woensdag 10 februari 2010

VIERDAAGSE KONSEPTREIS VAN DO 30/09 T/M ZO 03/10/2010 NAAR O.A. WORMS, MAINZ, MANNHEIM & WÜRZBURG... MEER INFO BINNENKORT!
TEXTIELREIS NAAR TURKIJE: EEN TIP UIT HET ATELIER VRIJE GRAFIEK

10-daagse textielreis naar het kunstenaarsdorpje Eski Datça, Turkije
van 23/05 t/m 2/06

Cursus vilten en shibori, ontdekken van Turkse textieltradities, genieten van de rust en de pracht van de omgeving van Eski Datça.
Ontdekkingsreis van de Turkse keuken.

meer info: www.gerdvandeven.be

Een tip van Irene De Peuter (atelier vrije grafiek)

zondag 7 februari 2010

NIEUWSBRIEF KONSEPT & ABK MORTSEL: JRG. 4 FEBRUARI 2010 NR. 1


STUDIEREIS AMSTERDAM – DEN HAAG
ZONDAG 14 MAART 2010

MATISSE tot MALEVICH Amsterdam, Hermitage aan de Amstel

Topstukken van Matisse, Picasso, Van Dongen, De Vlaminck, Derain en nog vele andere tijdgenoten schitteren van 6 maart t/m 17 september 2010 in de Hermitage Amsterdam in de tentoonstelling Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage. Voor deze tentoonstelling zijn circa 75 schilderijen geselecteerd uit de Hermitage St.-Petersburg, die een van de mooiste collecties Franse schilderkunst ter wereld uit het begin van de twintigste eeuw herbergt. Behalve de wereldberoemde Franse meesters zullen ook even beroemde Russische tijdgenoten als Malevich en Kandinsky zijn vertegenwoordigd. Deze kunstenaars gelden met elkaar als de pioniers van het modernisme. Bijna alle getoonde werken behoren tot de vaste presentatie in St.-Petersburg. De meeste komen oorspronkelijk uit de Moskouse verzamelingen van Morozov en Sjtsjoekin. Het is voor het eerst dat deze omvangrijke collectie avant-garde meesterwerken in Nederland getoond wordt. In de tentoonstelling krijgt het ontstaan van de moderne kunst als kunsthistorisch verschijnsel aandacht, maar vooral ook de bezieling van de kunstenaars zelf , toen zij aan het begin van de vorige eeuw een revolutie in de kunst ontketenden, een cruciaal moment in de kunstgeschiedenis.

KANDINSKY en DER BLAUE REITER Den Haag, Gemeentemuseum
In het begin van de 20ste eeuw zette een groep kunstenaars de kunstwereld in München volledig op zijn kop. Met hun expressieve, lyrische schilderijen vol felle kleuren stond Der Blaue Reiter, zoals zij zichzelf noemden, aan de bron van het ontstaan van het expressionisme in Duitsland. Kern vormden de Russische Wassily Kandinsky en zijn geestverwant Franz Marc. Voor het eerst in Nederland toont het Gemeentemuseum Den Haag in het voorjaar van 2010 een groot overzicht van deze expressionistische stroming die zo belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de moderne kunst. Een groot aantal werken maakte eerder deel uit van de succesvolle Kandinskytentoonstelling in het Guggenheim Museum in New York en het Centre Pompidou in Parijs.
Deze groep kunstenaars is zeer gedifferentieerd, zowel wat stijl als wat samenstelling betreft. Toch zijn er ook gemeenschappelijke kenmerken; het expressionisme van Der Blaue Reiter is poëtisch en verraadt invloeden van Russische sprookjes en oude volksverhalen. De kunstenaars werken vanuit hun gevoel, gebruiken veelal felle kleuren en zijn gefascineerd door de natuur en dieren

GEORGES VANTONGERLOO Den Haag, Gemeentemuseum
Als een moderne Leonardo da Vinci concentreerde Georges Vantongerloo zich in zijn werk op de verhouding tussen het lichaam en de kosmos. In de kunstwereld wordt veel gerept van een synthese tussen kunst en leven, maar voor Vantongerloo waren dit geen loze woorden. Als voorvechter van een nieuwe wereld waarin zijn kunstzinnig gedachtegoed deel uit zou maken van ons dagelijks bestaan, bracht hij vele uren twijfelend, piekerend en worstelend door in zijn atelier en leverde tal van artistieke experimenten af die vaak passen in de palm van een hand! Begin 2010 wordt er in het Gemeentemuseum een groots retrospectief gewijd aan deze Belgische artistieke duizendpoot die zowel schilder, beeldhouwer, designer als projectontwikkelaar was. Vantongerloo maakte maar kortstondig deel uit van De Stijl, maar zijn contact met Piet Mondriaan was blijvend. Hoewel bekend was dat Piet Mondriaan intuïtief werkte, was Vantongerloo ervan overtuigd dat er een wiskundige code ten grondslag lag zijn composities. Met papieren vol eindeloze berekeningen probeerde hij de ‘code van Mondriaan’ te kraken, zonder een éénduidige uitkomst.

Datum: 14 maart 2010
Vertrek: 7h45 aan het stadhuis van Mortsel
Terug: rond 18h30
Deelname in de kosten: leden konsept 34€; niet leden 40€
Inschrijven voor 7 maart 2010
Alle inschrijvingen via het telefoonnummer: 0473938671. Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
De inschrijving is pas officieel na storting van het bedrag op nr: 320-0692986-88
REIS ESSEN en CULTURELE HOOFDSTAD RUHR
ZONDAG 9 MEI 2010

Museum Folkwang
‘Das schönste Museum der Welt’
Het museum Folkwang tot 1933Het Folkwang museum van Essen werd in 1932 door de medestichter van het Museum of Modern Art in New York ‘het schoonste museum van de wereld’ genoemd. Het heeft enkele jaren de deuren gesloten om een prachtige nieuwbouw te realiseren. De architect van dit nieuwe museum is niemand minder dan David Chipperfield, die ook het Neues Museum in Berlijn een nieuwe look gaf.
De nationaal socialisten konfisceerden in 1937 niet minder dan 1400 werken, die later legaal werden verkocht en zo verspreid geraakten over grote musea en privé verzamelingen over de hele wereld, waaronder schilderijen van Kandinsky, Matisse, Kirchner, Munch en Beckmann. Ter gelegenheid van de openingstentoonstelling worden zeer veel werken van deze rijke collectie opnieuw naar Essen gebracht. Tijdens de tentoonstelling wordt ook de oorspronkelijke opstelling van het museum gerespecteerd, waardoor ook beeldhouwwerken en objecten uit China, Japan, Griekenland, Egypte, Java en Oceanië met deze moderne kunstwerken worden geconfronteerd.

Ook de vaste collectie van het museum is indrukwekkend. Zij biedt een overzicht van de Duitse en Franse kunst van de 19e en 20ste eeuw, met werken van Van Gogh, Cézanne, Gaugain, Matisse, de Duitse expressionisten, en verder het kubisme, de abstracte kunst, het abstract expressionisme en de nieuwe figuratie.ZOLLVEREIN Essen
Unesco werelderfgoed
Kulturele hoofdstad Ruhr 2010


Het ruhrgebied was eens het industriële hart van Duitsland. Vlakbij Essen bevindt zich een gigantisch industrieel complex met als belangrijkste blikvanger een immense cokesfabriek. Na de teloorgang van de economische activiteit werd de ganse site geklasseerd als Industrieel Unesco werelderfgoed, en omgebouwd tot een groot recreatiepark. Er bevinden zich musea, recreatieve mogelijkheden, cafetaria, wandelgebieden, concertpodia en veel meer. Hedendaagse kunstenaars maakten werken voor de site, zoals Rückriem en Emilia Kabakov. Moderne architecten engageerden zich voor nieuwbouw, waaronder het designmuseum.
Enkele weken geleden werd in de Zollverein het startschot gegeven van het kunstenfestival ‘Ruhrgebied Kulturele hoofdstad van Europa 2010’, waaraan vele steden in het Ruhrgebied de volgende maanden hun medewerking verlenen.

Onder leiding van een gids bezoeken we de hoogtepunten van de site, waarbij wij uiteraard aandacht besteden aan de kunst en aan de mooiste en indrukwekkendste voorbeelden van industriële archeologie.

Datum: 9 mei 2010
Vertrek: 7h30 aan het stadhuis van Mortsel
Terug: rond 19h30
Deelname in de kosten: leden konsept 30€ Niet leden 36€
Inschrijven voor 2 mei 2010
Alle inschrijvingen via het telefoonnummer: 0473938671. Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
De inschrijving is pas officiëel na storting van het bedrag op nr: 320-0692986-88

In de Zollverein is voldoende mogelijkheid om te eten.