woensdag 13 januari 2010

KONSEPT KOCHT NIEUWE BOEKEN AAN VOOR BOBLIOTHEEK VAN ABK MORTSEL

NIEUWE BOEKEN VOOR DE BOBLIOTHEEK VAN DE ABK MORTSEL!!!

Dooreman. Uitg Lannoo 2009

Volledig overzicht van het werk van Gert Dooreman, met teksten van Tom Lanoye, Michiel Henderyckx en vele anderen.

Gert Dooreman is ongetwijfeld de meest bekende typograaf van Vlaanderen, getuige zijn kaften, affiches en drukwerk.
Het grote publiek kent hem wellicht vooral van de stadsgedichten die de OLV toren en de boerentoren sierden toen Tom Lanoye stadsdichter van Antwerpen was.



















Alfred Stevens. 1823-1906. Brussel-Parijs. Uitg. Mercatorfonds Brussel 2009.

Catalogus van de overzichtstentoonstelling van het oeuvre van de Belgische schilder Alfred Stevens in Brussel (zomer 2009) en Amsterdam (Van Gogh museum najaar 2009)

Uit de inleiding citeren we: ‘Als academisch schilder, werkend in de marge van het modernisme, maakte Stevens deel uit van een dynastie van schilders die een centrale rol gespeeld hebben in de ontwikkeling van het realisme in België’. ‘In dat oeuvre is te merken dat de academische werkwijze niet meer aan de industrialisering voorbij kon gaan en dat het modernisme in aantocht was met als grote voorbeeld Manet en anderen voor wie een schilderij niet meer ‘afgewerkt’ en verhalend van aard hoefde te zijn, zoals dat in de officiële academiekunst nog het geval was. Stevens staat op een scharnierpunt in de kunstgeschiedenis van de negentiende eeuw.’













Per Kirkeby. Hatje Cantz. Uitg. Museum Kunstpalast, Beat Wismer, Kay Heymer. 2009.

Catalogus van een tentoonstelling in het Museum Kunstpalast te Düsseldorf.

Behalve enkele essays over het werk van Kirkeby bevat deze Duitstalige catalogus 137 afbeeldingen, waarvan 116 in kleur, van schilderijen, aquarellen en tekeningen van deze Deense schilder, beeldhouwer, architect, dichter en geoloog. (Geboren in 1938)























Elisabeth Peyton. Live forever. Laura Hoptman. Uitg Phaidon Press Inc.

Catalogus van de tentoonstelling Live forever die in 2009 onder andere te zien was in het Bonnefantenmuseum te Maastricht.

In deze mooie catalogus vind je foto’s van pophelden en beroemde personages die model gestaan hebben voor de schilderijen van Peyton. In meer dan 200 kleurafdrukken krijg je een overzicht van heer werk van 1993 tot 2008.
























Lajos Vajda. Nabije diepten. Dyörgy Petöcz. Uitg Balassi Kiado. Boedapest 2009.

In 2009 vond in het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten Antwerpen in samenwerking met Hungarian Culture Brussels een overzichtstentoonstelling plaats van het werk van de Hongaarse kunstenaar Lajos Vajda (1908-1941).

Wij citeren uit het voorwoord: ‘Lajos Vajda creêerde in 10 jaar tijd een oeuvre waaraan de vormelijke en inhoudelijke preoccupaties zich verhouden tot het constructivisme en het surrealisme, de twee avant-garde tendensen die de Europese kunstscène in het interbellum domineerden. Geboren in 1908 en van joodse origine, overleed Vajda, verzwakt door dwangarbeid, in 1941 aan tuberculose. Een grote onafhankelijkheid van de dogma’s van deze twee tendensen, inventiviteit en de verwerking van het plaatselijk historisch materiaal droegen bij tot een Hongaarse artistieke avant-garde die zich tegelijk in het Hongaarse intellectuele en artistieke leven – en dat van Europa inschrijft.’

Deze prachtige catalogus biedt niet enkel een goed overzicht van het werk van deze Hongaarse kunstenaar, maar geeft ook in enkele essays een interessante inkijk in de kunstscène in centraal Europa tijdens het interbellum.





Vlaho Bukovac. Kosmopoliet uit Kroatië. Uitg. Waanders Zwolle. 2009

Catalogus ter gelegenheid van de tentoonstelling van zijn werk in het Gemeentemuseum van Den Haag.

Wij citeren uit de inleiding: ‘Hij werd bekend als representant van de Franse realistisch school, maar in zijn oeuvre is te zien hoezeer hij zich, daarnaast, liet beïnvloeden door de ideeën van de impressionisten. Zijn werk werd onder andere geëxposeerd op diverse Parijse salons, de eerste Weense Secession tentoonstelling, de tweede en vierde Biënnale van Venetië en de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.’





















Karl Marx. Gemälde. DuMont Buchverlag München. 1994.

Catalogus van een overzichtstentoonstelling in het Kunstmuseum Düsseldorf in 1994.

Karl Marx, geboren in 1929 in Keulen kan je een buitenstaander noemen van de grote stromingen van de 20e eeuw.

In de jaren tachtig brak hij definitief door, in het zog van de ‘Jonge Wilden’. Zijn kunst onderging invloed van de avantgarde van Beckmann tot Bacon, maar behield steeds een eigen taal, met veel nadruk op de pure emotionele expressie.



















Camiel Van Breedam. 7 2x2. Uitg. Bai Publishers. 2009.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Middelheimmuseum te Antwerpen van 18 oktober tot 20 december 2009.

De verzamelkaft bestaat uit vijf afzonderlijke boekdelen: Boegbeeld, muur vast, boven laag, twee tal, weer loos. Er is een inleidende tekst door Jean-Pierre Rondas.

























Voyage au Moyen Age à travers les vitraux de Chartres. Colette et Jean-Paul Deremble. Uitg Gaud. 2007.

Prachtig boek met schitterende kleurreproducties, in detail, van alle glasramen van de kathedraal van Chartres.

In het boek worden de glasramen niet in hun narratief geheel besproken, maar worden details uit alle glasramen bijeengebracht in afzonderlijke hoofdstukken.
Door deze aanpak krijg je een beeld van het dagelijks leven in de Middeleeuwen.



De volgende thema’s komen aan bod: De fasen van het leven, het dagelijks leven (het huis, geneugten, gevoelens en gebaren, reizen, in de natuur), gevaren en ongelukken, beroepen in de stad, werken op het veld, de kerk en het geloof, de feodale hiërarchie, marginalen in de samenleving.
Aandacht voor geschiedenis, kunst en ambacht tegelijkertijd.










Raoul De Keyser. Retour 1964 – 2006 . Steven Jacobs. Uitg Ludion 2007

Dit boek belicht niet enkel het recente werk van Raoul De Keyser, een van de belangrijkste hedendaagse Europese kunstenaars, het schenkt ook aandacht aan vele vroege schilderijen en is tegelijk een grondig herziene en aangevulde editie van Raoul De Keyser: Paintings 1980 – 1999.



























Sean Scully. Paintings, pastels, watercolors, photographs 1990 – 2000. Uitg Richter Verlag 2001.

Uitgebreide engelstalige catalogus met veel essays over het ganse oeuvre van Sean Scully.

Aanleiding was een overzichtstentoonstelling in de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen te Düsseldorf in 2001.

dinsdag 12 januari 2010

DAAU SLUIT ANTWERPSE KLEPPERS FESTIVAL AF IN HET TONEELHUIS

DAAU -
Opgericht in 1992 aan het Antwerps Conservatorium - is in de formatie van 2010 opnieuw een kwartet.


Die Anarchistische Abendunterhaltung halen al jaren de schotten neer tussen klassieke muziek en pop.


De groep bestaat nu uit:
HAN STUBBE, klarinet
SIMON LENSKI, cello
ROEL VAN CAMP, accordeon
HANNES d'HOINE, contrabas





Muzikaal keert de groep terug naar zijn prille begin: een akoestisch instrumentaal kwartet dat zijn eigen taal creëert, een taal die een stuk volwassener geworden is sedert de eerste CD in eigen beheer: intiemer, en introverter.

Met een programma van fraaie nieuwe songs sluit DAAU de Kleppers editie 2010 feestelijk af !

TONEELHUIS
ZATERDAG 27 FEBRUARI 2010 - 20 uur