dinsdag 17 oktober 2023

STUDIEREIS ZONDAG 19 NOVEMBER 2023: WASSENAAR - VOORLINDEN: ANSELM KIEFER & s’HERTOGENBOSCH: BRUEGHEL, DE FAMILIEREUNIE

 MUSEUM VOORLINDEN: ANSELM KIEFER

Anselm Kiefer, Winterreise,
2015-2020 -Privécollectie
(c) Georges Poncet



Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer (1945) uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. Zijn werk is een lust voor het oog en prikkelt het brein. Hij denkt groots, werkt op monumentale schaal met ongebruikelijke materialen en deinst er niet voor terug om de ongemakkelijke vragen van het leven te stellen. Op  zijn solotentoonstelling in  Voorlinden zijn intrigerende schilderijen en  sculpturen te zien,  evenals installaties en kunstenaarsboeken. Een groot aantal ervan is nooit eerder vertoond.






MUSEUM VOORLINDEN: FULL MOON


Jan Sluijters (1881-1957), Mannnacht IV, 1912
Collectie museum Voorlinden 
(c) Pictoright Amsterdam 2023
Deze collectietentoonstelling gaat over het plezier van het kijken, vergelijken en ontdekken hoe kunstenaars en kunstwerken op elkaar inwerken en elkaar verlichten. Maannacht IV van Jan Sluijters vormt de aftrap, net als toen deze tentoonstelling bij de opening van Voorlinden in 2016 voor het eerst werd vertoond. Je ziet het schilderij weerspiegeld in de installatie The Performance van Esther Tielemans. In deze reprise kun je opnieuw of alsnog de visuele ontdekkingsreis van Full Moon ervaren, inclusief enkele nieuwe werken uit de collectie van museum Voorlinden. Je ziet werk van Nederlandse kunstenaars als Rineke Dijkstra, Katja Mater, Paul Kooiker en Jan Sluijters en internationale bekende en minder bekende namen, waaronder Andy Warhol, Haris Epaminonda, Ai Weiwei, Damien Hirst, Olafur Eliasson, Susan Collis, Kaari Upson en Ugo Rondinone

Ook de Belgen zijn goed vertegenwoordigd met onder meer René Magritte, Marcel Broodthaers, Pascale Marthine Tayou en Mark Manders.

S’HERTOGENBOSCH: BRUEGHEL, DE FAMILIEREÜNIE

Ondernemend, innovatief en wereldberoemd: de familie Brueghel is een van de meest belangrijke families in de Westerse kunstgeschiedenis. Het Noordbrabants Museum brengt met 80 schilderijen en prenten van uit de hele wereld vijf generaties samen onder één dak, in deze zinderende en leerrijke tentoonstelling. De Brueghels maakten schilderijen die worden bewonderd om hun geestige composities, universele boodschappen en uitzonderlijk vakmanschap. De onderwerpen variëren van feestelijke bruiloften, bekende spreuken en verhalen uit de Bijbel tot ontzagwekkende landschappen en studies van dieren, insecten en bloemen. De tentoonstelling kijkt bovendien met nieuwe ogen naar de krachtige vrouwen in de Bruegheldynastie. Wie waren zij, wat was hun rol in het succes van de familie? We maken onder andere kennis met Mayken Verhulst: een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars uit haar tijd én een slimme zakenvrouw, mentor, kunstenaarsdochter, leraar, echtgenote, schoonmoeder en grootmoeder.





PRAKTISCH             

Datum: ZONDAG  19 NOVEMBER 2023.

Vertrek: 08h15 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)

Terug: omstreeks 18h45

Inschrijven: dinsdag 7 NOVEMBER 2023 vanaf 08h00.

Enkel met een sms via de Konsepttelefoon:0473 93 86 71

Vermeld je naam, je telefoonnummer en de namen van iedereen voor wie je inschrijft. Konsept zal je daarna zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.

Leden Konsept:  56 €.  Niet leden: 66 €  (Leden hebben voorrang)


Breng alvast een hapje mee voor onderweg.