woensdag 4 oktober 2023

SCHADUWKANT: EEN TENTOONSTELLING VAN LAURENCE CHRISTIAENS IN KNSTWRK (EDEGEM)



                                                  Feestelijke vernissage 
                  zaterdag 7 oktober 2023 om 14 uur 


'Without light and shade no moment can be seen' 

Laurence Christiaens klost met ijzerdraad. Licht en schaduw maken altijd deel uit van haar werk. Het resultaat zijn monumentale werken in ijzerdraad. Imposant en fragiel tegelijk. Ook Laurence liet zich inspireren door het magische licht op onze locatie. Zo is ze de voorbije maanden tot enkele nieuwe werken gekomen.  

Laurence ziet haar werken niet als individuele creaties, maar als een proces waarin de schaduw zich manifesteert. Voor haar is de essentie dat alles in beweging is en verandert afhankelijk van de omgeving en de lichtinval. Licht en schaduw horen bij elkaar.

Laurence Christiaens is afkomstig uit Wervik en woont in Brugge. Als kunstenaar noemt ze zichzelf een autodidact, eigenzinnig, intuïtief en gedreven. Gedurende 40 jaar werkte ze beroepsmatig in de geestelijke gezondheidszorg als psychotherapeut. 

"De veerkracht en de flexibiliteit waarmee sommige mensen in het leven stonden was bewonderenswaardig maar de verborgen en donkere kant van de mens moest noodgedwongen ook zijn aandacht krijgen. Soms stond die op de voorgrond, soms bleef die op de achtergrond, soms was die zeer verwarrend, lelijk, maar vaak ook heel teder en ontroerend."

Haar loopbaan liep ten einde in 2016 en vloeide als vanzelf over in een nieuwe passie: klossen met ijzerdraad.


 De combinatie van ijzerdraad, licht en schaduw zijn de aanzet om tot een nieuwe creatie te komen. 

KNSTWRK: binnenfort Fort 5, Vestinglaan 55 in Edegem

Aanwezigheid per mail of telefoon bevestigen:
Wilfried Breugelmans
KUNSTWERK vzw
0477 33 23 55

Warm aanbevolen door konseptlid Wilfried Breughelmans

maandag 2 oktober 2023

'NEATLY DISTURBED': TENTOONSTELLING KONSEPTLID DIRK VERHAEGEN IN GALERIE DEN HEECK

 

Dirk Verhaegen, Neatly disturbed (2022)




DIRK VERHAEGEN: Neatly disturbed

GALERIE DEN HEECK
 
vernissage 29 oktober 2023 om 15 u

toelichting Lucas Schaus: Een jonge kijk op 50 jaar artistieke praktijk 


Dirk Verhaegen (°1950) maakt artistiek werk met logische, wiskundige systemen. Hij exposeerde veelvuldig met geestverwanten in een internationale context. 

Neatly disturbed -keurig verstoord- kan het omvangrijke en gevarieerde oeuvre van Verhaegen samenvatten. Het is tevens de titel van een reeks recente doeken en aquarellen. Diagonalen van regelmatige veelhoeken vormen een repertoire dat met wiskundige nauwkeurigheid ontregeld wordt: er ontstaat geprogrammeerde asymmetrie, leegte, verplaatsing. Ook de kleur is innig verbonden met de systematiek: verbinding van heldere, verzadigde kleuren resulteert in subtiele mengkleuren. Er ontstaat een ijl, kleurig lijnenspel dat niet alleen mathematisch exact is maar dat ook uitnodigt tot poëtisch beschouwen. 

Veelhoeken en hun diagonalen zijn reeds van de vroege jaren '70 op allerlei manieren aanwezig in Verhaegens schilderijen, tekeningen, computerwerken en installaties. In de huidige tentoonstelling confronteert hij recente met oude werken wat leidt tot verrassende inzichten. 

(Lucas Schaus) 

CENTRUM VOOR CONSTRUCTIVISME EN CONCRETE KUNST
Louis De Baerdemaekerstraat 54 - 2880 Bornem (HIN) 03/889.57.05 


tot 17 december 2023
open za.-zo. 14.00 - 18.00 h 

ART THE HAGUE/DOUBLE BELGE: ROELAND TWEELINCKX, OUD-ATELIERLEERKRACHT BEELDHOUWEN, STELT MET STEF DE BRABANDER TEN TOON IN GALLERY NONO (DEN HAAG)

 Roeland Tweelinckx, BRICK, manipulated baked brick, 47x33x16 cm, 2023

 

ROELAND TWEELINCKX
&
STEF DE BRABANDER

Double Belge

GALLERY NONO

Double Belge is een tentoonstelling waarin beide kunstenaars humor in hun kunst verwerken, zij het op verschillende manieren. De Brabander vertaalt grappige anekdotes, terwijl Tweelinckx humor vaak subtiel en verborgen in zijn werk integreert

Stef De Brabander begint nooit met een leeg doek; daarom gebruikt hij vaak gerecyclede materialen als basis. Hij is een kunstenaar die zorgvuldig afweegt of een kunstwerk af is of niet. Als schilder fungeert hij als vertaler van een grappige anekdote, op zoek naar imperfecties. Hij bedekt en onthult met kleur, wat resulteert in speelse en kleurrijke kunstwerken.

Roeland Tweelinckx is subtiel en past zich aan elke nieuwe situatie en ruimte aan, vaak op humoristische wijze, maar even vaak verborgen, tegendraads en onzichtbaar voor de onoplettende bezoeker. Wees waakzaam als u zijn presentatie bijwoont. Niets is wat het lijkt; een huis is geen huis, en een huis is geen huis. – Frederik Vergaert –

Je kunt de tentoonstelling bezoeken tot en met zondag 29 oktober.


Gallery Nono
Boekhorststraat 12
DEN HAAG