maandag 24 april 2023

VIERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT: KUNST EN ARCHITECTUUR IN “VAL DE LOIRE” 5 TOT 8 OKTOBER 2023

 VIERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT

KUNST EN ARCHITECTUUR IN “VAL DE LOIRE”

5 TOT 8 OKTOBER 2023


In het brede rivierlandschap van de Loire met zijn vruchtbare bodem ontstond in de loop der eeuwen één van de boeiendste cultuurlandschappen van Europa. Langs de natuurlijke stroombedding is goed te zien hoe de ontwikkeling van de Franse bouwkunst zich heeft voltrokken: oude stadskernen, kostbare kathedralen, middeleeuwse abdijen, schitterende renaissancekastelen. De keuze die wij maken illustreert hoe harmonisch moderne kunst in dialoog gaat met dit historisch verleden. We omkaderen dit met iconische moderne architectuur.

Chambord
is het grootste kasteel van het Loiredal. Dit prachtige jacht- en lustslot, dat behoort tot het Unesco-werelderfgoed, is een pronkstuk van de Franse renaissance (16de eeuw). Het wordt ook wel ‘de steengeworden droom van koning Frans I’ genoemd. Bijzonder opvallend is de ingenieuze en majestueuze dubbele wenteltrap, die mogelijks ontsproten is aan het brein van Leonardo Da Vinci. Op het rijkversierde dak kan je wandelen als in een miniatuurstad, met centraal de lantaarn boven de monumentale trappen.






Het Kasteel van Chaumont-sur-Loire kijkt uit over de Loire en is een van de opmerkelijkste kastelen in het Loiredal, opgenomen op de werelderfgoedlijst voor natuurlandschappen van de Unesco. In de XVIe eeuw was het kasteel eigendom van koningin Catherina de Medici en vervolgens van haar rivale Diana van Poitiers. In de loop van zijn geschiedenis zag het talloze beroemde personen passeren, onder wie Nostradamus, de beeldhouwer Nini, Benjamin Franklin en Germaine de Staël. In het kasteel, de tuinen en de luxueuze stallen uit de 19de eeuw bevinden zich permanente kunstwerken van oa. El Anatsui, Bob Verschueren, Giuseppe Penone, Andy Goldsworthy, Tadashi Kawamata, Jannis Kounellis en vele anderen.We bezoeken er een unieke tentoonstelling met werken op papier van Alechinsky en een jaarlijks kunstparcours met ‘in situ’ werken van internationale kunstenaars, waaronder Bernard Schulze, Lee Ufan, Yves Zurstrassen en vele anderen.


Werken van Alechinsky uit de expo in Chamont



El Anatsui, Xixe 2014





De abdij van Fontevraud (12de eeuw) is een van de meest uitgestrekte en bezienswaardige kloostercomplexen van Frankrijk. Het heeft een zeer bewogen geschiedenis, en werd tot in 1963 als gevangenis gebruikt.  Dank zij een grondige restauratie schittert het nu in al haar romaanse en gotische luister. In de abdij bevindt zich de kunstcollectie Cligman met méér dan 800 werken van kunstenaars als Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Maurice de Vlaminck, Albert Marquet, Kees van Dongen, Robert Delaunay, Juan Gris, André Derain, Germaine Richier en vele anderen.

De geschiedenis van Tours begint in de Romeinse tijd. De stad beleefde een hoogtepunt in de vroege middeleeuwen en was hoofdstad van het koninkrijk onder Lodewijk VII (de 15de eeuw). De middel-eeuwse stad werd na zware bombardementen in de tweede wereldoorlog herbouwd. We bezoeken de kathedraal waarvan de bouw plaats vond van de 13de tot de 15de eeuw. Zij illustreert op een indrukwekkende wijze de evolutie van de Franse gotiek. De gewelven en de glasramen uit de 13de eeuw zijn absolute hoogtepunten. Liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen een bezoek brengen aan het recent geopende Centre de création contemporaine Olivier Debré.




In de buitenwijken van Parijs bezoeken we de Maison Laroche-Jeanneret van Le Corbusier (1923-1925). Het complex behoort tot de allereerste ontwerpen van purisme in de moderne architectuur en is erkend als Unesco werelderfgoed. Samengevoegd in één blok ontwierp Le Corbusier een woning voor een gezin met kinderen (met een aantal kleine kamers en alle voorzieningen die nodig zijn voor het functioneren van een gezin), en dat voor een alleenstaande man die een verzameling moderne schilderijen bezat en gepassioneerd was door kunst. Met een gids maken we kennis met deze parel van architectuur.

De Finse architect en ontwerper Alvar Aalto (1898-1976) wordt erkend als een van de grootmeesters van het twintigste-eeuwse design en architectuur. In het midden van de jaren vijftig had hij al verschillende grote gebouwen in Finland ontworpen. In 1956 bouwde hij in Bazoches-sur-Guyonne een woonhuis voor de Franse kunstverzamelaar Louis Carré waarin ook plaats was voor diens collectie. Het huis ligt op een heuveltop en is perfect geïntegreerd in het landschap. Het hele interieur - inclusief inrichting, meubels, lampen en textiel - is ontworpen door Aalto of zijn medewerkers. Wij bezoeken dit iconisch gebouw uit de jaren 1950 met een gids.

Praktisch

- Vertrek op 05 oktober 2023 (vertrekuur volgt); lunchpakket mee te brengen
- Aankomst op 08 oktober 2022 rond 22h00
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijt
- Het avondmaal (Valenciennes) op de terugreis is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, gidsen, inkomsten van de musea,                     annulatieverzekering en informatiebrochure.
- Prijs op basis van minstens 45 deelnemers
        o Tweepersoonskamer:  per persoon 510 €
        o Opleg voor éénpersoonskamer: 90 €
        o Opleg niet-leden van Konsept: 80 €

Inschrijven op dinsdag 16 mei 2023 vanaf 07h00.

Uitsluitend via SMS: 0473 93 86 71  (geen telefoon, geen voicemail)

Vermeld je naam en het aantal personen waarvoor je inschrijft (met hun naam)
Konsept zal je nog diezelfde dag contacteren. 
Onmiddellijk daarna kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 
320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.

Leden (lidgeld gestort voor 30/04/2023) hebben voorrang.