donderdag 2 februari 2012

UITTIP: DUNIA VZW MET 'SECRET GARDENS': EEN ODE AAN DE VERBEELDING. EEN CREATIE VAN DAHLIA PESSEMIERS/BENAMAR,YAMINA TAKKATZ EN HAN STUBBE.

“Secret Gardens” is de aangrijpende getuigenis van een politiek gevangene die achttien jaar van zijn leven doorbracht in de beruchte Tazmamart-gevangenis, ergens verloren in de Marokkaanse woestijn

Echo’s van de revolutie en de roep om democratie in de Arabische wereld klinken ook door bij Dunia, de formatie rond Dahlia Pessemiers/Benamar die zich hierdoor liet inspireren in 'Secret Gardens'.
Vertrekpunt is de roman 'Een verblindende afwezigheid van licht' van Tahar Ben Jelloun. Daarin wordt de aangrijpende getuigenis van een politiek gevangene opgetekend, die achttien jaar van zijn leven doorbracht in de beruchte Tazmamart-gevangenis.

In tegenstelling tot veel van zijn medegevangenen die de dood vonden of krankzinnig werden, wist hij in leven te blijven en zijn geestelijke gezondheid te bewaren. Hij deed dat door zichzelf en de anderen verhalen te vertellen, iedere dag opnieuw, om de dood uit te stellen, zoals eens Sheherazade.

Actrices Dahlia Pessemiers/Benamar en Yamina Takkatz vertellen samen met DAAU-muzikant Han Stubbe een verhaal over het nulpunt van het menselijk bestaan dat langzaam een lofzang wordt op de kracht van de verbeelding. Een ode aan het verlangen naar vrijheid en zelfexpressie.


“Als mondiaal theater bestaat, krijg je het hier eens zonder politiek correct of cynisch randje, maar wakker en bevrijd in zijn gedachten. Knap.” - Wouter Hillaert in De Morgen

VAN & MET DAHLIA PESSEMIERS/BENAMAR, YAMINA TAKKATZ, HAN STUBBE, CHOKRI BEN CHIKHA, ERWIN JANS, HUGO MOENS, ANNE NUYTS, LIEVE PEETERS, OUSMANE NIANG

COPRODUCTIE Dunia vzw, WCC Zuiderpershuis

HET TONEELHUS
WOENSDAG 15 FEBRUARI 2012 om 20 uur
.

© Theo Beck

Warm aanbevolen door Marijke Burman.