zaterdag 5 januari 2013

NIEUWE AANGEKOCHTE BOEKEN KONSEPT VOOR BOBLIOTHEEK ABK MORTSEL NAJAAR 2012.

Cornelius Völker. Malerei, Painting, Werke, Works. 1990 – 2010. Uitg Schirmer/Mosel 2011.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in de Villa Stuck te München 2011 en het Von der Heydt-Museum te Wuppertal 2012. Alle illustraties (254) in kleur. Essays van Reinhard Spieler, Stephan Berg, Magdalena Kröner en Bettina Ruhrberg. Eveneens een vraaggesprek van Michael Buhrs met de kunstenaar. Duitstalig.
Der Sturm. Zentrum der Avantgarde. Uitg. Antje Birthälmer en Gerhard Finckh. Druck Verlag Kettler Gmbh, Bönen. 2011

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Von der Heydt-Museum te Wuppertal 2012. Uitvoerige essays over alle deelnemende kunstenaars, over de geschiedenis en de betekenis van Der Sturm voor de hedendaagse kunst. Duitstalig.Tina Gillen. Necessary journey. Uitg Hatje Cantz Verlag. 2008

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het MUDAM Luxemburg en de Galerie der Stadt Remscheidvb2008-2009. Alle illustraties in kleur. Essays door Steven Jacobs, Frank Maes, Oliver Zybok en een interview met de kunstenaar door Eva Willocx. Duits- en Engelstalig.
Enigma. Monsu Desiderio. Un fantastique architectural au XVIIe siècle. Editions Serpenoise. 2004.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in de Musées de la cour d’or te Metz in 2004. Alle illustraties in kleur. Uitvoerige essays over de (kunst-)historische kontekst en over het leven en de betekenis van de kunstenaars. Franstalig.
Sol Lewitt. Artist’s books. Giorgio Maffei / Emanuele de Donno. Uitg Corraini Edizioni. 2010.


Een bundeling van teksten en (vooral) veel illustraties over het belang van drukwerk en boeken in het oeuvre van Sol Lewitt naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in de Galleria Civica Arte Modena in Spoleto (Italië) in 2009. Italiaans en Engels-talig.Eric Fischl. Beach paintings with an short story by A.M.Homes. Uitg Rizzoli International publications, Inc. 2009

Meer dan 180 afbeeldingen in kleur, aquarellen, tekeningen, schilderijen.
Alex Katz, Prints. Uitg Hantje Cantz. 2010.

Uitvoerige catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in de Albertina Wenen en de Kunsthalle Würth, beide in 2010.
147 afbeeldingen in kleur. Uitvoerige essays over de gebruikte technieken, en korte biografie.Marlene Dumas. Measuring your own grave. Uitg Moca Los Angeles en D.A.P. New York. 2008.

Zeer uitvoerige catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Museum of Contemporary Art Los Angeles en Museum of Modern Art New York, respectievelijk in 2008 en 2009.
Meer dan 200 afbeeldingen in kleur en 5 essays over de kunstenaar en haar werk.Bernard Schultze. Gegenwelten. Uitg. Walter Smerling, Eva Müller-Remmert. 2012.

Zeer uitvoerige cataloog bij de gelijknamige overzichtstentoonstelling in MKM Kuppersmühle Duisburg. Enkele essays die het werk toelichten.


David Hockney. A bigger picture. Uitg Hirmer Verlag 2012.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in de Royal Academy of Arts, London, Guggenheim Museum Bilbao en Museum Ludwig Köln, alle in 2012.
Enkel toelichtende essays over Hockney, zijn inspiratiebronnen, het verband met oude meesters ea.UITTIP: PULHOF CONCERTEN 2013 IN KERK 'DE VERREZEN HEER' TE BERCHEM


HEIDI HENDRICKX en LEVENTE KENDE organiseren het 22 ste seizoen 'Pulhofconcerten' en hopen met deze mooie reeks het publiek even tot rust te laten komen en nieuwe krachten op te doen om weerstand te kunnen bieden aan het huidige pessimisme en al de rampberichten waarmee de media ons rijkelijk overspoelen.


Meer info:

PIANO DUO vzw
Elisabethlaan 48
2600 Berchem
03 230 42 96
lkende@hotmail.com


Een tip van Carl Stubbe, voorzitter Konsept.

donderdag 3 januari 2013

NIEUWE AANGEKOCHTE BOEKEN DOOR KONSEPT VOOR BOBLIOTHEEK ABK MORTSEL.

Matisse tot Malevitch. Redactie Albert Kostenevich. Uitg. Mercurius, Westzaam 2010

Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in Amsterdam van meesterwerken uit de Hermitage.
Uitgebreide essays over Matisse, Picasso en Derain. Verder kort toelichting bij alle afgebeelde werken van: Matisse, Valtat, Dufy, Manguin, De Vlaminck, Puy, Friesz, Van Dongen, Chabaud, Rouault, Dufrenoy, Marquet, Guérin, Utrillo, Picasso, Kandinsky, Le Fauconnier, Soutine, Ozenfant, Malevich.

Mit Kopf und Hand. Variationen zur Zeichnung. Collectie Akademie-alerie Düsseldorf. 2010. Uitg Druck Verlag Kettler, Bönen.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling van de tekeningencollectie van de Akademie-Galerie te Düsseldorf in het kader van de Quadriennale 2010.
Uitgebreide catalogus met tekeningen en aquarellen van Kirchner, Lichtenstein, Michaux, Picabia, Anzinger, Beuys, Cragg, Federle, Graubner, Immendorff, Klapheck, Krieg, Lüperz, Oehlen, Penck, Richter, Schwegler en Trockel.

De grote ogen van Kees van Dongen. Anita Hopmans. Uitg Die Keure, Brugge 2010.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam in 2010.
Uitgebreid essay over Van Dongen en afbeelding van alle tentoongestelde werken.
Henry Darger. Disasters of War. Klaus Biesenbach. 2000.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling die in première ging in de P.S.I. Contemporary Art Center, Long Island City, NY, van november 2000 tot maart 2001.
Uitgebreide catalogus van alle tentoongestelde werken en een gesprek van de kunstenaar met Klaus Biesenbach.

De wereld van Lucas Cranach. Redactie Guide Messeling. Uitg Bozarbooks en Lannoo. 2010.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Paleis voor schone kunsten te Brussel in 2010.
Enkele uitgebreide essays over Lucas Cranach en zijn tijd, en afbeeldingen van alle tentoongestelde werken.

Egon Schiele. Landscapes. Rudolf Leopold. Uitg Prestel. 2010.


Prachtige afbeeldingen van bijna 100 landschappen, telkens voorzien van commentaar en geconfronteerd met foto’s van dezelfde plaatsen.
Engelstalig.
Tiepolos Reich. Fresken und Raumschmuck im Kaisersaal der Residenz Würzburg. Werner Helmberger. Uitg Bayerische Verwaltung der staatlichen Schlösser. 2009.


Catalogus bij de fresco’s van Tiepolo in de keizerszaal van de Residenz te Würzburg. Uitvoerige historische toelichting over de Residenz en de recente restauratie met focus op de fresco’s van Tiepolo.
Overvloedige illustraties. Duitstalig.

Tiepolos Welt. Das Deckenfresco im Treppenhaus der Residenz Würzburg. Werner Helmberger. Uitg Bayerische Verwaltung der staatlichen Schlösser. 2009.

Catalogus bij het plafondfresco van Tiepolo in de magistrale trapzaall van de Residenz te Würzburg. Uitvoerige historische toelichting over de ontstaansgeschiedenis van dit werk en de recente restauratie.Overvloedige illustraties. Duitstalig.


Das Fundament der Kunst. Die Skulptur und ihr Sockel in der Moderne. Redactie Dieter Brunner. Uitg Städtische Museen Heilbronn. 2009.


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Arp Museum Bahnhof Rolandseck in 2010.
Afbeelding van alle tentoongestelde werken en uitvoerige essays over de geschiedenis van de sokkel van de oudheid tot op heden. Over het belang van de sokkel, de afwezigheid van de sokkel en over de sokkel als kunstwerk.

Georges Vantongerloo en zijn omgeving, van Piet Mondriaan tot Max Bill. Uitg Stichting Wilhelm Lehmbruck Museum Duisburg, Gemeentemuseum Den Haag. 2009.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag 2010. Zeer uitvoerige en volledige toelichting over leven en werk van Van Tongerloo.
Nederlandstalig.


Kandinsky en Der Blaue Reiter. Redactie Benno Tempel. Uitg Ludion Antwerpen. 2010.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag 2010.
Uitgebreide essays over de kunstenaars van de Blau Reiter, hun ontvangst in Nederland en de rol van Kandinsky.
Afbeeldingen van alle tentoongestelde werken.
Nederlandstalig.


Konkrete Kunst in Europa nach 1945. Die Sammlung Peter C. Ruppert. Redactie Marlene Lauter. Uitg Museum im Kulturspeicher Würzburg. 2002.


Volledige catalogus van de verzameling C. Ruppert van konkrete kunst. Deze collectie vormt het hart van het museum Kulturspeicher te Würzburg. De catalogus bevat essays in het Duits, Frans en Engels over Konkrete kunst in het algemeen en over deze verzameling in het bijzonder. Zeer veel kleurenillustraties. 427 paginas.

Closing Time. Jan Vanriet. Redactie Paul Huvenne. Uitg Ludlon. 2010.


Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in het Koninklijk Museum vor Schone Kunsten te Antwerpen.
Op deze tentoonstelling confronteert Jan Vanriet eigen werk met werk uit de collectie en de reserves van het KMSK Antwerpen.
Thomas Schütte. Zeichnungen. Redactie Matthias Winzen. Uitg Matthias Winzen. 2006.


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in 2006 te Baden Baden, Tilburg en Nürnberg.
Prachtige, overvloedige afbeeldingen van tekeningen en aquarellen. Uitgebreide essays over het werk van Schütte. Duitstalig.Edvard Munch. Redactie Charlotte van Lingen. Uitg d’jonge Hond. 2010


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam in 2010.
Uitgebreide essays over leven en werk van Munch.
Nederlandstalig.

maandag 31 december 2012

UITTIP: MEDEA REDUX: EEN MUZIKALE PERFORMANCE VAN ELS ROOBROECK EN HAN STUBBE (DAAU).

Een vrouw mijmert over het onoplosbare van bepaalde vragen en de vermeende controle die de mens denkt te hebben over de loop der dingen. Ze vertelt over hoe ze een relatie krijgt met haar leraar, op haar veertiende zwanger raakt en uit haar omgeving wordt verstoten. Op de veertiende verjaardag van haar zoon Billie organiseert zij de eerste ontmoeting tussen vader en zoon. Bij het afscheid nemen ziet zij in de ogen van haar oude geliefde dat hij van Billie houdt. Maar ook dat hij voldaan is, dat hij het lot heeft verslagen. In de hotelkamer neemt Billie een bad. Op de cassetterecorder naast het bad draait hij bandjes van Billie Holiday. De vrouw gooit de recorder in zijn bad. Op het waarom zal nooit een antwoord komen.


Actrice en theatermaker Els Roobroeck (1981) studeerde in 2008 af aan de Toneelacademie Maastricht. Daarvoor behaalde ze een master in de logopedische en audiologische wetenschappen aan de Universiteit Gent (B). Els werkte als actrice reeds samen met Nico Sturm, Domien Van Der Meiren en Peter Stam. Als theatermaker is zij geïnteresseerd in de overlevingsdrang van het menselijk ras en de problematieken die deze met zich mee brengt. In de samenwerking met Han Stubbe zet ze haar gevoel voor klank en ritme in als intermediair tussen woord en muziek.

Han Stubbe (1976) is muzikant en componist. Hij verwierf bekendheid als klarinettist van het Antwerpse ensemble DAAU, waarvan hij sinds de oprichting in 1992 deel uitmaakt. Hij heeft zich de laatste jaren, naast zijn werk voor DAAU, toegespitst op muziek- en bewegingstheater. Zijn visie op geluid, namelijk als ondeelbare eenheid op scène, vormt hierin een rode draad.

Experimentele muziekperformance

In Medea Redux gaan zij op zoek naar een muzikaal beeldende vertaling van een menselijke en maatschappelijke epos, Han via muziek, Els via woord. Samen betreden ze een tussengebied. Een gebied dat zich niet verhoudt tot de klassieke regels van theater maar neigt naar experimentele muziekperformance. De fundamentele vraag van waaruit ze vertrekken is hoe geluid zo kan worden ingezet dat deze een medespeler wordt. Niet enkel als soundscape om de omgeving of emoties te verbeelden maar als tegenspeler van de tekst. De geluidsomgeving die ze creëren is van het begin tot het einde van de voorstelling aanwezig. Door een constante interactie tussen de actrice en de muzikant, wordt de monoloog een dialoog. Soms een samenwerking, soms een gevecht. Op deze manier wordt gestalte gegeven aan de wereld en de tragiek van het hoofdpersonage.

Medea Redux werd als work-in-progress getoond op Festival Cement 2011 te Maastricht (NL), het Feniks Festival te Mortsel (B), TAKT#7 te Neerpelt (B), klankwerkplaats Intro in situ te Maastricht (NL) en speelde op Festival Cement Den Bosch 2012 (NL) en TAKT#8 te Neerpelt (BE) en Vermaak na Arbeidfestival/BraaklandZheBilding 2012 (BE)

Medea Redux werd geïnitieerd door Noorderbrugcompagnie en mede mogelijk gemaakt door TAKT Dommelhof (B), Intro In Situ (NL) en C-mine Genk (B). Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en Gemeente Maastricht.


SALLE JEANNE SIMONS, Turnhoutsebaan 5, 2100 DEURNE

ZONDAG 13 JANUARI 2013 om 15 uur en om 20 uur.

Info & tickets: cultuurcentrum DeurneEen warm aanbevolen uittip van Marijke Burman.