenwoordigd zijn. De vernissage zal op een nog niet nader bepaald uur plaatsvinden op zaterdag 31 januari 09 in de Vierkante Zaal van de SASK.


Van vrijdagavond 16 januari tot en met vrijdag 6 februari 09



Loopt de tentoonstelling: Slagschaduw van het atelier schilderkunst olieverf-algemeen onder leiding van David Ooms.
De slagschaduw is een intrigerend fenomeen omdat deze ruimtelijkheid creëert. De schaduw-projectie van een voorwerp op de grond, muur of tafel onderscheidt zich van de zgn. eigen-schaduw doordat het niet het modélé benadrukt van dat voorwerp maar het lokaliseert in de ruimte
In de werken op de tentoonstelling wordt vaak gefocust op de slagschaduwen. Ze vormen het belangrijkste onderdeel van het schilderij. De aandacht gaat niet naar de (banale) voorwerpen, wel naar hun slagschaduwen en het abstract en/of ritmisch patroon die zij opleveren. De schaduw-projecties verwijzen naar iets wat zich buiten beeld bevindt, misschien naar de objecten waarvan de schaduwen afkomstig zijn. We zien daar in de getoonde werken echter slechts een suggestie van, de omgeving wordt nooit helemaal prijsgegeven.
Het vertrekpunt waren foto’s van buitensituaties met dus de zon als lichtbron die, afhankelijk van het tijdstip, beperkte of langgerekte schaduwen op het grondvlak voortbracht.
De tentoonstelling toont de eindfase, (half)abstracte werken op doek, en de aanloop ernaar aan de hand van olieverfschetsen op papier.

David Ooms


NIEUWJAARSRECEPTIE + OPENING TENTOONSTELLING SLAGSCHADUW
Vrijdagavond 16 januari 09 om 20 uur in de bovenzaal van de ABK.


DKO-dag
Zaterdag 14 februari 09



Open ateliers, oudercontact, Fiesta Latina, expositie Grenzeloos, muziek en dans, snoepjesfeest.


STUDIEREIZEN

MÖNCHENGLADBACH EN DÜSSELDORF
zondag 8 FEBRUARI 2009


Een verrassende kunstreis voor fijnproevers. We vertrekken via Mönchengladbach en brengen de namiddag door in Düsseldorf.


Marlene Dumas, the fog of war, 2006

MARLENE DUMAS
Nieuwe werken . Magnetic Fields - Kunst Palast
Marlene Dumas kreeg in 2007 de kunstprijs van de stad Düsseldorf. Op deze tentoonstelling (werken op papier en ook enkele olieverfschilderijen) wordt nieuw werk van haar getoond, evenals werk dat zij gemaakt heeft als pendant voor en geïnspireerd op de tentoonstelling ‘Diana en Aktaeon, de verboden blik op naaktheid’.



DIANA EN ACTAEON: DE VERBODEN BLIK OP NAAKTHEID
Kunst Palast …over kijken en bekeken worden…


Eric Fischl, Bad boy

Aan de hand van 300 werken van méér dan 200 kunstenaars wordt een boeiend thema uit de kultuurgeschiedenis geïllustreerd: kuisheid en begeren, kijken en bekeken worden, voyeurisme en exhibitionisme…
Schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, grafiek, foto’s en video’s nemen ons mee van de renaissance over het maniërisme, de barok en het classicisme naar de moderne en hedendaagse kunst…..
Je mag werken verwachten van belangrijke kunstenaars, zoals Gustave Courbet, Auguste Rodin, Pierre Bonnard, Ferdinand Hodler, Gustav Klimt, Egon Schiele, Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Balthus, Pierre Klosszowski, Tom Wesselman, Robert Mapplethorne en vele anderen.


SONIC YOUTH etc ‘SENSATIONAL FIX’

Sonic Youth, Michael Moroly

Een tentoonstelling volledig gewijd aan de activiteiten van de experimentele popgroep Sonic Youth, gesticht in 1981. Je maakt kennis met de vele nevenprojecten – met filmmakers, designers en muzikanten - waaraan de groep deelnam en met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling door Sonic Youth werden geselecteerd. Zo wordt duidelijk dat Sonic Youth een belangrijke invloed heeft gehad op de moderne kunstscène.
Er is werk van tientallen kunstenaars, onder anderen John Cage, Sofia Coppola, Allan Ginsberg, Jack Kerouac, Robert Longo, Paul MacCarthy, Michael Morley, Patti Smith, Jeff Wall….

De tentoonstelling loopt in de Kunsthalle ism KIT (Kunst im Tunnel)


MÖNCHENGLADBACH
MUSEUM ABTEIBERG – VASTE VERZAMELING




Het museum Abteiberg is ontworpen door Hans Hollein. De planning begon in 1972, en de bouwfase liep van 1977 tot 1982. Hans Hollein hield bij zijn ontwerp rekening met het historische stadsbeeld met de abdij, en met de extreme hangvorm van de abdijtuin. Het is een verrassend gebouw geworden dat zich met de mooiste musea van de wereld kan meten.
De vaste verzameling bevat werken van de 20ste eeuw, met nadruk op de Duitse expressionisten, Zero, Nouveau Réalisme en Pop Art.

Konsept en de akademie garanderen de deelnemers een verkwikkend kunstbad.

Inschrijven:
Leerlingen via de atelierleraar.
Konseptleden kunnen telefonisch inschrijven: 0473/938671 (vermeld je telefoonnummer)
Betalingen via rekeningnummer: 320-0692986-88
-leden: 25€
-niet leden: 30€
Vertrek: 07,45 Gemeentehuis Mortsel, Liersesteenweg 1.
Terug: +/- 19 h 30
Inschrijven: voor 20 januari 2009
Konsepttelefoon:0473 938 671

RESERVEREN IN JE AGENDA
DUBUFFET
LANGEN FOUNDATION
LENTE 2009


Dubuffet, Villa sur la route

In de lente 2009 bezoeken we een grote tentoonstelling over het werk van Jean Dubuffet in de Langen Foundation, de mooie realisatie van de Japanse Architect Tadao Ando op een voormalige raketbasis.
Vlakbij bevindt zich het Insel Hombroich, een museum dat op zijn mooist is in de lente. Ook het museum gewijd aan het werk van de beeldhouwer Rückriem is meer dan de moeite waard.
Meer dan reden genoeg om deze reis nu al aan te stippen in je agenda.


BEZORG ONS JOUW MAIL ADRES
De nieuwsbrief van de Academie en Konsept wort op drie manieren verspreid:
-een uitgebreide, geïllustreerde versie op de webblog: www.konseptmortsel.blogspot.com
- een uitgebreide niet geïllustreerde versie die per mail wordt verzonden naar alle leerlingen en konseptleden over wiens mailadres we beschikken
- een beknopte papieren versie - een agenda als het ware – die wordt uitgedeeld aan de leerlingen en die wordt opgestuurd aan de andere konseptleden

Indien je de mailversie wenst te ontvangen, stuur dan je mailadres naar:
mark.bosselaers@telenet.be + konsept@scarlet.be in cc

Vermeld je naam en adres, in welk atelier je leerling bent, of je lid bent van Konsept.
In de volgende nieuwsbrief vertellen we je meer over de Weblog van Konsept.


BEN JE NOG GEEN LID VAN KONSEPT?
Wil je konsept steunen en wil je genieten van de kortingen op reizen en op andere activiteiten, word dan zo snel mogelijk lid. Spreek je leraar aan, betaal je lidgeld met het bijgevoegd overschrijvingsformulier of stort het op rekeningnummer 320-0692986-88
Individueel en/of per gezin: 5.00 €
Erelid: vanaf 30.00 € (dan krijg je de premieplaat)


maandag 8 december 2008

"BUITEN-GEWOON": UITWISSELINGSPROJECT ABK-MORTSEL EN OC KATRINAHOF OPNIEUW OP LOCATIE

"BUITEN - GEWOON" is een uitwisselingsproject tussen het atelier tekenkunst van de academie voor beeldende kunst (ABK) Mortsel en het Orthopedagogisch Centrum Katrinahof Antwerpen

Wie deze bijzondere tentoonstelling het afgelopen jaar miste, in de ABK-Mortsel of in het Sint-Augustinusziekenhuis, kan ze nog bewonderen tijdens de kersthappening van het O.C. Katrinahof op zaterdag 13 december 2008 van 14 uur tot 18 uur.

De tentoonstelling loopt tot en met vrijdag 27 maart 2009 op werkdagen van 9 uur tot 16 uur. U kan de werken ook aankopen!


Fromentinstraat 1 en 3
Antwerpen Linkeroever