vrijdag 3 juni 2022

VIERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT DESSAU - BAUHAUS -WORLITZ 6-9 OKTOBER 2022


 In 1919 richtte de Duitse architect Walter Gropius Bauhaus op, een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten. Hij was ervan overtuigd dat een betere architectuur en woonomgeving mensen beter laat worden, en uiteindelijk ook de wereld. In 1925 verhuisde Bauhaus van Weimar naar Dessau. Drie jaar na het 100-jarig bestaan van Bauhaus, en na herhaaldelijk corona-uitstel, bezoeken wij de Bauhaus-hoogtepunten in Dessau. Vlak bij deze stad ligt het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz. Dit Unesco Wereld erfgoed is een uitzonderlijk voorbeeld van landschapsontwerp en -planning uit het tijdperk van de Verlichting in de 18e eeuw. Tuinlandschap, kunst, onderwijs en economie vloeien er in een harmonieus geheel samen.

Het Bauhaus-gebouw in Dessau




 
Dessau: het nieuwe Bauhaus Museum

In de Bauhaus-school te Dessau leerden de studenten op een totaal nieuwe manier naar de wereld kijken. De opleiding bestond vooral uit experimenteren, en leidde uiteindelijk tot het ontwerpen voor industriële productie. De school zelf was gehuisvest in het Bauhaus-gebouw dat, met zijn doosachtige vormen, een geheel nieuwe architecturale taal invoerde. Het is dan ook een icoon van modern design. De leraren, zoals Paul Klee en Wassily Kandinsky verbleven in de door Gropius ontworpen ‘Meisterwohnungen’. Ervaren gidsen leiden ons rond in beide gebouwen. We bezoeken eveneens het nieuwe Bauhaus Museum, dat met 49000 werken de op één na grootste Bauhauscollectie ter wereld bezit.

 
Groene Citadel, Hundertwasser

De 18de eeuwse filosofie weerspiegelt zich helemaal in het cultuurlandschap Dessau-Wörlitz, met zijn Engelse parken, paleizen, weidelandschappen, rivieren en meertjes waarvan de oevers bezaaid zijn met architecturale ‘follies’, antieke tempels, exclusieve woonhuizen en andere gebouwen. Het geheel werd vanaf 1790 gecreëerd door de architect Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff op vraag van Leopold III, hertog van Anhalt-Dessau, na een reis die hij maakte door Europa. Wörlitz is onmiskenbaar één van de parels van dit landschapspark, dat het grootste ensemble van Engelse tuinen is van continentaal Europa. In Maagdenburg maken we een korte stadswandeling langs de prachtige Dom en de extravagante ‘Groene Citadel’ ontworpen door Hundertwasser.

 
Edward Munch, Dorpsstraat in Kragerö, 1911-1913

In de Kunsthalle Bielefeld ( het enige ontwerp in Europa van de beroemde architect Philip Johnson) bezoeken we de tentoonstelling ‘Dem Wasser folgen’ met werk van meer dan 50 kunstenaars, zoals Hodler, Gabriele Münter, Kenneth Noland, Corinth, Max Ernst, Feininger, Hodler, Roni Horn eva. De omvangrijke vaste collectie biedt een ruim overzicht van de 20ste eeuwse kunst, van Max Beckman tot Frank Stella, Kenneth Noland, Richard Serra, Ellsworth Kelly, Agnes Martin en anderen. Tenslotte beschikt het museum over een mooie sculpturenverzameling.











 
Kurt Schwitters, Merzbau

Het Sprengel museum in Hannover beschikt over een indrukwekkende collectie 20ste eeuwse kunst, met werken van oa Picasso, Léger, Kirchner, Macke, von Jawlensky, Oskar Kokoschka, Max Ernst, El Lissitzky, Arman, Niki de Saint Phalle, Sol LeWitt, Bruce Nauman, Ulrich Rückriem, Gerhard Richter, Georg Baselitz, van Lieshout, Louise Bourgeois, Marlene Dumas, Albert Oehlen en vele anderen. Het museum herbergt de grootste collectie werken van Kurt Schwitters, met als uitschieter zijn iconische ‘Merzbau’. Ook van El Lissitzky, Spoerri, James Turrell en Wolfgang Laib werd in het museum een volledige ruimte ingericht. Tijdens ons bezoek loopt de tentoonstelling “ELEMENTARTEILE” waarin de eigen collectie wordt belicht vanuit basisthema’s als kleur, materiaal, vorm, werkelijkheid, verhalen, natuur, maatschappij, grote gevoelens en portretten.



 

Paul Klee, Die Mauer, 1929

De Ruhr-Universiteit van Bochum bezit enkele belangwekkende verzamelingen, ondergebracht zijn verschillende musea. Drie van deze musea “Unter Tage (MUT)”, “Situation Kunst” en “Kubus”, bevinden zich in één park, in verschillende paviljoenen, en wat MUT betreft, volledig onder de grond. De langlopende expo ‘Weltsichten’ geeft een mooi overzicht van de landschapskunst sedert de 15de eeuw. In de tentoonstelling ‘De Kracht van de Verwondering’, het nieuwe materialisme in de Hedendaagse Kunst’  wordt werk getoond van 6 hedendaagse kunstenaars waarin de ‘materie’ een vooraanstaande rol speelt: van miljoenen jaren oud gesteente tot klassieke anorganische materialen zoals keramiek en digitale producten.










In de verspreide paviljoenen van ‘Situation Kunst’ , bevinden zich onder andere ruimten gewijd aan de kunstenaars Graubner, Norbert Kricke, Arnulf Rainer, Jan J. Schoonhoven, Gianni  Colombo, Dan Flavin, Lee Ufan, François Morellet. Er is eveneens een paviljoen waarin oude kunst uit Afrika en Azië geconfronteerd wordt met werk van hedendaagse kunstenaars als Dan Flavin, Robert Ryman en Richard Serra. Verspreid in het park bevindt zich een permanente sculpturententoonstelling van bekende kunstenaars als Morellet, Serra ea.

Praktisch

- Vertrek op 06 oktober 2022 (vertrekuur volgt); lunchpakket mee te brengen
- Aankomst op 09 oktober 2022 rond 22h30
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijt
- Het avondmaal (Venlo) op de terugreis is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, gidsen, inkomsten van de musea, annulatieverzekering (ook positieve covid-test) en informatiebrochure.
- Prijs op basis van minstens 45 deelnemers
        o Tweepersoonskamer:  per persoon 390 €
        o Opleg voor éénpersoonskamer: 69 €
        o Niet leden van Konsept: opleg 80 €
- De reis gebeurt conform de officiële covid-regels in België, Duitsland en Nederland.


Inschrijven op vrijdag 17 juni 2022 vanaf 07h00.

Uitsluitend via SMS: 0473 93 86 71  (geen telefoon, geen voicemail)


Vermeld je naam en het aantal personen waarvoor je inschrijft (met hun naam)
Konsept zal je nog diezelfde dag contacteren. 
Onmiddellijk daarna kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 
320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.
Leden (lidgeld gestort voor 30/04/2022) hebben voorrang.

EINDEJAARSTENTOONSTELLINGEN ABK MORTSEL & EDEGEM JUNI 2022


 

Academie voor Beeldende Kunst Mortsel & Edegem 


Eindejaarstentoonstellingen juni 2022


Atelier Beeldhouwen & Ruimtelijke Kunst
Kunstwerk, Binnenfort  Fort 5, Vestinglaan 55, 2650 Edegem
Expo 17, 18, 19, 24 en 25 juni telkens van 11.00 – 17.00 uur


Atelier Fotokunst
Huis Hellemans, Strijdersstraat 14, 2650 Edegem
Expo 18, 19, 25 en 26 juni telkens van 11.00 – 17.00 uur


Ateliers Teken- en Grafiekkunst
Voormalig Klooster Zrs. Apostelinnen, Geluwestraat 2, Groenenhoek, 2600 Berchem
Expo 18, 25 en 26 juni telkens van 11.00 – 17.00 uur


Ateliers Schilderkunst en Schilderkunst Levend Model
Bovenzaal, Academie voor Beeldende Kunst, Lieven Gevaertstraat 52, 2640 Mortsel
Expo 18 en 25 juni telkens van 10.00 – 17.00 uur


Eindejaarsexpo ateliers kinderen, jongeren, oriëntatie, interactieve media, beeldhouwen, fotokunst, tekenkunst, grafiekkunst, illustratie en grafische vormgeving, levend model, kunstexploratie
Academie voor Beeldende Kunst, Lieven Gevaertstraat 52, 2640 Mortsel
Expo 25 juni van 10.00 – 17.00 uur


DANKBRIEF STAD MORTSEL VOOR OPBRENGST BENEFIETACTIES TVV OEKRAIENSE VLUCHTELINGEN OP DKO-DAG