donderdag 9 mei 2024

INCLUSIEPROJECT KONSEPT: ABK WIL 'ER ZIJN' VOOR IEDEREEN!

Wanneer we verklaren dat we op ABK inclusief werken dan betekent dit dat we niemand uitsluiten die een kunstklas of -atelier wil volgen: iedereen die wil groeien in een kunstvorm is welkom, iedereen die zich wil ontwikkelen binnen kunstonderwijs mag meedoen. 

De toegang naar onze academie blijkt echter niet altijd zo evident te zijn.  

Het inschrijvingsgeld neemt een flinke hap uit het budget , ook al is er een sociaal tarief. Inflatie en duurdere energiefacturen kunnen sommige mensen weerhouden om in te schrijven. 

Onze leerlingen en cursisten blijken zich bij ons helemaal op hun gemak te voelen, gewaardeerd en gestimuleerd te worden. Soms heeft iemand  toch stress en dat kan helemaal de  bedoeling niet zijn. Zo stelde een persoon met een psychische kwetsbaarheid eens: “De andere cursisten praatten over een tentoonstelling maar ik geraakte daar niet naartoe. Dan voelde ik me er een beetje buiten staan”. Goed dat deze cursist dit aangeeft of nog beter dat dit soort gevoeligheden in het atelier worden opgemerkt en aangepakt. 

Het inclusieproject wil de toegang naar ABK vergemakkelijken en deze leerlingen en cursisten, waar nodig, bijstaan tijdens hun traject samen en in overleg met het docententeam. We denken bijvoorbeeld aan personen met een beperking of psychische problemen, aan  kinderen en volwassenen met migratieroots die het Nederlands nog niet goed beheersen. Aan personen in kansarmoede is er de mogelijkheid om een financiële tegemoetkoming aan te bieden of een afbetalingsplan op maat. Ook leggen we de brug tussen de kandidaat cursist/ leerling/ouders en de docent om op een persoonlijke manier kennis te maken, een atelier te kiezen, informatie in te winnen of een proefles te voorzien. Verder staan we klaar om tijdens het traject bepaalde hindernissen weg te werken samen met de docent. 

 Ben jij iemand die aarzelt de stap te wagen? 

Ben jij een leerkracht, maatschappelijk werker, begeleider,… en ken jij zo iemand ? 

Dan kan je terecht bij  

Anki Van Heden  Konsept-inclusieproject   0474-378625 anki.vanheden@telenet.be

- voor meer informatie over ABK op maat

- voor een persoonlijk gesprek rondom bepaalde ondersteuningsvragen 

- voor een inschrijving met persoonlijke begeleiding  


Door de openheid en positieve ontvankelijkheid van het docententeam voor verscheidenheid en diversiteit belooft elk traject een nieuwe kans te worden. 

maandag 6 mei 2024

INLEIDING ANN WOEDSTADT BIJ OPENING TENTOONSTELLING 'VOORWENDSELS EN VERHALEN' VAN BERNARD TANT IN BAM ABK MORTSEL


 

BERNARD TANT

VOORWENDSELS EN VERHALEN

STRIPVERHAALDEBUUT

In januari van dit jaar verscheen het stripdebuut van Bernard Tant: “Voorwendsels en verhalen”. Een halfjaar eerder was hij afgestudeerd als Master Beeldverhaal/ Graphic Storytelling aan de LUCA School of Arts in Brussel. Daarvoor was hij leerling aan de lagere en middelbare graad, hier aan deze Academie.

Toen DenkBeeld, de directeursvereniging van het Deeltijds Kunstonderwijs Beeld, me vroeg om voor hun magazine, d’Academie, een “Ambassadeur” te interviewen, dacht ik onmiddellijk aan Bernard. Zo’n “Ambassadeur” is immers iemand die een opleiding DKO Beeld volgde en die daarna doorstroomde naar het hoger kunstonderwijs om dan op de één of andere manier actief te zijn als beeldend kunstenaar. 

Wat als een rode draad door dit interview liep, was Bernards passie om te tekenen. Een passie die hij al had als kind toen hij voor de eerste keer naar de academie kwam en die hij zijn leven lang wil blijven uitoefenen. Een passie die er misschien toe bijdroeg dat hij lange tijd vond dat hij niet goed genoeg kon tekenen en die maakte dat hij heel veel oefende op alle mogelijke momenten. 

Als je nu Bernards tekeningen voor zijn stripalbum bekijkt, dan valt op hoe vloeiend ze zijn, hoe raak de personages zijn getypeerd, hoe kunsthistorisch correct attributen, kostuums en archeologische artefacten zijn weergegeven en hoe gedetailleerd en levendig taferelen in beeld zijn gebracht. Dit resultaat is te danken aan zijn gedrevenheid om te tekenen en het is juist die gedrevenheid die we in onze galerijtentoonstelling willen belichten. Niet alleen met tekeningen voor “Verhalen en voorwendsels”, maar ook met grote samengestelde tekeningen van fantasiewezens en sprookjesachtige taferelen.

Interessant is bovendien de inkijk die Bernard ons geeft in het ontstaan van zijn stripverhaal met storyboards, tekeningen en prints van ingekleurde pagina’s.

Het mooiste aan deze tentoonstelling echter, is volgens mij, dat je kan zien hoe een jonge kunstenaar door zijn aanhoudend zoeken en uitproberen erin slaagt om zijn droom waar te maken: het vertellen en tekenen van een verhaal, waarmee hij vervolgens de aandacht trekt van een uitgeverij die het uitgeeft zodat een groot publiek het kan lezen.

In zeker opzicht kan je Bernards werkwijze vergelijken met die van het hoofdpersonage uit zijn strip, de reuzenoctopus. Allebei verzamelen ze geestdriftig hun vertelstof en allebei weten ze hiervoor – de ene weliswaar geraffineerder dan de andere- hun publiek te strikken. Hoe de octopus precies te werk gaat, kan je ontdekken in “Voorwendsels en verhalen”, dat verscheen bij uitgeverij Oogachtend. 

Het interview met Bernard Tant kan je lezen in d’Academie, waarvan je een gratis exemplaar in de ABK kan verkrijgen

ANN WOEDSTADT
Directeur ABK Mortsel

 
De tentoonstelling is te bezoeken van 4 t/m 25 mei, op woensdag & donderdag van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur.