maandag 22 april 2013

STUDIEREIS KONSEPT ZONDAG 26 MEI 2013: MUSEUM KURHAUS KLEEF & SCHLOSS MOYLAND


- MUSEUM KURHAUS KLEEF

- MUSEUM SCHLOSS MOYLAND (BEDBURG-HAU )


MUSEUM KURHAUS KLEEF:
Volledig nieuwe opstelling & De Kleefse tuinen
Richard Long – Prints 1970-2013
Het Museum Kurhaus Kleef ligt te midden van een historisch tuinlandschap, dat rond 1750 door Johan Maurits van Nassau-Siegen aangelegd is en sinds het begin van de jaren zeventig van de 20ste eeuw door het landschapsarchitecten Rose en Gustav Wörner weer in zijn oorspronkelijke staat is hersteld. Het museum positioneert zich in de kunstscène als een museum van internationale betekenis. Het zwaartepunt ligt op hedendaagse kunst vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw tot op heden met werken van Gerhard Richter, Christo, Yves Klein, Cy Twombly, Günther Uecker en Robert Morris. De collectie werd voortdurend uitgebreid met werken uit de in het museum georganiseerde tentoonstellingen van internationale, hedendaagse kunstenaars zoals Franz Gertsch, Richard Serra of Mario Merz  uitgebreid. Een aantal van hen maakte inderdaad, speciaal voor tentoonstellingen, werken die later door het museum aangekocht konden worden – zoals de „Midsummer Flint Line“ (2001) van Richard Long of de in situ werken van Niele Toroni, bijvoorbeeld „Au Café Moritz, hommage à Max“ (2002). Daarnaast kreeg de fotografie bijzondere aandacht met werken van onder andere Thomas Ruff, Andreas Gursky, Thomas Struth of Jeff Wall.

Verder bezit het museum een bijzondere collectie middeleeuwse beeldhouwwerken en schilderijen van de Nederrijn. Hiertoe behoren werken van Dries Holthuys, Arnt van Tricht en Henrik Holt. Ook het grafiekkabinet Robert Angerhausen vormt een hoogtepunt van de  verzameling.
Na bijna vijf jaar voorbereiding en twee jaar bouwtijd werd  het Museum Kurhaus Kleef onlangs heropend. Daarbij werd het ook vergroot en verrijkt met nieuwe, attractieve tentoonstellings-ruimten waarin de belangrijke werken uit de collectie, die tot dan in depot waren (vooral de belangrijke collectie oude kunst), eindelijk getoond kunnen worden. Eén van de hoogtepunten is de reconstructie van het voormalige atelier van Joseph Beuys in het Friedrich-Wilhelm-Bad.
De Kleefse tuinen

Het Museum Kurhaus Kleef is gelegen in een historisch park. Binnen en buiten, kunst en natuur staan op velerlei wijze met elkaar in verbinding. Het oudste deel van de Kleefse tuinen bestaat uit een terrasvormig aangelegde fonteinpartij en een kanaal.
Het werd in het midden van de 17e eeuw door de stadhouder van Brandenburg, Johan Maurits van Nassau-Siegen samen met de Nederlandse architect Jacob van Campen gepland.
Het werd als park opengesteld voor het publiek en fungeerde tegelijkertijd als openluchtmuseum, waar bezoekers konden genieten van antieke beelden en beelden uit hun eigen tijd.


Richard Long – Prints 1970-2013

Het Museum Kurhaus Kleef brengt eerbetoon aan een belangrijk aspect van het werk van Richard Long, waaraan tot op heden onvoldoende aandacht werd besteed: zijn grafisch werk. De tentoonstelling brengt voor de eerste keer al het grafisch werk van deze belangrijke Engelse kunstenaar samen en biedt zo een panorama van zijn oeuvre van 1970 tot heden. De begeleidende Catalogue Raisonné van de werken, samengesteld door het Museum Kurhaus Kleef in samenwerking met de Nederlandse verzamelaar Gerard Vermeulen, is zelfs de eerste oeuvre-catalogus van Richard Long. De prenten begeleiden het werk van Richard Long van begin af aan als een soort verdiepend commentaar en ontsluiten het in al zijn verschillende facetten. Zij maken duidelijk in welke belangrijke mate de zinnelijke en conceptuele aspecten  van zijn kunst van elkaar afhankelijk zijn en elkaar beïnvloeden .
 Gedurende een periode van bijna 45 jaar ontstaan zowel kleine, bijna terloops gemaakte prenten alsook werken van groter formaat; enkele simpele velletjes staan naast omvangrijke portfolio’s. Helemaal op basis van zijn gevoel voor het materiaal kiest Richard Long , telkens zeer bewust de te gebruiken druk-methoden en papiersoorten uit. Zo komt het dat in zijn werk dan ook haast alle technieken vertegenwoordigd zijn. Van monotype, etsen en lithografie tot zeef- en offsetdruk.
Naar aanleiding van deze eerste volledige tentoonstelling van zijn gedrukte werk in Museum Kurhaus Kleef zal Long in Museum Kurhaus Kleef een muurschilderij realiseren


MUSEUM SCHLOSS MOYLAND (BEDBURG-HAU )
Het Museum Schloss Moyland is een Museum voor moderne en hedendaagse  kunst en een internatonaal onderzoekscentrum rond Joseph Beuys. Het historisch complex van kasteel en tuin uit de late 19e eeuw, de ruime kruidentuin en beeldentuin en de bezienswaardige wisselende tentoonstellingen over hedendaagse kunst, maken een bezoek aan Schloss Moyland tot een ware belevenis.

Museum Schloß Moyland in Bedburg-Hau met zijn uitgestrekte tuinen verbindt op unieke wijze laat-19de-eeuwse architectuur en parkaanleg met hedendaagse artistieke stromingen.In het museum bevindt zich, naast een groot aantal kunstobjecten uit de 19e en 20e eeuw, 's werelds meest omvangrijke collectie met vroege kunstwerken van de bekende beeldhouwer Joseph Beuys. Alle kunstwerken komen uit de verzameling van de gebroeders Van der Grinten, die hun werk onderbrachten in de "Stichting Museum Slot Moyland, verzameling Van der Grinten, Joseph Beuys archief van Noordrijn-Westfalen". Franz Joseph van der Grinten verzamelde samen met zijn broer Hans van der Grinten hedendaagse kunst, grafiek en beelden uit de laatste twee eeuwen en daarnaast ook Jugendstil en art deco-keramiek, medailles, munten en kunst- en cultuurhistorische documentatie met name over de Nederrijnregio


Een belangrijk deel van de collectie wordt gevormd door de vele kunstwerken van Joseph Beuys. Deze collectie met ca. 5000 werken is de grootste wereldwijd

 
Joseph Beuys-archief
In de nieuwe voorburcht bevinden zich het Joseph Beuys-archief en een wetenschappelijke bibliotheek met talloze geschriften over beeldende kunst van de laatste twee eeuwen, met bijzondere aandacht voor de cultuur van de regio Nederrijn. Het Joseph Beuys-archief van Noordrijn-Westfalen documenteert de ontvangst van Joseph Beuys in de media en is gelieerd aan de kunstacademie te Düsseldorf.
De talrijke wisseltentoonstellingen, culturele manifestaties en evenementen maken van dit museum een cultureel centrum van internationale betekenis


Het beeldenpark en de kruidentuin

In het slotpark kan men wandelen door een beeldenpark en een educatieve kruidentuin.
Het beeldenpark toont kleine beelden, maar ook monumentale kunstwerken van internationale beeldhouwers, zoals: Eduardo Chillida, Erwin Heerich, Gerhard Marcks, Kubach-Wilmsen.
Een recente aanwinst voor het beeldenpark is Spinning Oracle from Delphi van James Lee Byars.

OPEN ATELIER KUNSTEXPLORATIE

NIEUWE DATUM : VRIJDAG 17 MEI 2013


Ter voorbereiding van deze studiereis nodigt Etienne Van Deyck, leraar kunstexploratie aan de Akademie voor Beeldende Kunst Mortsel u uit op een Open Atelier, helemaal gewijd aan Joseph Beuys. Wie was deze man, hoe moet je zijn oeuvre ‘lezen’, wat heeft hij betekend voor andere kunstenaars, welke invloed hebben zijn werk en zijn ideeën tot op heden in de beeldende kunst? Vragen genoeg voor een boeiende uiteenzetting door Etienne Van Deyck.

Dit open atelier vindt plaats in de ABK Mortsel op vrijdag 17 mei 2013 van 18h30 tot 22h10.
De toegang is vrij


PRAKTISCH


Datum: ZONDAG 26 MEI 2013
Vertrek: 7h30  hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug:  rond 19h15
Deelname in de kosten: leden Konsept 30 €; niet-leden 37 €

Inschrijven vanaf maandag 29 april 2013 en voor maandag 20 mei 2013
Uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.

Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer.
Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.

Enkel nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: BE 56 320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft