dinsdag 27 september 2011

STUDIEREIS KONSEPT: KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIE – VLAAMSE MINIATUREN & KASTEEL VAN GAASBEEK - SLEEPING BEAUTIES - ZATERDAG 22 OKTOBER 2011

KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIE - VLAAMSE MINIATUREN
KASTEEL VAN GAASBEEK - SLEEPING BEAUTIES

(Uitzonderlijk aanbod: Rondleiding met gids in beide tentoonstellingen!)

KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIE - VLAAMSE MINIATUREN

Voor het eerst brengen de Koninklijke Bibliotheek van België en de Bibliothèque nationale de France hun collecties samen en bundelen ze hun krachten om de bloeitijd van de Vlaamse miniatuurkunst in het volle daglicht te zetten. Ze organiseren een dubbeltentoonstelling van internationale allure die opent in Brussel (van oktober tot december 2011) en daarna een vervolg krijgt in Parijs (van maart tot juli 2012). Het publiek krijgt op elke plaats verschillende handschriften te zien.

Dit gemeenschappelijk project is het resultaat van het onderzoek dat sinds meerdere jaren in beide instellingen wordt gevoerd en dat reeds verwerkt werd in een aantal wetenschappelijke catalogi.

In totaal worden maar liefst 140 van de meest prestigieuze verluchte handschriften aan het publiek voorgesteld. Sommige zijn al meer dan 50 jaar niet meer getoond, andere zijn onbekend. De originele scenografie zal niet alleen oog hebben voor de stukken zelf, maar ook de context waarin die stukken tot stand zijn gekomen zal uitgebreid aan bod komen.
Zo dringt de bezoeker pagina na pagina steeds dieper door in een middeleeuwse fantasiewereld die wordt bevolkt door helden en legenden en waar we Alexander de Grote, Karel de Grote, Lancelot en de fee Melusine zij aan zij vinden met Reinaart de Vos, gevleugelde draken en aardige eenhoorns.

Dit evenement, een echte uitwisseling tussen twee nationale instellingen, biedt een uitzonderlijke en unieke kans om een deel van de verzamelingen van Belgische en Franse handschriften tentoongesteld te zien.

Waardevolle miniaturen uit de Bibliothèque nationale de France zullen worden tentoongesteld in Brussel en vice versa. Zo krijgt de bezoeker de kans om handschriften te ontdekken die hij later niet meer zal kunnen bewonderen.
KASTEEL VAN GAASBEEK - SLEEPING BEAUTIES

Nothing happens unless first we dream. (Carl Sandburg)

Sleeping Beauties wil veel meer zijn dan een voorspelbare verzameling slapende schoonheden. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar een droomwereld down the rabbit hole. De expo brengt een selectie werken uit de hedendaagse kunst van de laatste dertig jaar die zich specifiek door slaap en droom liet inspireren.


Naar de filosofie van het Kasteel van Gaasbeek treden de werken van grote namen en aanstormende talenten in dialoog met de romantische kasteelinterieurs. We ontmoeten slapende figuren en poëtische dagdromers, maar ook mysterieuze schimmen en beklemmende nachtmerries. Bezoekers worden ondergedompeld in een onwerkelijke sfeer, geïnspireerd door het blauwe uur. Je komt terecht in een intermediaire wereld, die zweeft tussen dag en nacht, tussen waak en slaap. Een wereld waarin realiteit fake en dromen werkelijkheid lijken, waar de tijd vertraagt en haast tastbaar wordt. Parallel hiermee wordt in een aantal kasteelzalen een historisch slaaptafereel geplaatst dat van op een strategische plaats de actuele expo becommentarieert en countert. Zo ontstaat een tweede rode draad die als een residu uit het verleden, als ‘verborgen verleider’ ook, naast de hoofdverhaallijn loopt.

Enkele kunstenaars: Michael Borremans, Sophie Calle, David Claerbout, Desirée Dolron, Lily Dujourie, Ann Veronica Janssen, Hans Op de Beeck, Andres Serrano, Spencer Tunick, Bill Viola,…PRAKTISCH

Datum: ZATERDAG 22 OKTOBER 2011
Vertrek: De bus vertrekt stipt om 9 uur in de PULHOFLAAN (hoek Grotesteenweg aan de Carrefour) te Berchem. Je kan je auto daar gemakkelijk parkeren
Terug: rond 18 uur
Deelname in de kosten: leden Konsept en studenten ABK Mortsel: 30 € ; Niet-leden: 37 €
Inschrijven: vanaf 28 september 2011 en voor 18 oktober 2011

Alle inschrijvingen uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473/93 86 71. Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
De inschrijving is pas officieel na storting van het bedrag op nr: 320-0692986-88, met de mededeling: Studiereis Konsept 22/10/2011. IBAN: BE56 3200 6929 8688 - BIC: BBRUBEBB

Beperkt aantal deelnemers, dus snel inschrijven.

OPGELET: TIJDENS DE VIERDAAGSE REIS VAN KONSEPT DONDERDAG 6 T/M ZONDAG 9 OKTOBER KAN U NIET INSCHRIJVEN. GELIEVE NIET TE BELLEN !!!!!!!!

VRIENDENKRING ACADEMIE VOOR BEELDENDE KUNSTEN MORTSEL
Lieven Gevaertstraat 52 – 2640 Mortsel tel. 0473 93 86 71
IBAN: BE56 3200 6929 8688
BIC : BBRUBEBB
konsept@scarlet.be
www.konseptmortsel.blogspot.com