vrijdag 10 juni 2011

UITTIP VOOR FAMILIES: DAHLIA PESSEMIERS-BENAMAR & YAMINA TAKKATZ C SPELEN 'DRAAIT DEN DRAAD EN ZIE ZE ZEI' (6+). MAGHREBIJNSE SPROOKJES EN VERTELLINGEN IN EEN HEEL BIJZONDERE TENT!

“Het sprookje is uit. Ik ga het terugleggen onder de boom waar ik het gevonden heb en iemand anders zal het vinden.” Berbers gezegde

Verhalen en sprookjes zeggen veel over de cultuur van een volk. Ze worden mondeling overgeleverd van generatie tot generatie. Veel Maghrebijnen zijn naar België uitgeweken. Maar hun verhalen en sprookjes zijn dikwijls achtergebleven in het land van herkomst.

Dahlia en Yamina verloren hun hart aan deze vertellingen. Ze willen de verhalen overleveren aan families van hier, maar ook aan families met kinderen en ouders van Maghrebijnse afkomst die hun sprookjes onderweg ergens zijn kwijtgeraakt. Op deze manier willen ze deze verhalen bewaren voor de komende generaties.

Voor de 30ste verjaardag van cultuurcentrum Berchem, gingen ze op zoek naar Berberse sprookjes die overleefden in de hoofden van de Maghrebijnse inwoners van Berchem. Dahlia en Yamina zetten de traditie voort en vertellen jullie de verhalen en legendes die vele grenzen zijn overgegaan.Draait den draad en zie ze zei …
Iedereen kent Sneeuwwitje en Roodkapje. Maar wie heeft er ooit gehoord van Loundja, het nichtje van Rapoensel of Tassadith het zusje van Assepoester? En duizend en één andere sprookjesfiguren uit Noord-Afrika?
Kom ontdekken wie ze zijn onder onze parasol die door jullie magische handjes omgetoverd wordt in een gezellige verhalentent waarin de zuiderwind jullie oren komt strelen.

ZONDAG 19 JUNI 2011 om 14 uur en om 16 uur
Te Boelaerpark, ingang Karel Van De Woestijnelei, 2140 Borgerhout.

ZATERDAG 02 JULI 2011 om 14.30 uur en om 17uur
op het plein voor RVT St. Maria, Vredestraat 93, 2600 Berchem.
(ihkv het slotfestival van cultuurcentrum Berchem)

Tickets: 2€

Productie: vzw Dunia met ondersteuning van de Stad Antwerpen, cultuurcentrum Berchem en Moussem

Info & tickets:

CULTUURCENTRUM BERCHEM
Driekoningenstraat 126
03 286 88 20
www.ccberchem.be

De voorstelling speelt in een tent. Reservatie is sterk aanbevolen, het aantal plaatsen is beperkt!

Met stip aanbevolen door Suzanne Van Bree

dinsdag 7 juni 2011

POSTKAARTENWEDSTRIJD ABK MORTSEL VOOR JONGEREN TUSSEN 6 & 17 JAAR

BEN JE TUSSEN 6 & 17 JAAR OUD?
Ontwerp je eigen kunstwerk op de postkaarten van de ABK MORTSEL, voor 21 september 2011.

WAT KAN JE WINNEN?
1ste prijs: gratis inschrijving ABK Mortsel, filiaal Edegem of wjjkafdeling Sint-Jozef (of terugbetaling als je al inschreef).

2de prijs: koffer met academiematerialen

De namen van de winnaars lees je vanaf 27 september o.a. op deze blog.

De postkaarten kan je afhalen af op het secretariaat van de Academie voor Beeldende Kunsten Mortsel.

Doen dus!

maandag 6 juni 2011

KONSEPT TRAKTEERDE VRIJWILLIGERS EINDEJAARSFEEST & OPENDEURDAGEN 2010 OP RONDLEIDING IN HET MAS!

Jaarlijks organiseert Konsept een activiteit voor de vrijwilligers die zich engageerden tijdens het eindejaarsfeest of op een andere Konseptactiviteit.

Afgelopen zondag 5 juni trakteerde Konsept met een rondleiding in het MAS. Het werd een boeiende wandeling door alle themazalen. Een erkende Mas-gids liet ons ontdekken hoe de stroom en de haven al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling zorgden. Een smaakmaker van formaat, die smeekte om een tweede bezoek.


OPROEP VRIJWILLIGERS EINDEJAARSFEEST EN OPENDEURDAGEN 2011!!!

Heb je tijdens het weekend van vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni 2011 nog enkele uurtjes blanco in je agenda om een handje toe te steken? Aarzel niet, en noteer je naam nog snel op de werklijsten (in het secretariaat van de ABK Mortsel).

OPSPORING VERZOCHT: KUNSTWERK GREET GOETHALS, DEELNEEMSTER AAN 'LANDSCHAP' - DE RECENTE TENTOONSTELLING VAN HET ATELIER BEELDHOUWKUNST ABK MORTSEL IN FORT 4.

Na de tentoonstelling "Landschap" van het atelier Beeldhouwkunst van de ABK MORTSEL in Fort 4, is het kunstwerk van Greet Goethals, bestaande uit 3 sokkels en 3 sculpturen in blauwe hardsteen en Franse steen, vreemd genoeg, in zijn geheel, spoorloos verdwenen.

Taart en koffie voor de gouden tip, de eerlijke vinder of de dief met spijt!

Tips zijn welkom in het atelier Beelhouwkunst ABK Mortsel of anoniem op 0486/39 97 40