zaterdag 16 maart 2013

'WILD VAN AFRIKA': TENTOONSTELLING KRISTINE VAN ROOSBROEK (LEERKRACHT ABK MORTSEL)“Wild van Afrika”

Mijn vorige tentoonstelling All that matters draaide rond het thema ‘alles wat belangrijk is’. Als kunstenaar ben ik immers op zoek naar de mooie en goede kanten van het leven. Dat kwam toen al gedeeltelijk tot uiting in de combinatie van persoonlijke schilderijen over muziek, vrienden en reizen met een mooi decor.
Van bij het begin was het echter voor mij duidelijk dat Afrika - mijn tweede passie - een tentoonstelling op zich waard was. Na jarenlang verschillende Afrikaanse landen te hebben bezocht, werd de drang steeds sterker om de ongedwongen sfeer in al die landen via schilderijen over te brengen.
De essentiële dingen in het leven zoals vriendschappelijke contacten met de mensen en liefde voor de natuur zijn immers ook van levensbelang als je veel reist. In Wild van Afrika heb ik geprobeerd om de contacten met de plaatselijke bevolking vast te leggen op doek.
Mensen en vooral kinderen zijn voor mij een bron van inspiratie. Ik kan verwonderd zijn over hun gracieuze houding of hun expressieve handenspel. Ik kies dan ook voor kunst die de mens huldigt, niet vernedert.

Kristine Van Roosbroeck


Als Afrika beneden de Sahara al eens in beeld komt - in foto’s of op televisie - is het veelal om er de menselijke ellende te tonen. En wat mij tijdens mijn vele reizen naar ginder ook telkens opviel, is dat er nauwelijks nog groot of klein wild leeft, tenzij in de weinige wildparken.
En toch krijgen we meestal net dàt te zien: menselijke ellende en wilde dieren.
Ik ben wild van Afrika, niet omwille van de sensatie in een zeldzaam moment een luipaard te zien of om er mensen te zien creperen, maar omwille van de vele ‘gewone’ mensen die er leven.
Miljoenen Afrikanen die weinig of niets bezitten maar nauwelijks klagen. Ik mocht hen meestal -zomaar- ongestoord fotograferen. En telkens als ik thuiskwam, voelde ik me schuldig. Zoveel levenslust en humor, zoveel gastvrijheid! Maar wat gaf ik hen terug?
Met foto’s van Wild van Afrika nodig ik iedereen uit om met eigen ogen te zien dat zwart Afrika niet bevolkt wordt door een ‘zootje ongeregeld’. Integendeel..!

Michel Smets