maandag 18 februari 2013

STUDIEREIS KONSEPT AMSTERDAM ZATERDAG 23 MAART 2013.


MIKE KELLEY: retrospectieve

INDIANEN: Kunst en cultuur tussen mythe en realiteit

 

MIKE KELLEY: retrospectieve (Stedelijk Museum Amsterdam)


 
Mike Kelley (1954 – 2012) geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. In 35 jaar bracht hij een opzienbarend en veelzijdig oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties, performances, muziek, video en fotografie. Dit is het eerste uitgebreide overzicht van Kelleys werk sinds 1993 en met bijna 200 werken zal de tentoonstelling vrijwel de hele nieuwbouw in beslag nemen. Mike Kelley had een uitzonderlijk vermogen om, op zeer kritische wijze, te graven in de wereld van de eigentijdse beeldcultuur en kunstproductie - en in alle verontrustende tegenstellingen die daarin zitten. Hij gebruikte daarbij een combinatie van scherpzinnige humor, poëtische inzichten en een griezelige associatieve kracht”, aldus Ann Goldstein. “Werkelijk niets is heilig in zijn werk – niet de zogenaamde hogere cultuur, geschiedenis, literatuur, muziek, filosofie, psychologie, religie of onderwijs. De manier waarop hij zijn interesse in de zogenaamde low culture – van textiel handwerk tot stripverhalen – samenbracht met noties omtrent identiteit en seksualiteit, was echt baanbrekend.”
Curator van het eerste tentoonstellingsconcept is Eva Meyer-Hermann, die de tentoonstelling oorspronkelijk ontwikkelde als een grootschalig en kritisch overzicht dat de belangrijkste thema’s zou onderzoeken die steeds terugkeerden in het werk van Kelley. Na de tragische dood van de kunstenaar begin 2012 kreeg de tentoonstelling echter een andere en diepere betekenis. “Na de dood van Mike Kelley was zijn geweldige oeuvre plotseling voltooid, en dat veranderde deze tentoonstelling, die ontwikkeld werd in nauwe samenwerking met de kunstenaar, abrupt in een retrospectief, in de volle betekenis van het woord,” zegt Ann Goldstein. “Wij hebben nu de verantwoordelijkheid om Kelley’s omvangrijke en brede oeuvre te tonen als een voltooid geheel

Ik weet zeker dat het proces dat nu in het Stedelijk bij deze tentoonstelling begint, een proces van (her)ontdekken en het opnieuw beschouwen van zijn werk, in de toekomst wordt voortgezet door andere conservatoren, historici en instituten.”

 

INDIANEN: Kunst en cultuur tussen mythe en realiteit
(De Nieuwe Kerk, Amsterdam)
 


De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert in de winter van 2012/2013 een tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen van het Noord-Amerikaanse continent. Aan de hand van zeven regio’s wordt een beeld geschetst van de rijke kunst en cultuur van indianenvolken. Ruim tweehonderd kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen nemen de bezoekers mee naar de prairies in de Midwest, de vlakten rond de Great Lakes, Californië, de Canadese westkust en de landen van de Navajo en de Inuit.

 In Noord-Amerika zijn de indianen verdeeld over meer dan 500 stammen. Verreweg de meeste hebben een eigen taal, kunsttraditie en cultuur, veelal beïnvloed door geografische ligging en klimaat. Indianen toont de schoonheid en diversiteit van de Native American Art en gaat specifiek in op de overdracht van tradities bij de indianen. Al deze kunst- of kunstnijverheidstradities zijn zeer eigen aan een bepaalde regio: vlechtwerk van stekelvarkennaalden uit het gebied van de Great Lakes, historische schilderkunst uit de prairies, aardewerk van de pueblo’s in het zuidwesten, textiel van de Navajo, manden uit Californië, houtsnijwerk van de noordwestkust en beeldhouwwerk van het Arctische noorden.

Naast eeuwenoude voorwerpen toont de kerk werk van hedendaagse indiaanse kunstenaars die zich inspannen om indiaanse kunst en cultuur door te geven. De objecten vertellen bijna altijd een persoonlijk verhaal dat onlosmakelijk met het leven en de cultuur van de maker verbonden is.

De eerste contacten tussen Noord-Europeanen en Noord-Amerikaanse indianen vormen het startpunt van de tentoonstelling. In De Nieuwe Kerk is de zogeheten ‘Schaghen-brief’ uit 1626 (Nationaal Archief Den Haag) te bewonderen, een beroemd Nederlands archiefstuk dat de aankoop van Manhattan voor zestig gulden van de indianen bezegelde. Het document staat bekend als de ‘geboorteakte’ van New York 

De Nieuwe Kerk vroeg fotograaf Morad Bouchakour (1965) en Natasja Reeuwijk (1971) een serie portretten te maken van hedendaagse indianen die verspreid door de VS wonen en werken. De serie is een mix van rolmodellen, zoals de eerste Native American astronaut, en alledaagse Native Americans die verschillen in achtergrond, leeftijd en geslacht.

Het geheel is een afspiegeling van de Native Americans in Amerika op dit moment; alle portretten zijn genomen in de week rond de verkiezingen. De serie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het National Congress of American Indians (NCAI), de organisatie die de belangen behartigt van alle ruim 500 indiaanse stammen van nu. De portretten vormen de finale van de tentoonstelling

    
PRAKTISCH:
Datum: ZATERDAG 23 MAART  2013
Vertrek: 7h30  hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: rond 19h15

Deelname in de kosten: leden Konsept 44 €; niet-leden 52 € 

Inschrijven vanaf 21 februari 2013 en voor 10 maart 2013.
Uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom. 
Slechts nadat Konsept jou contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.