donderdag 4 april 2013

LEERLINGEN MIDDELBARE GRAAD VOLWASSENEN LIEVE FUCHS MAKEN KUNSTWERK ALS HERDENKING BOMBARDEMENT OP MORTSEL 5 APRIL 1943.
Op 5 april 1943 werd Mortsel geteisterd door één van de zwaarste bombardementen tijdens WO II. De stad werd verwoest en er vielen 936 doden en 1342 gewonden. Ieder jaar wordt deze tragische gebeurtenis door het bestuur en de inwoners van Mortsel herdacht. Sinds een aantal jaren worden ook tal van projecten opgezet, waarbij de nadruk ligt op de overdracht van de herinnering aan het bombardement naar de volgende generatie.

De kinderen van het 5de leerjaar hebben op vraag v/d stad postkaartjes gemaakt om te sturen naar de overlevenden van het bombardement op Mortsel.

De leerlingen v/d middelbare graad volwassenen van Lieve Fuchs hebben op oude “ziekenhuisdoeken” portretten (bidprentjes van kinderen, omgekomen tijdens bombardement) gedrukt. Dit werk is opgesteld in de erehal v/h stadhuis.


Over het werk:

De portretten zijn gebaseerd op foto’s van kinderen die in het boek van Mortsel over het bombardement staan.
Het is een collage van een 25 portretjes (een klasje ) al dan niet herkenbaar. Het zijn portretten uitgevoerd in hoogdruk, meer bepaald karton en materialendruk ( = een collage van verschillende texturen van materialen die worden gekleefd, geïnkt en gedrukt ).
In dit geval op blauw lakenstof (afkomstig van een ziekenhuis). Niet alleen de portretten werden gedrukt maar ook restvormen.
In een contrasterende kleur, symbool voor alle kinderen toen en nu, het onbekende kind en het kind dat spijtig genoeg nog sterft in een oorlog vandaag en morgen... De kleur geel is oersymbool voor het spelende kind,
Rood: leven, warmte, liefde maar spijtig genoeg ook van bloed en vernietigend geweld. Bruin en paars: aarde en rouw. Lichtblauwe ondergrond:
kleur van de onschuld.

De stijl van de portretjes verwijst naar schimmen van het verleden, mooi en pijnlijk tegelijkertijd.
Ze werden gemaakt door leerlingen van het 1ste en 2de jaar middelbare graad volwassenen van de academie voor beeldende kunst Mortsel.