woensdag 13 november 2013

STUDIEREIS KONSEPT ZONDAG 8 DECEMBER 2013: BERGEN, LE GRAND HORNU & LA LOUVIERE

Andy Warhol: Life, Death and Beauty

TONY OURSLER: PhantasmagoRia

Nalini Malani: Beyond Print - Memory, Transference, Montage 

 
Andy Warhol:
Life, Death and Beauty
BAM, Museum voor Schone Kunsten in Bergen

Ter gelegenheid van de heropening organiseert het nieuwe BAM van Bergen een grootse tentoonstelling “Andy Warhol. Life, Death and Beauty”, gewijd aan deze iconische Amerikaanse kunstenaar uit de jaren '60 en '70.

Er worden ongeveer 130 werken, schilderijen, zeefdrukken en foto's tentoongesteld. In het kader van de tentoonstelling kunt u ook 8 originele foto's ontdekken van Andy Warhol die gemaakt werden door kunstenaar en fotograaf Christopher Makos. 
 
De tentoonstelling belicht niet alleen het werk van Andy Warhol, maar focust ook op zijn obsessie voor de dood en op zijn diep geloof. Warhol was inderdaad erg gelovig en hij ging vaak met zijn moeder naar de kerk. Dat hield hij echter verborgen voor zijn vrienden.

Achter de sprekende dynamiek van zijn beelden en schilderijen schuilt een sterke esthetische visie die in grote mate bepaald wordt door de verhouding tussen leven-kunst-dood. De zoektocht naar geluk via roem, succes, geld en uiterlijke schijn behoort tot de basisconcepten van de existentiële ethiek van Andy Warhol. Warhol capteert feilloos de veranderingen in de maatschappij van de jaren ‘80 met haar neiging tot excessieve esthetisering waarvan de belangrijkste kenmerken de cultus van het lichaam, de obsessie voor roem en de afhankelijkheid van de media zijn. Warhol voelt aan hoe alles doordrongen is door de angst voor de dood en hoe elke mens deze voortdurend tracht uit te drijven

Warhol wordt door velen beschouwd als de dichter van het consumentisme, of zelfs als de verdediger van de valse waarden van het “celebrity-systeem”. In werkelijkheid heeft hij echter ook steeds diepe religieuze gevoelens uitgedrukt. Deze gevoelens codeerde hij heel subtiel in zijn werk, maar ze kunnen wel degelijk geïdentificeerd worden wanneer je zijn hele oeuvre overschouwt.
 
De tentoonstelling in het Bam Mons tracht vanuit originele perspectieven naar het werk van deze artiest te kijken die als geen ander de esthetiek van de laatste generaties heeft beïnvloed.
 
 

 

TONY OURSLER - PhantasmagoRia
VASTE COLLECTIE MET INSTALLATIES VAN O.A. BOLTANSKI  EN PENONE
Le Grand Hornu: MAC's (Musée des Arts Contemporaines

 
 
 
 
 
 
 
 
  
Door het klassieke kader af te zweren voor zijn projecties, heeft Tony Oursler een revolutie teweeggebracht in de videokunst, onder meer via zijn concept “sculptuurscherm”. Hij is een van de belangrijkste Amerikaanse beeldende kunstenaars van deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan de videoclip Where are we now? die hij voor David Bowie maakte. Zijn kunst dompelt ons onder in een vreemd en ongewoon universum waarin fragmenten van lichamen, spoken en poppen in bizarre combinaties de dienst uitmaken. 


Onder de indruk van Le Grand-Hornu, niet alleen als plek van herinnering maar ook omwille van de boeiende architecturale ruimten van het Musée des Arts Contemporains van de Fédération Wallonie-Bruxelles (MAC's), heeft de kunstenaar speciaal voor deze tentoonstelling twee nieuwe werken gemaakt. Voor het ene maakt hij gebruik van het mausoleum van de familie De Gorge, die de site heeft opgericht, terwijl het andere een eerbetoon is aan Etienne-Gaspard Robertson, de Luikse geleerde die in de achttiende eeuw de fantasmagorie uitvond. De rest van de tentoonstelling, die geen retrospectieve wil zijn, is gewijd aan oudere werken van de kunstenaar.Nalini Malani: Beyond Print - Memory, Transference, Montage  (ihkv Europalia IndiA)
Centre de la Gravure – La Louvière
Deze allereerste Belgische tentoonstelling rond kunstenares Nalini Malani bestaat uit twee delen. Het eerste deel illustreert aan de hand van een mooie selectie de evolutie van de kunstenaar, vanaf haar eerste kunstenaarsboeken, tot aan haar grootformaat digitaal drukwerk. Ook haar videomateriaal wordt getoond. Voor het tweede deel maakte Nalini Malani zelf een eigenzinnige keuze uit de vaste collectie van het Centre de la Gravure. Aan dit deel koppelt de kunstenares een samenwerkingsproject met studenten.

De familie van Nalini Malani, die uit Pakistan afkomstig is, werd tijdens de ‘Partition’ in 1947 van Karachi naar Bombay verdreven. (De ‘Partition’ was de historische afsplitsing om religieuze redenen van India en Pakistan van het huidige Bangladesh. Vandaag de dag woont en werkt Nalini Malani nog steeds in Bombay.
 

Sinds de jaren 1970 verkondigt ze een uitgesproken feministisch standpunt in een land dat verscheurd is tussen de gevolgen van het neokolonialisme en het idealisme van een sociale democratie uit de derde wereld. Bovendien gaat India gebukt onder de politieke en economische veranderingen die door de snelle opmars van de mondialisering veroorzaakt werden. Door beroep te doen op personages uit mythes, sprookjes en religies van diverse culturele oorsprong, beschrijft Nalini Malani de plaats van de vrouw. Hierbij laat ze ons nadenken over thema’s als oorlog, orthodox fanatisme, de impact van het wilde kapitalisme en de vernietiging van het leefmilieu


 

PRAKTISCH
 
Datum: zondag 8 december 2013
Vertrek: 08h15, hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: rond 19h00
Inschrijven: van  15 tot 30 november 2013, uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.
Spreek een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer of stuur een sms met dezelfde informatie.

Enkel nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept: 32 €; niet-leden: 39 €
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.LIDMAATSCHAP KONSEPT 2014

Voor wie van kunst en de academie houdt,
 
redenen genoeg om (opnieuw) lid te
 
worden van Konsept!


Lidgelden: individueel lid:5€

                  gezinslid: 5€

                  erelid*: 30€


*Ereleden hebben recht op een premieplaat, jaarlijks
 
ontworpen door één van de leerkrachten van de ABK
 
Mortsel, en in een beperkte oplage gedrukt.


Het lidmaatschap van Konsept loopt van 1 januari t/m 31
 
december en biedt reductie op alle reizen!

 dinsdag 12 november 2013

BOEKENTIP: THEODOR W. ADORNO: MINIMA MORALIA, REFLECTIES UIT HET BESCHADIGDE LEVEN.


"De gustibus est disputandum"

(Over smaak moet getwist worden)


 
"Eén ding is zeker: ze laten zich niet vergelijken; ze willen elkaar vernietigen. Niet voor niets reserveerden de Ouden het pantheon van het verenigbare voor de goden of de ideeën; de kunstwerken daarentegen verbanden ze naar de agon, waar het ene de doodsvijand van het andere was.
 

"Esthetische tolerantie, die de kunstwerken met al hun beperkingen in hun waarde laat zonder ze te breken, bezorgt hun enkel de valse ondergang, die van het naast elkaar, waarin de aanspraak op de ene waarheid ontkend is."

 
Theodor W. Adorno: Minima Moralia, Reflecties uit het beschadigde leven
vertaling Hans Driessen
 
2013 uitgeverij Vantilt, Nijmegen
(oorspronkelijke uitgave 1951)

 
Een tip van Dirk Verhaegen

zondag 10 november 2013

THEATERTIP:WIM OPBROUCK IS MARK ROTHKO IN 'ROOD' VAN NTGENT: "EEN STERK GESPEELD GESPREK OVER KUNST"

'Roeren in de verf van het leven'. Een fascinerend portret van een mythisch kunstenaar, die zich sterk bewust was van zijn plaats in de kunstgeschiedenis.

De Standaard

Een toneelavond met een tekst die ertoe doet en dwingt tot luisteren en die zelfs een didactische kant heeft. Dit alles wordt opgediend door twee acteurs op het toppunt van hun kunnen.

 

Cobra.be

 
 
WOENSDAG 13 & DONDERDAG 14 NOVEMBER 2013 - 20.30 uur

CULTUURCENTRUM BERCHEM - Driekoningenstraat 126

 
Info & tickets:  03 286 88 20
                           www.ccberchem.beWarm aanbevolen door Suzanne Van Bree