donderdag 19 juni 2008

BENEFIETVEILING 4 WERKEN VAN LERAARS ABK TIJDENS OPENDEURWEEKEND

Tijdens het opendeurweekend: vrijdagavond 20 juni; zaterdag en zondag 21 en 22 juni van 10u00 tot 17u00 wordt er in de academie voor beeldende kunst een bescheiden benefietveiling georganiseerd ten voordele van de familie van Sanne en Ben, die bij een woningbrand in Aartselaar het leven lieten.

Met deze benefietverkoop wil de ABK de familie steunen die niet alleen emotioneel, maar ook financieel zwaar getroffen werd.

Van volgende leraars wordt zondag tussen 16u00 en 17u00 een werk aan de hoogst biedende toegewezen:
- Nans Neyens;
- Mark Bosselaers;
- Erik Nagels;
- Jef Mouton

De minimumprijs per werk bedraagt 250,00 euro. De werken zijn op zaterdag en zondag te bezichtigen in de bibliotheek van de ABK van 10u00-12u00 en van 14u00-17u00.

Geïnteresseerde kopers kunnen tot zondag 15u30 hun bod in een speciaal daartoe voorziene box (in inkomhal voor secretariaat)deponeren. Tussen 16u00 en 17u00 wordt bekend gemaakt (informeren kan ook telefonisch) wie de gelukkige eigenaars van de werken zijn.

woensdag 18 juni 2008

ATELIER KUNSTBESCHOUWING

ATELIER TOEGEPASTE GRAFIEK

ATELIER VRIJE GRAFIEK

ATELIER FOTOKUNST

ATELIER BEELDHOUWKUNST

ATELIERS SCHILDERKUNST

ATELIER TEKENKUNST

MIDDELBARE GRAAD VOLWASSENEN

MIDDELBARE GRAAD JONGEREN

LAGERE GRAAD

ACADEMIE BEELDENDE KUNST MORTSEL (ABK): EVEN VOORSTELLEN

maandag 16 juni 2008

INLEIDING AFSCHEIDSPROJECT 'KUBUS' VAN JEF MOUTON, DOOR FILIP VERVAET, ATLIERLERAAR BEELDHOUWKUNST

Eerst en vooral wil ik iedereen hartelijk welkom heten op deze tentoonstelling ‘’kubus’ met werken van de studenten en ex-studenten van het atelier beeldhouwkunst onder leiding van mijn collega Jef Mouton. In zekere zin is deze projecttentoonstelling, die elk jaar plaats heeft hier op de terreinen van fort 4 dit jaar een bijzondere gebeurtenis aangezien Jef volgend jaar zal genieten van een welverdiend pensioen en dit dus de laatste keer is dat dit gebeuren onder zijn deskundige begeleiding zal plaatsvinden. Voor deze gelegenheid heeft Jef dan ook een thema gekozen dat hem nauw aan het hart ligt, zowel binnen zijn opdrachten in het atelier alsook binnen zijn eigen beeldend: de kubus.

Bij de opdrachtstelling werd onder andere verwezen naar de Kaaba in Mekka, het zwarte kubusvormige heiligdom, die een spirituele betekenis in zich draagt maar tegelijk een betekenis van schepping. Toen Malevich zijn zwart vierkant schilderde leek het einde van de schilderkunst in zicht, hoe kan men een beeld, zowel in vorm als kleur nog verder reduceren dan tot een zwart vierkant. Echter vormde dit schilderij juist een bron van inspiratie voor latere kunstenaars. Zo kan men de kubus ook beschouwen als een tot het uiterste gedreven vereenvoudiging van het driedimensionele beeld.

Maar zoals men hier in deze tentoonstelling kan zien biedt deze vorm een onuitputtelijke bron aan ruimtelijke mogelijkheden en betekenissen. Hetgeen mij hier dan ook aangenaam verrast is, dat ondanks deze op het eerste zicht vormelijke beperking van de kubus, men nergens hier in deze tentoonstelling tussen de 42 werken, 2 gelijke sculpturen kan vinden. Elke sculptuur bevat een eigen universum, taal, gevoel.
-Een diversiteteit in materie: hout, steen, gips, metaal, glas in lood maar ook boeken, theezakjes, asfalt, tot zelfs een smeltende blok ijs en later tijdens de opening een performance met hout en vuur.
-Ook een diversiteit aan vormelijke ingrepen en uitdrukkingingen: open vormen, doorboord tegenover gesloten vormen,
massieve sculpturen tegenover nauwelijks zichtbare poëtische werkjes, tranparante en lichtgevende vormen tegenover gesloten, zwarte blokken ,of een stapeling van treinbilzen
-maar ook een grote diversiteit aan inhoud, hetgeen bewijst dat dit atelier niet louter een fabriek is van vormen of een hobbyatelier, maar deze ruimschoots overstijgt; zoals poëtische verwijzingen naar de natuur of zoektochten naar evenwicht en harmonie, tot zelfs maatschappelijk geangageerd werk.
En toch voel je tussen al deze diversiteit en individuele werken een zekere vorm van eenheid of evenwicht.

Dat de studenten tot deze boeiende resultaten komen is zeker en vast een resultaat van de opleiding die zij van Jef meegekregen hebben. Wanneer hen in een eerste jaar gevraagd wordt enkele geometrische ingrepen in een kubus te doen, denk ik dat de meeste studenten geen idee hebben waartoe dit kan leiden, maar gaande weg werden zij op een zeer constructieve manier begeleid met toch voldoende individuele vrijheid om zo uiteindelijk tot dit zeer persoonlijk en gevarieerd sculpturaal werk uit te komen.

Ook de aanwezigheid en deelname van de vele ex-studenten elk jaar opniew bewijst dat dit niet louter een opleiding betreft maar, en dat merkte ik vanaf dat ik de eerste stappen in het beeldhouwatelier zette, dat er een zeer positieve groepsfeer aanwezig is waarbinnen ideeën worden uitgewisseld en er steeds wederzijds respect is en interesse en elkanders werk. Ik denk dat voor al deze dingen Jef daarom wel een welverdient applaus verdient.

Ik ben dan ook van plan de komende jaren verder te bouwen op deze degelijke basis die Jef heeft opgebouwd waarvoor dank.

Een tweede luik van deze tentoonstelling vindt u aan de rechterzijde van de hangar, waar de studenten van de specialisatiegraad hun verbeelding de vrije loop hebben laten gaan over wat voor hen het perfecte beeldhouwatelier zou kunnen zijn. Ik heb tussen die plannen enkele prachtige voorstellen gezien die zeker en vast het realiseren waard zouden zijn, daarom nodig ik dan ook de burgemeester uit voor de eerste steenlegging van dit nu nog virtuele beelhouwatelier. Ignace zal u begeleiden

Filip Vervaet