dinsdag 29 maart 2022

STUDIEREIS ZONDAG 24 APRIL 2022. KEULEN: MUSEUM LUDWIG EN KOLUMBIA

 STUDIEREIS ZONDAG 24 april 2022. KEULEN

MUSEUM LUDWIG:
 - ISAMU NOGUCHI:  RETROSPECTIEVE
 - GERARD RICHTER 90 JAAR

KOLUMBA:
 - ASPECTEN VAN HET JOODSE LEVEN IN DUITSLAND
 -  SCHITTERENDE ARCHITECTUUR VAN PETER ZUMTHOR


MUSEUM LUDWIG: ISAMU NOGUCHI 

Noguchi is een belangrijke 20ste eeuwse beeldhouwer. Hij is vooral bekend om zijn samenwerkingsprojecten en designontwerpen zoals zijn koffietafel, zijn Akari-lampen, of zijn toneeldecors voor Martha Graham. Noguchi's brede begrip van wat de beeldhouwkunst is en zijn onderzoek naar de relatie van de mens tot de aarde kenmerken zijn werk. Zo ook zijn fascinatie voor materialen en technologie. Vanaf de jaren 1920 tot de jaren 1980 maakte hij sculpturen, monumenten met een politiek statement, lichtobjecten, toneeldecors, speeltuinen, tuinen enz... . Hij was leerling van Brancusi, werkte mee met Martha Graham en Buckmister Fuller, en eigende zich een grote diversiteit aan artistieke technieken toe. Portretten in allerlei technieken, surrealistische beeldhouwwerken uit de jaren 1940 en Interlocking Sculptures die aan menselijke lichamen doen denken. Heel bekend is ook zijn werk ‘Sculpture to Be Seen from Mars (Memorial to Man)’ uit 1949.




MUSEUM LUDWIG: GERARD RICHTER 90 JAAR. WERKEN UIT DE VERZAMELING


Left: Gerhard Richter, 11 Scheiben, 2003, Installation, 259 x 180 cm, © Gerhard Richter 2016 (221116), Photo: Rheinisches Bildarchiv Köln, Courtesy Museum Ludwig Cologne. Right: Gerhard Richter, Ema (Akt auf einer Treppe), 1966, Oil on canvas, 200 x 130 cm, © Gerhard Richter 2016 (221116), Photo: Rheinisches Bildarchiv Köln, Courtesy Museum Ludwig Cologne

Gerhard Richter, geboren op 09/02/1932 te Dresden)  is misschien wel de meest boeiende en beroemde kunstenaar van onze tijd. Hij werkt al meer dan 50 jaar aan een fenomenale vernieuwing van de schilder-kunst. Zijn veelzijdig oeuvre toont een fascinerende spanning tussen figuratie en abstractie, tussen betekenisvolheid en banaliteit. Sinds het einde van de jaren '70 overheersen abstracte beelden in zijn werk. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag toont het museum enkele van zijn sleutelwerken uit haar verzameling.



KOLUMBA. ASPECTEN VAN HET JOODSE LEVEN IN DUITSLAND. EEN HISTORISCH-ESTHETISCHE BENADERING

De Zwitserse architect Peter Zumthor
bouwde in 2007  het nieuwe Diocesaan museum van Keulen. Daarbij koos hij voor een moderne bakstenen constructie om alle elementen die aanwezig waren op de site met elkaar te versmelten: archeologische overblijfselen uit de Romeinse en middeleeuwse periode, ruïnes van de gotische kerk en de bidplaatsen van Gottfried Böhm. Een archeologische wandeling voert de bezoeker langs al deze elementen en geeft tegelijk steeds zicht op de centrale kapel. De bakstenen werden speciaal voor het project ontwikkeld en gebakken op houtskool om een warme tint te bekomen. De geperforeerde buitenmuren zorgen voor een interessant en steeds wisselend lichtspel op de ruïnes en creëren een bijzondere sfeer.


De tentoonstelling ‘Aspecten van het Joodse leven in Duitsland’  schetst aan de hand van dagelijkse voorwerpen en belangrijke Joodse rituele schatten een beeld van de Joodse cultuur, haar geschiedenis en haar betekenis. 
Ook belangrijke kunstenaars zijn in de tentoonstelling vertegenwoordigd, zoals Frederic Thursz, Mark Rothko, Rebecca Horn, Richard Serra en anderen.
De tentoonstelling vermijdt een ééndimensionale interpretatie en toont dat het ‘Joodse leven’ de grote diversiteit van het leven zelf weerspiegelt.  












PRAKTISCH             

Datum: ZONDAG  24 april 2022.
Vertrek: 07h00 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: omstreeks 20h00


Inschrijven: dinsdag 19 april 2022 vanaf 08h00. Enkel met een sms via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.

Vermeld je naam, je telefoonnummer en de namen van iedereen voor wie je inschrijft. Konsept zal je daarna zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept:  39 €.  Niet leden: 49 €  (Leden hebben voorrang)

COVID SAFE TICKET IS NOODZAKELIJK. MONDMASKER IN DE BUS EN IN DE MUSEA.