dinsdag 4 maart 2014

MET STIP TE NOTEREN IN UW AGENDA: MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT HILDESHEIM, WOLFSBURG, GOSLAR (2-5 OKTOBER 2014)

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT:
HILDESHEIM, WOLFSBURG, GOSLAR

VIER DAGEN KUNST EN CULTUUR,
VIER DAGEN WERELDERFGOED

VAN 2 TOT 5 OKTOBER 2014.

AANKONDIGING

Deze vierdaagse kunstreis brengt ons naar één van de belangrijkste centra van vroegromaanse kunst in Duitsland, en bij uitbreiding in centraal Europa. Het is dan ook geen toeval dat haast elke stad in deze regio op de werelderfgoedlijst van de Unesco prijkt. In Goslar staat het eerste keizerlijk paleis van Duitsland. In het begin van de 20ste eeuw kende dit gebied een nieuwe bloeiperiode dank zij de mijnbouw. Belangrijke architecten van de Bauhaus werden aangetrokken om fabrieken en woonhuizen voor de nieuwe rijken te bouwen. Wolfsburg, gebouwd rond de volkswagen fabrieken, ontwikkelt zich de laatste jaren hoe langer hoe meer tot een stad met een interessant modern en hedendaags architecturaal en kunstpatrimonium.
De bossen rond Hildesheim zijn door de gebroeders Grimm opgetekend als het land van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

Hildesheim


Hildesheim werd in 815 gesticht als bisschopsstad. De stad bezit liefst vijf romaanse kerken, waaronder de (herbouwde) Mariendom en de Michaeliskirche die beide op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Een andere kerk, de gotische Andreaskerk, valt op door haar 115 m hoge toren, de hoogste van Nedersaksen en een van de hoogste kerktorens ter wereld. De historische binnenstad leed op 22 maart 1945 grote schade door geallieerde luchtbombardementen, maar de Marktplatz met zijn vakwerkbouwhuizen werd zorgvuldig gereconstrueerd. Pronkstuk op dit plein is het gotische houten Knochenhaueramtshaus uit 1529 (herbouwd vanaf 1986).





De 1000 jaar oude St. Michaelkerk geldt als een van de mooiste vroegromaanse kerken van Duitsland en als sleutelwerk van de middeleeuwse kunst. Pronkstuk in het interieur is het beschilderde houten plafond uit de 13e eeuw, dat de stamboom van Christus toont en een fascinerende indruk geeft van de romaanse monumentale schilderkunst.


Goslar


De ganse binnenstad van Goslar behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Zij is de hoofdstad van de Ottoonse romaanse kunst in Duitsland. Zeer bijzonder is de Kaiserpfalz, het keizerlijk paleis dat dateert uit de 11de eeuw. Het is een prachtig voorbeeld van vroegromaanse wereldlijke architectuur.
Tijdens een stadswandeling kunnen we genieten van de mooie binnenstad, en bezoeken we het Mönchehaus, een museum van moderne kunst met een mooie beeldentuin. (werk van oa Henry Moore, Max Ernst, Alexander Calder, Victor Vasarely en Joseph Beuys).




Net buiten Goslar bevindt zich de ertsmijn Rammelsberg, waar sinds meer dan 1000 jaar onafgebroken erts werd ontgonnen. Ook deze mijn behoort tot het industriële werelderfgoed van UNESCO.
Een curiositeit, maar de moeite waard is de Gustav Adolfkirche, een houten ‘stavkirche’ naar Noors voorbeeld, begin 1900 gebouwd in Jugendstil.











In Alfeld bevindt zich de Fagus-fabriek van Walter Gropius. Deze behoort eveneens tot het UNESCO werelderfgoed. Walter Gropius bouwde deze fabriek in 1911. Gropius was een leerling van Peter Behrens. Deze fabriek was zijn eerste grote ontwerp en het eerste gebouw waarvan de wanden bijna volledig waren opgetrokken in glas. Gropius zal in 1919 in Dessau de Bauhaus-hogeschool oprichten.



Wolfsburg

Wolfsburg is als stad pas ontstaan op 1 juli 1938 en is daarmee een van de weinige steden die gesticht zijn in de 20ste eeuw. De stad heeft in haar korte maar interessante bestaan herhaaldelijk een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van stedenbouwkundige trends in Duitsland. Wolfsburg is een typisch voorbeeld van een volgens plan ontwikkelde en toch geslaagde stad en is vanaf het begin van haar bestaan nauw verbonden met Volkswagen AG.



De Finse architect Alvar Aalto (1898 tot 1976) behoort samen met Frank Lloyd Wright, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Le Corbusier tot de vijf belangrijkste architecten van de 20ste eeuw. In Wolfsburg staan drie van de zes gebouwen die hij in Duitsland realiseerde: het Kulturhaus (1958 tot 1962) het gemeentecentrum Heilig-Geist aan de  Klieversberg (1959 tot 1962) en de Stephanuskirche in de wijk Detmerode (1962 tot 1968)






De Londense architecte Zaha Hadid (die tekende voor het ontwerp van het nieuwe havengebouw in Antwerpen) behoort onmiskenbaar tot de grootste architecten van deze tijd. Met haar compromisloze en verrassende gebouwen schuift zij de grenzen van het architecturale denken steeds verder op naar onbekend terrein. Het Phaeno-Museum biedt een boeiende kijk op verrassende fenomenen uit de wetenschappelijke en technische wereld.





De Berlijnse architect Hans Scharoun (1893 tot 1972) liet een veelzijdig oeuvre na. Hij wordt aangezien als een van de meest fantasierijke architecten van het expressionisme. Hij poneerde als alternatief voor het rationele bouwen de idee van de ‘Organische architectuur’, en hij ontwierp veel visionaire gebouwen. Slechts een klein deel ervan werd ook gerealiseerd. Uit 1973 stamt het Theater dat hij in 1965 voor Wofsburg ontwierp.


Niet enkel deze unieke gebouwen staan op de monumentenlijst, maar eveneens ganse stadswijken zoals de Steimker Berg, de wijk Detmerode en de ‘Wohnhöfe’ in de binnenstad uit de vroege jaren 1940.



Het Kunstmuseum


In 1994 opende dit museum. Het bezit een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst, waarin haast alle grote kunstenaars uit die periode vertegenwoordigd zijn

 Er worden eveneens grootse tentoonstellingen opgezet. Tot 19 oktober loopt de tentoonstelling ‘Spuren der Moderne’, met oa de volgende kunstenaars: John Armleder, Richard Artschwager, Hussein Chalayan, Tony Cragg, Jan Dibbets, Andreas Gursky, Rebecca Horn, Anselm Kiefer, Gerhard Merz, Nam June Paik, Panamarenko, Elizabeth Peyton, Neo Rauch, Thomas Schütte, Cindy Sherman, Beat Streuli, James Turrell, Luc Tuymans en vele anderen.

In Schloss Wolfsburg bevindt zich de stedelijke kunstcollectie, met oa werken van Uecker, Roy Lichtenstein, Keith Haring en Reinhard Voigt. In hetzelfde gebouw organiseert de Kunstverein regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunst.


Tenslotte bevindt zich in Wolfsburg ook de ‘Autostadt’, een immens groot gebied met prachtige hedendaagse gebouwen waarin de geschiedenis van het autoconcern Volkswagen uitgebreid wordt toegelicht.


Schloss Wolfenbüttel, met zijn fraaie renaissancistische toren en barokke gevel is op één na het grootste kasteel van Nedersaksen. Behalve het prachtige interieur kan je er de Herzog August Bibliotheek bezoeken, die in de 17de eeuw de grootste bibliotheek van Europa was en nu nog over meer dan 860 000 werken beschikt. Hoogtepunt van de collectie is het Reichenauerevangelie uit de 10de eeuw en het evangelie dat aan Heinrich der Löwe toebehoorde.










Op de heen- of terugreis bezoeken we het Museum Osthaus en de Hohenhof Jugendstilvilla in Hagen.
In 1906 gaf Karl Ernst Osthaus aan de Belgsich ontwerper en architect Henry van de Velde de opdracht in de nieuwe tuinwijk Hohenhagen een woning voor zijn familie te ontwerpen. In 1908 was de woning klaar. De Tuinstad Hohenhagen was een baanbrekend stedenbouwkundig project dat het bouwen van luxueuze tuinsteden moest bevorderen. Architecten als Behrens en Van de Velde werden ervoor aangetrokken. Door het uitbreken van de eerste wereldoorlog bleef de tuinwijk echter grotendeels onvoltooid.
Het Osthaus museum bevindt zich in een jugendstilhuis dat door Henry van de Velde tot een museum werd verbouwd. Na restauraties in 1992 en 2008 is het jugendstilinterieur weer in zijn volle glorie te zien. Het museum heeft een mooie collectie expressionistische kunst, met oa Feininger, Archipenko, Beckmann, Jawlensky, Nolde en Rohls. Blikvanger is de beroemde knapenfontein van Minne.



Tenslotte ligt op de heen- of terugweg eveneens het museum Varusschlacht , museum en park Kalkriese, vlak bij Osnabrück. Dit is een landschapspark en museum op de plaats waar in het jaar 9 n Ch de Romeinen een zware nederlaag leden tegen de Germanen. Tot 5 oktober loopt er de  tentoonstelling ‘Mumien – Reise in der Unsterblichkeit’, met pronkstukken uit het Egyptisch museum van Firenze.











BINNEN ENKELE WEKEN KRIJGT U DE GEDETAILLEERDE REISROUTE EN KAN U INSCHRIJVEN.



maandag 3 maart 2014

VIDEO/INSTALLATIE NAAR 'DER LAUF DER DINGEN' DOOR ATELIER BEELDHOUWKUNST ABK MORTSEL OP DAG DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS





Het atelier Beeldhouwkunst vult de dag van het DKO (22 februari '14 ) in met een presentatie gebaseerd op "Der Lauf der Dingen", een video/installatie van kunstenaarsduo Fischli en en Weiss.
De studenten maakten ieder een sculpturaal onderdeel die één grote installatie vormt waarbij elk onderdeel een actie genereert die op zijn beurt een reactie bij het volgende onderdeel voortbrengt.
In 'De loop der dingen' mag niets te laat gebeuren of niets te vroeg.
Het resultaat: een absurdistische en opwindende kettingreactie waarin water, vuur, zwaartekracht, toeval en humor het verloop van de gebeurtenissen bepalen. Zo wordt een universum gecreëerd van objecten door ze op verschillende manieren met elkaar in verband te brengen en ze toe te staan individueel te functioneren.
Zo ontstaat een verhaal over oorzaak en gevolg, mechanismen en kunst, onwaarschijnlijkheden en precisie.
Het geheel werd gefilmd en wordt samen met de objecten uit de installatie gepresenteerd.