maandag 2 juni 2008

JEF MOUTON, ° 1 JUNI 1952 EN OP PENSIOEN 56 JAAR LATER (SPEECH SCHEPEN BROECKX)

Reeds meer dan twee decennia is blauwe hardsteen zijn geliefkoosd materiaal.

De specifieke kenmerken van blauwe hardsteen blijven hem fascineren en verplichten hem altijd opnieuw een diepere dialoog aan te gaan met hemzelf en zijn omgeving. En zo krijg je dan ook automatisch vele intense gesprekken tussen hem en zijn leerlingen in de zin van: “Deze steen heeft een blauwgrijze kleur met een bijna ontelbaar aantal tinten. Elke bewerking geeft een eigen grijs: de sporen van de beitel, de zaagsnede, de kwetsuur van een breukvlak, het schuren, verzoeten of polijsten… enz.”

Want Jef is één geworden met steen, hij is als steen: soms vrij hard, meestal zacht als wol van een schaap, meestal rustgevend maar ook hardwerkend. Jef patineert zoals een steen: meestal onopvallend maar ook vaak schitterend. Jef denkt zoals een steen: meestal in alle stilte en soms hardop…

Jef is steen: hij geniet van rust, hij geniet van schoonheid en is één met de natuur, hij heeft een eigen mening en heeft karakter, hij is vaak rond maar soms hoekig, hij heeft steeds een schittering..

Maar voor alle duidelijkheid: Jef is geen steen zoals vele anderen. Jef heeft een eigen stijl, een eigen vorm.

Dames en Heren,

Als kunstenaar heeft hij naam en faam opgebouwd van het Vlaamse Mortsel tot in het Poolse Krakau. In zijn vele tentoonstelling werd zijn ambachtskunst bevestigd

Ik citeer even een korte tekst die ik teruggevonden heb over zijn werk:

Jef heeft de vaardigheid om, via het gebruik van de koele, harde steen en ingenieuze structuren, het tedere en de poëzie te laten primeren in zijn beeldhouwwerk. Het is alsof de steen zich door Jef plooit en laat plooien in golvende lijnen, alsof het op sommige momenten jute of hout zou zijn. Zijn sculpturen getuigen van een stille, tedere zijns-filosofie.

Persoonlijk vind ik dit een mooie samenvatting van Moutons zijn kunnen en kennis… kortom zijn “zijn.”

Of nog krachtiger vind ik een citaat van Jef zelf: Ik zou durven zeggen dat ik niet alleen werk maar zelfs denk in steen, steen is mijn taal geworden.


Beste Jef,

Je nooit aflatende strijd om meer atelierruimte in de Mortselse academie blijft je inspireren tot je laatste werkdag. Ik ben, vandaag nog meer dan in het verleden, overtuigd dat jij met zoveel talent en wilskracht nog net voor 1 juni 2008 een oplossing kunt vinden voor het tekort aan de atelierruimte …

Want, ik herinner mij nog dat jij ooit samen met je opvolger, Filip Vervaet, de speelplaats van ABK in enkele uurtjes getransformeerd hebt. Ik herinner mij ook nog je hamvraag tijdens deze oefening…” Kan je geen extra ruimte creëren door een transformatie van onbenutte ruimte?”
De transformatie van de speelplaats was in november 2005 en toen las ik in het ACADEMISCH KWARIER het volgende: “Hoe kan een ruimte een vorm bepalen of hoe bepaalt een vorm een ruimte?” Vrij vertaald: hoe kan je extra atelierruimte voor de beeldhouwklas scheppen?

Beste Jef,

Misschien kunnen wij het vandaag nog net voor je op pensioen gaat dezelfde methodiek gebruiken voor de creatie van extra ruimte, extra atelierruimte…Net zoals toen kan je gispen aanhechten, constructies laten leunen tegen of klemmen tussen bepaalde elementen van de gekregen ruimte.

Maar Jef, je weet beter dan wie ook dat bij het ontwerpen van deze ruimte rekening gehouden moet worden met de reeds aanwezige lijnen, vlakten, volumes, composities die in stilte aanwezig zijn.

Alle gekheid op een stokje…. Wij hebben vandaag in de Academie reeds een Bob Stikkers - bibliotheek. Misschien is het een leuk idee om je naam te gebruiken voor het nog te zoeken extra beeldhouwersatelier…. Maar om daarvoor in aanmerking te kunnen komen, moet je eerst op pensioen gaan!

Wij wensen je voor je tweede leven ’t allerbeste. En in naam van Mortsel wil ik je bedanken voor je ongelooflijke inzet en enthousiasme in onze stad tijdens je ontelbare academie-uren en ontelbare extraatjes die je voor Mortsel, maar op de eerste plaats voor je leerlingen vol overgave gepresteerd heb.

Ik wil je vooral danken voor het feit dat wij allemaal een beetje van je ‘steen zijn’ hebben mogen genieten! Dankjewel, proficiat, en veel plezier met je pensioenloopbaan.

Mag ik dan ook deze vijftiende projecttentoonstelling van het atelier beeldhouwkunst, samengebracht door studenten en oud-studenten van de academie van beeldende kunst te Mortsel, met de naam KUBUS officieel openen.

Erik Broeckx,Schepen voor Onderwijs.
Mortsel, Fort 4, 24 mei 2008