woensdag 27 oktober 2021

STUDIEREIS ZONDAG 21 NOVEMBER 2021 DÜSSELDORF

STUDIEREIS ZONDAG 21 november 2021 Düsseldorf

K20: Georges Braque, uitvinder van het Kubisme

K20: Lynette Yiadom-Boakye: Vliegen in verbondenheid met de nacht.

K21: Marcel Odenbach: So oder So

K20 en K21: Vaste collectie


GEORGES BRACQUE: UITVINDER VAN HET KUBISME

Georges Braque, Landschap bij Ciotat, 1907

Gedurende de laatste acht jaar voor de Eerste Wereldoorlog ( van 1906 tot 1914) gaf de jonge Georges Braque (1882-1963), samen met zijn vriend Pablo Picasso, vorm aan misschien wel de meest revolutionaire etappe in de geschiedenis van de moderne schilderkunst: het kubisme. De tentoonstelling laat zien hoe Braque in hoog tempo en op het allerhoogste niveau de stijlmiddelen verder ontwikkelde of er nieuwe uitvond. Fauvisme, Pre-kubisme, Analytisch Kubisme, Paper Collés en Synthetisch Kubisme volgen elkaar op in een razend tempo. De snelheid en intensiteit van de stilistische veranderingen blijven tot op de dag van vandaag verbazen.







 

De tentoonstelling illustreert aan de hand van het werk van Braque de revolutionaire weg die de moderne kunst heeft afgelegd van de representatieve naar de geabstraheerde weergave van de werkelijkheid. Ongeveer 60 topstukken uit internationale musea en privéverzamelingen en uit de collecties van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen werden samengebracht. Zij worden gepresenteerd in een speciale, op maat gemaakte architectuur




LYNETTE YIADOM-BOAKYE (*1977) VLIEGEN IN VERBONDENHEID MET DE NACHT

Lynette Yiadom-Boakye (*1977) is schilderes. Zij creëert fictieve figuren die zich bewegen in raadselachtig, meestal ongedefinieerde ruimten. De tijd lijkt stil te staan: mensen rusten, lopen, kijken, dansen, praten, lachen en converseren, net zoals mensen doen en altijd gedaan hebben. Haar figuratieve schilderijen en tekeningen putten uit verschillende bronnen: de studie van het leven, foto's en verzamelingen van gevonden beelden. Al haar werk ademt ritme en Jazz.







De tentoonstelling (70 werken van na 2003) is georganiseerd door Tate Britain in samenwerking met Moderna Museet Stockholm,  Kunst-sammlung Nordrhein Westfalen, Düsseldorf, en Mudam Luxembourg Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean.














MARCEL ODENBACH: ZO OF ZO

Marcel Odenbach (*1953) leeft afwisselend in Berlijn en Biriwa (Ghana). Deze belangrijke hedendaagse kunstenaar stelt in zijn werk relevante politieke en culturele vragen. Historisch maatschappelijke en transculturele thema’s vormen daarbij de leidraad.
Zijn filmische collages, installaties en performances, aangevuld met werken op papier, hebben ertoe bijgedragen dat videokunst vandaag de dag een belangrijk medium is in de internationale hedendaagse kunst.
Met 60 werken biedt deze tentoonstelling  een mooi overzicht van zijn oeuvre.








VASTE COLLECTIES K20 EN K21


De vaste collectie van K20 biedt je een mooi overzicht van de moderne kunst van het klassiek modernisme tot de historische avant-garde. Zij toont belangrijke werken van onder andere Paul Klee, Wassily Kandinsky, Max Beckmann, Ernst Ludwig Kirchner, Henri Matisse en Pablo Picasso. 

Verder: Salvador Dalí, René Magritte, Joan Miró, Max Ernst, Francis Bacon, Alberto Giacometti, Helena Vieira da Silva, Joseph Beuys,  Imi Knoebel, Rosemarie Trockel en vele anderen.








WIJ REIZEN COVIDVEILIG. 

PRAKTISCH 

Datum: ZONDAG  21 NOVEMBER 2021.

Vertrek: 08h00 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: omstreeks 19h15

Inschrijven: dinsdag 16 november 2021 vanaf 08h00. Enkel met een sms via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.

Stuur een sms met je naam en telefoonnummer.
Vermeld de namen van iedereen voor wie je inschrijft. Konsept zal je daarna zo snel mogelijk contacteren.
Pas nadat Konsept jou contacteerde kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.

Leden Konsept:  38 €.  Niet leden: 48 €  (Leden hebben voorrang)

Graag duidelijk de naam vermelden van iedereen die je inschrijft.




'DE STILLE PIJN VAN DE EERSTE GENERATIE' met YAMINA TAKKATZ, ASIS AYNAN & BIRSEN TASPINAR

 



DE STILLE PIJN VAN DE EERSTE GENERATIE

Yamina Takkatz, Asis Aynan & Birsen Taspinar


Wat is de essentie om ‘de ander’ te kunnen begrijpen? Dat begint met het luisteren naar elkaars verhalen. Deze avond staat in het teken van het trauma van verschillende generaties: de zeer weinig bekende en vertelde beweegredenen en vluchtomstandigheden die de Noord-Afrikaanse families tekenden.

Yamina Takkatz is theater- en filmmaker. Op zoek naar de kwaadheid en de frustraties die in haar zaten, ondervroeg ze haar moeder en haar grootmoeder. Ze ondervond hoe de verzwegen pijn van de vlucht naar Parijs doorwerkte in de familiegeschiedenis. Het was voor haar de aanleiding om de voorstelling Zohra’s feestje te maken – over de speciale band tussen grootouders en kleinkinderen. Een stap op weg naar heling van oude wonden.


Asis Aynan is schrijver en docent en ging op zoek naar de verzwegen geschiedenis van de Riffijnen en schreef over de misverstanden over ‘onze Marokkanen’. Het begint al bij de term ‘gastarbeider’, een misplaatst gezellige term voor mensen op de vlucht voor een burgeroorlog of voor een repressief regime.


Beide sprekers nodigen ons uit om met andere ogen naar migranten te kijken. De Riffijnen die onderdrukt werden door een staat die hun taal en cultuur wilde vernietigen – klinkt dat niet zeer bekend in de oren van “onze flaminganten”.


Aansluitend volgt een gesprek met de makers en met de zaal. Hiervoor nodigen we Birsen Taspinar uit. Ze werkt vaak in de transculturele context en heeft jarenlange ervaring met de psychosociale begeleiding van mensen die te maken krijgen met racisme. In haar dagelijkse werk als therapeute ziet ze hoe migratie zowel verrijkend als verwoestend kan werken.


donderdag 4 november 2021 20h00
DE STUDIO
Maarschalck Gérardstraat 4
2000 Antwerp
en


Warm aanbevolen door Carl Stubbe en Marijke Burman. Yamina Takkatz is hun schoondochter.