dinsdag 25 juni 2013

GOLDEN POWER: TENTOONSTELLING FILIP VERVAET IN CENTRUM VOOR RUIMTELIJKE KUNST LOKEREN

Filip Vervaet - Golden Power


Opening: Zaterdag 29 juni 2013 om 14u30
Inleiding door Pieter Vermeulen
Performance: Elko B


 
 
Centrum voor Ruimtelijke Kunst
Park Ter Beuken
Groendreef 8
9160 Lokeren
 
 
 
De tentoonstelling is dagelijks en vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, dit van 29 juni tot 8 september 2013
 

maandag 24 juni 2013

KUNSTKRAMERS VOOR SCHOOLKANTINE IN MALI: EEN WOORD VAN DANK UIT KANI-BONZON


Kunstkramers voor schoolkantine in MaliBegin 2013 haalde Mali geregeld de nieuwsberichten omwille van de Franse interventie in het West-Afrikaanse land om er de opmars van de radicaal-islamistische jihaddisten te stoppen. Rond die tijd ontvingen we een brief van Soumaïla, Ismaël Guindo, de burgemeester van Kani-Bonzon, een gemeenschap van 17 dorpen in het Pays – Dogon in Mali. Hij schreef dat de gierstoogst van het afgelopen jaar, tengevolge van abnormaal veel neerslag, mogelijk nóg slechter uitviel dan de oogst van het voorgaande jaar, mislukt door de extreme droogte. De oorlog betekende voor zijn dorp een ramp. Aangezien het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten, door de onveilige oorlogssituatie was weggevallen, beschikte de bevolking niet langer over extra financiële middelen om het voedseltekort aan te vullen via de aankoop van voedingswaren.
Het einde van de brief: “Le souci majeur reste la crise alimentaire, LA SURVIE” vormde voor het team van de ABK in Mortsel, Edegem en de wijkafdeling in Sint-Jozef een extra motivatie om tijdens de “Dag v/h DKO (februari 2013)” “Kunstkramen voor Kani-Bonzon” op te zetten. De verkoop van kunstwerkjes, die de leerlingen, geïnspireerd door de kleur- en vormentaal van architectuur en artisanale producten uit Mali, hadden gemaakt, een kunstveiling, een fotohappening, een drank – en hapjesbar, … brachten meer dan 7 000 euro op.
In samenspraak met Ismaël Guindo werd besloten om met het geld 11 ton rijst en 20 kratten bereidingsolie aan te kopen ten behoeve van de schoolkantine van 3 basisscholen van Endé (een deelgemeente van Kani-Bonzon, die het meest getroffen was door de catastrofale regenval in juli en augustus). Op die manier zouden de 700 leerlingen tenminste éénmaal per dag een maaltijd kunnen gebruiken. Zo zouden ze niet van honger omkomen en zouden ze gemotiveerd blijven om naar school te gaan.
Maandag 8 april kregen de schoolkinderen van de Ecole Fondamentale van Endé na de les hun eerste rijstmaaltijd. Diezelfde week organiseerde de burgemeester een feestelijke in ontvangst name van het voedsel tijdens een bijeenkomst met de dorpshoofden van de verschillende wijken van Endé, het bestuurscollege van de scholengroep, de directeurs van de 1ste en de 2de cyclus van de school, de voorzitter van het oudercomité, de vertegenwoordigers van de leerlingenraad en de kokkinnen. Beide gebeurtenissen zijn vastgelegd op foto, evenals de opslag van de zakken rijst en kratten olie in het magazijn van de kantine en de bereiding van de rijstmaaltijden.
Hartverwarmend zijn de dankbrieven van burgemeester Soumaïla, Ismaël Guindo en van de schooldirecteur, Issa Guindo en de voorzitter van het bestuurscomité, Hamidi Guindo met een “MERCI INFINI” aan iedereen die heeft bijgedragen tot de succesvolle hulpactie “Kunstkramers voor Mali, een project ten voordele van Kani-Bonzon”.


Ann Woedstadt
Directeur Academie voor Beeldende Kunst Mortsel