maandag 25 februari 2013

OUD-LEERKRACHT ABK MORTSEL ERIK NAGELS MAAKT SPEELGOEDRENNERS OP WARE GROOTTE VOOR 'DE ONTSNAPPING', EEN KUNSTPROJECT ROND DE KOERS.


GROTE SPEELGOEDCOUREURS EREN 100 JAAR DE RONDE
‘De Ontsnapping wordt de hype van het jaar'


GENT - Maak kennis met ‘De Ontsnapping', een kunstproject rond de koers. Daarbij maakt kunstenaar Erik Nagels speelgoedrenners op ware grootte na. Ze zullen in het kader van ‘100 jaar De Ronde' her en der in Vlaanderen opduiken. ‘We gaan er ook echt koers mee spelen', zeggen Erik Nagels en Carlos Boidin. Zo zullen de renners mee opgesteld staan aan de start van Omloop Het Nieuwsblad.

De bedenker is Antwerps, het bureau dat het project vorm geeft, is Gents.
Een mooie tandem die een leuk idee gestalte gaf om 100 jaar Ronde van Vlaanderen onder de aandacht te brengen.


‘Het is een idee waar ik al lang mee zat: mijn speelgoedrenners van vroeger in het groot maken en ze in het landschap zetten', zegt Erik Nagels. Toegegeven, wanneer je zo'n coureurke ziet staan, is de verleiding groot: zet dat eens daar, of we kunnen daar dit mee doen.

‘Precies dat is wat we willen oproepen', zegt Carlos Boidin van het Gentse communicatiebureau Comm'sa. ‘We maken 72 renners uit polyester en die zullen dit jaar overal in Vlaanderen opduiken. Dit wordt dé hype van het jaar', voorspelt hij. ‘We gaan er scènes mee naspelen. Ze zullen echt aan de start van een koers komen, we zullen in de bevoorrading staan, ze gaan op hoogtestage naar de Kemmelberg, ze moeten naar de medische controle... Kortom: ze zullen overal in Vlaanderen verschijnen, soms bij verrassing. We dromen ervan om het peloton uit zee te laten opduiken. Of hen op de Leie te laten koersen. Mogelijkheden zat. Ze zullen overal gefotografeerd en gefilmd worden en zo Vlaanderen op de kaart zetten.'

Je zou er zo een in je living willen zetten. Vrezen de makers niet dat er renners gaan ‘verdwijnen'? ‘We zijn er op voorzien en kunnen ze goed vastmaken. Maar om het publiek te laten participeren, zullen we ook opnieuw miniatuurrenners maken', zegt Nagels. Die maakte overigens de renners na ‘in de originele kleuren van vroeger: blauw, geel, rood en groen.' ‘ De Ontsnapping is ingeschreven als ploeg in Omloop Het Nieuwsblad', aldus Boidin. ‘Onze renners zullen de enige zijn die blijven staan. Dit jaar zullen ze alleen in Vlaanderen te zien zijn, maar we kijken verder. Ik droom van een peloton op de Chinese Muur.'

Johan Dillen, Het Nieuwsblad.be
vrijdag 01 februari 2013

'KUNSTKRAMERS VOOR MALI' : EEN VERSLAG IN MORTSEL.INFO