maandag 15 juni 2009

ERIK NAGELS MAAKT KONSEPT PREMIEPLAAT 2009-2010

Federico (1991 -........)

Teloorgang van een beeld - ontstaan van een mythe
Vervagen van een legende in de tijd

In 1991 maakte ik een schilderij als hommage aan de legendarische Spaanse wielrenner - klimmer FEDERICO BAHAMONTES, de adelaar van Toledo.
Denkend aan de genrestukjes in vogelpluimen, die ooit populair waren,vervaardigde ik
het schilderij in mixed media, met als hoofdingrediënt 'duivenveren',verwijzend naar die adelaar van Toledo.

Hoewel ik een poging had ondernomen om de pluimen te fixeren, merkte ik na een tijdje dat er maden bezit namen van het schilderij. Toen kwam het idee om het schilderij in open lucht te plaatsen en het verval met regelmatige intervallen vast te leggen. Ik koos voor de 'seven year itch'.

Om de 7 jaar fotografeer ik het werk en zo ontstaat een nieuw werk dat weergeeft hoe een beeld verandert in een herinnering aan een beeld. Hoe een werkelijkheid mythe wordt en hoe deze langzaamaan vergeten wordt omdat de mensen die ze kennen, ook uitsterven. Hoe de mythe daardoor ook steeds onvatbaarder en taaier wordt.

En wat merk ik ? Het verval verloopt traag. Het beeld is hardnekkiger dan gedacht.
Ik ben van plan om de neergang van dit beeld te blijven vastleggen tot hetzelfde proces ook van mij bezit neemt en ikzelf langzaam in een herinnering overga.

Erik Nagels


Word erelid van Konsept en krijg die nieuwe premieplaat!!!

Door lid te worden van de vriendenkring Konsept steun je al haar activiteiten, en stel je haar in staat een aantal activiteiten en initiatieven van de akademie te ondersteunen. Bovendien geniet je van aanzienlijke kortingen bij deelneming aan reizen, uitstappen en andere activiteiten.

Lid kan je worden door je lidgeld te storten op rekeningnummer 320-0692986-88 van Vriendenkring Konsept

De lidgelden bedragen:
- individueel lid: 5€
- gezinslid: 5€
- erelid: 30 €

Ereleden krijgen de premieplaat ontworpen door Erik Nagels (een afbeelding van de nieuwe premieplaat vindt u binnenkort in de rechterbalk van de blog)