woensdag 27 juni 2012

TENTOONSTELLINGSTIP: ANN LITTANI, LEERLING ATELIER SCHILDEREN (ALGEMEEN) VAN DAVID OOMS, NEEMT DEEL AAN 'LANDSCHAP'

De Warande en Hans Op de Beeck nodigen u van harte uit op de opening van de tentoonstelling 'LANDSCHAP', een selectie uit duizend ingezonden schilderijen van amateurschilders door Hans Op de Beeck.

Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck organiseert samen met de Warande een groepstentoonstelling rond landschapsschilderkunst met getalenteerde, niet-professionele kunstenaars. Het betreft zowel het stedelijk als het natuurlijk landschap, in de meest brede zin van het woord.

Hans Op de Beeck lanceerde in 2011 een oproep, waarbij amateur-kunstenaars eigen werk konden inzenden. Uit meer dan 1000 inzendingen van om en bij de 350 amateurschilders uit heel Vlaanderen heeft Op de Beeck een eigenzinnige, uiterst subjectieve selectie gemaakt. Van 7 juli tot 19 augustus wordt met deze werken een bijzondere tentoonstelling opgebouwd in de Warande die volwaardig aandacht schenkt aan amateurschilderkunst.


De tentoonstelling wordt ingeleid door Hans Op de Beeck.
vrijdag 6 juli om 19.30 uur in de Warande aan de Rode Toog
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via tento@warande.be.


Een tip van David Ooms.


maandag 25 juni 2012

BIBLIOTHEEK ABK MORTSEL: NIEUWE AANGEKOCHTE BOEKEN DOOR KONSEPT, VOORJAAR 2012

Dirk Braeckman, Ed. Team Beirnaert Kim, Braeckman Dirk ea, Uitg Roma Publications, Amsterdam, 2011


Uitvoerig overzicht van het werk van Dirk Braeckman, met essays van Martin Germann en Dirk Lauwaert. In samenwerking met M-Museum Leuven ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling

Neo Rauch, Uitg Stiftung Frieder Burda, Baden-Baden, 2011


Overzicht van het werk van Neo Rauch naar aanleiding van de tentoonstelling in Baden-Baden in 2011. Veel paginagrote afbeeldingen, essays en interviews met de kunstenaar. Duitstalig
Charles Burns, uitg Beeld Beeld, Leuven 2011.


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het M-Museum Leuven in 2011. Inleiding door Joost Swarte. Paginagrote zwart wit en kleurreproducties.


Sonia Delaunay, Colour moves: art and fashion. Matteo de Leeuw-de Monti en Petra Timmer. Uitg Matilda McQuaid en Susan Brown. Thames and Hudson 2011.


Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in het Cooper-Hewitt, National Designmuseum, Smithsonian Institution, 2011. Uitvoerig overzicht, met veel kleurreproducties en tijdsdocumenten, van ontwerpen voor toepassing in de mode-industrie. Teksten met toelichting. Engelstalig.

Sophie Taeuber-Arp 1889-1943, Bewegung und Gleichgewicht. Uitg Kerber Verlag, Bielefeld 2009.

Overzicht van het werk van Sophie Taeuber-Arp. Catalogus bij de gelijknamige overzichtstentoonstelling in het Kirchner Museum Davos en het Arp Museum Bahnhof Rolandseck, 2009 en 2010. Zeer veel illustraties van het ganse oeuvre en enkele essays. Duitstalig.


Die andere Seite des Mondes, Künstlerinnen der Avantgarde, Uitg Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Dumont 2009.

Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen te Düsseldorf in 2011-2012. Tijdsdocumenten en uitvoerige illustraties in zwartwit en kleur van enkele vrouwelijke avantgarde kunstenaars: Florence Henri, Sophie Taeuber-Arp, Hannah Höch, Sonia Delaunay, Katarzyna Kobro, Dora Maar, Germaine Dulac, Claude Cahun. Toelichtend essay bij elke kunstenaar. Duitstalig.
Samurai, Bühnenstars und schöne Frauen. Japanische Farbholzschnitte von Kunisada und Kuniyoshi. Uitg Stiftung Museum Kunstpalast Düsseldorf, Hatje Cantz Verlag 2011.


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het museum Kunstpalast te Dusseldorf 2011-2012. Zeer uitvoerige catalogus met paginagrote kleurreproducties van alle tentoongestelde werken. Toelichtende teksten. Duitstalig

Wasa Marjanov, Skulturen mit Architekturbewustsein. Redaktie Wasa Marjanocv en Bernd Finkeldey. Uitg Mak Museum für Angewandte Kunst Köln. Verlag der Buchhandlung Walter König, Köln, 2011.

Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in het museum MAK te Keulen 2012. Kleurreproducties van alle tentoongestelde sculpturen en architecturale miniaturen.

Josef Albers, Formulation: Articulation. T.G. Rosenthal. Thames & Hudson 2006.


Heruitgave in boekvorm van een reeks werken die oorspronkelijk in een beperkte portfolio-uitgave werden gepubliceerd in 1972. Voorwoord en toelichtende essays. 135 paginagrote afbeeldingen waarvan 127 in kleur. Engelstalig.


Cy Twombly, Fotografisch werk 1951-2010, Uitg Bozar Books, Ludion, 2012


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in Bozar Brussel 2012.
Inleidende tekst door Hubertus von Amelunxen. Paginagrote reproductie van alle 102 tentoongestelde werken. Nederlands- en Franstalig.
Jong, Cees de: The poster, 1000 posters from Toulouse-Lautrec to Sagmeister, uitg Abrams, New York 2010.

Uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de poster van Toulouse-Lautrec tot heden, onderverdeeld in de grote stijlrichtingen. Korte inleiding door Alston W. Purvis. Honderden illustraties in kleur. Engelstalig.


Illustrators Unlimited. The essence of contemporary illustration. Uitg. Robert Klanten en Hendrik Hellige, Die Gestalten Verlag Berlin 2011.

Kennismaking met het werk van 103 internationale hedendaagse illustrators van uit de ganse wereld, van Adam Devarney tot Zoe Lacchei. Korte toelichting en enkele afbeeldingen in kleur bij elke kunstenaar. Engelstalig.


Illustration Now, Uitg Julius Wiedemann, Taschen GmbH 2011.


Kennismaking met het werk van 442 internationale hedendaagse illustrators. Enkele illustraties in kleur per kunstenaar. Van Eda Akultan tot Kareena Zerefos. Korte inleiding door Bruno Porto en Steven Heller. Duits- Frans- en Engelstalig.
Graphic Design Thinking: beyond brainstorming. Ellen Lupton. Uitg Princeton Architectural Press 2011


Een overzicht en bespreking van enkele tientallen grafische en visuele technieken en instrumenten om creatief en oplossingsgericht denken te bevorderen. Veel illustraties. Engelstalig.
GAL Een halve eeuw op het scherp van de snee. Gerard Alsteens en uitg Van Halewyck 2010.

Catalogus bij de gelijknamige overzichtstentoonstelling 1960 – 2010 van het werk van Gal in december 2011 in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Zeer veel illustraties in kleur met commentaren van bekende Vlamingen. Nederlandstalig.

Street Sketch Book, Journeys. Tristan Manco. Uitg Chronicle Books LLC 2010.


‘Dit boek is een inventaris van en een commentaar op een welbepaalde soort artistieke expressie, gaande van graffiti tot street art.’ Zeer veel illustraties. Kleur. Engelstalig.

The Modernist. Robert Klanten en Hendrik Hellige. Uitg Gestalten Berlin 2011.

‘Hedendaagse designers en illutrators maken een synthese van de beste elementen uit voorbije grafische designstijlen en creëren een nieuwe visuele taal met een gereduceerde en rationele benadering’. Dit boek illustreert hoe moderne designers elementen als collages uit de jaren 50, geometrische patronen uit de jaren 60 en 70 en de computergestuurde grafische vormen uit de jaren 90 herontdekken en integreren in een nieuwe stijl. Zeer uitgebreid geïllustreerd. Geen tekst.

Ruud van Empel, Photoworks 1995 – 2010. Uitg Photoworks International BV. 2011.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling van het werk van fotograaf Van Empel in het Groniger Museum (sept 2011) en in het MOPA San Diego (oktober 2012.) Voorwoord door Kees van Twist. Zeer veel illustraties in kleur. Nederlandstalig.


Anne-Mie van Kerckhoven, Mistress of the horizon. Uitg Lannoo nv, Tielt 2011.

Overzicht van het werk van Anne-Mie van Kerckoven, naar aanleiding van de tenstoonstelling ‘In a Saturnian World’ in de Renaissance Society in Chicago (sept 2011) en in Mu.ZEE te Oostende ‘febr –mei 2012) Bijdragen van Dirk Snauwaert, Hamza Walker, Phillip Van den Bossche en Ludwig Seyfarth. Zeer veel paginagrote illustraties in kleur. Nederlandstalig en Engelstalig.

BIBLIOTHEEEK ABK MORTSEL: NIEUWE AANWINSTEN DOOR SCHENKING BOEKEN WILFRIED VAN GUCHT AAN KONSEPT, VOORJAAR 2012.

Ramses le grand. Uitg Les Presses Artistiques – Paris 1976.

Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in de Galeries Nationales du Grand Palais Paris 1976. Uitvoerige toelichting bij alle tentoongestelde werken. Illustraties in zwartwit en enkele paginagrote in kleur. Franstalig.


Gott . Mesch . Pharao. Viertusend Jahre Menschenbild in der Skulptur des Alten Ägypten. Wilfried Seipel. Uitg Kunsthistorisches Museum Wien 1992.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Künstlerhaus Wien in 1992. Alle werken zijn paginagroot in kleur afgedrukt en voorzien van uitvoerige toelichting. Duitstalig

Afrikanische Kunst aus der Sammlung Barbier-Mueller, Genf. Werner Schmalenbach. Uitg Prestel-Verlag 1988.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in verschillende musea in Duitsland en Zwitserland. Afbeeldingen in kleur en zwartwit met uitvoerige toelichting bij elk werk. Essays die de Afrikaanse kunst geografisch en historisch kaderen. Duitstalig.

Flämische Malerei. Einlaitung von Ernst Merten. Uitg Berghaus Verlag 1985.

Korte inleiding over de belangrijkste Vlaamse schilders uit de 15de en 16de eeuw. Van elke schilder zijn er paginagrote illustraties van schilderijen (kleur) en tekeningen (zwartwit).Edward Hopper, Transformatie van het werkelijke, Rolf Günter Renner, uitg Taschen/librero, 1990.


Overzicht van het oeuvre van deze kunstenaar met biografie en toelichting. Veel reproducties in kleur. Nederlandstalig.


Giorgo Morandi, Gemälde, Aquarelle, Zeichnungen, Radierungen. Uitg DuMont 1989.


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het museum Kunsthalle Tübingen 1989 en Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen Düsseldorf 1990. Alle werken op paginagrote reproductie in kleur. Toelichting bij leven en werk van Morandi. Duitstalig.Jugendstil Meubels. Carlo Benno Heller. Uitg Verba 1990.


Kort overzicht van de Jugendstil meubelkunst in Engeland, Frankrijk, België, Duitsland en Oostenrijk. Toelichtende tekst per land. Zeer veel kleurillustraties. Nederlandstalig.Santiago de Compostella. 1000 jaar Europese bedevaart. Uitg Gemeentekrediet. 1985


Zeer uitvoerige catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij te Gent in 1985 nav. Eropalia 85 Espana. Toelichting bij alle tentoongestelde werken, en uitvoerige essays over de geschiedenis en culturele aspecten van de bedevaart naar Compostella. Weinig illustraties. Nederlandstalig.

KUNST +: EEN TENTOONSTELLING VAN KUNSTENAARS MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

Sanne D'Hauwe, Shana Van Looveren deden enkele jaren geleden mee aan het "Tandems" project van ABK Mortsel en Konsept.

Een tip van Jacqueline Van der Mueren