woensdag 28 oktober 2020

CORONAMEDEDELING

 

Agnes Martin, Gratitude, 2001.


WELKOM.


Beste,

Op 1 september 2020 is aan de Academie voor Beeldende Kunst van Mortsel het nieuwe academiejaar gestart in code geel. Dat wil zeggen dat alle leerlingen hun atelier kunnen bezoeken mits ze enkele belangrijke corona-regels in acht nemen. Samen met het team van de ABK en alle leerlingen hopen wij dat dit zo moge blijven tijdens het gehele academiejaar.

 
Met pijn in het hart heeft Konsept haar studiereizen en al haar activiteiten vanaf maart 2020 moeten annuleren. De vierdaagse studiereis naar Dessau, die gepland was in oktober 2020, werd verplaatst naar oktober 2021. Onze hoop echter om u in het najaar enkele interessante daguitstappen te kunnen aanbieden hebben we, gezien de ernst van de nieuwe coronagolf, opgeborgen. We beseffen dat het voor ‘ergens na nieuwjaar’ zal zijn. 

We staan echter niet stil. Ook in het nieuwe academiejaar ondersteunen we de ABK en loopt ons ‘inclusie-project’ onverminderd verder. We beheren en actualiseren de schitterende bibliotheek. We faciliteren waar nodig initiatieven van de ABK. 

We vergeten jullie niet en we kijken ernaar uit jullie terug te zien. Blijf ons volgen op de  blog.

Het konseptbestuur.

dinsdag 27 oktober 2020

CORONA-WERKBOEK: EEN OVERZICHT VAN ALLE PRESTATIES IN DE ACADEMIE BEELD MORTSEL TIJDENS DE LOCKDOWN


 


Beste collega, leerling, ouder, sympathisant, vriend, …

Dat de Academie voor Beeldende Kunst van Mortsel & Edegem niet stil heeft gezeten tijdens de lockdown, is jullie waarschijnlijk niet ontgaan. Het 75 bladzijden tellende Coronawerkboek dat jullie nu online kunnen doorbladeren, vormt hiervoor niet alleen het ontegensprekelijke bewijs, maar is vooral een visueel aantrekkelijke reportage van een bijzondere periode uit het bestaan van onze academie.

Het Coronawerkboek werd samengesteld door Lieve Fuchs, atelierleerkracht tekenkunst aan de ABK. Van alle online-opdrachten, -tentoonstellingen en  -ontwerpen, die de leerlingen van de academie tijdens het afgelopen voorjaar realiseerden, heeft Lieve een eigenzinnige en artistieke compilatie gemaakt. Eerder werden er al afzonderlijke werken of reeksen van werken, zoals de “Raamzichten”, op de sociale media van onze school geplaatst, maar nu ligt een verzamelalbum voor waarin alle richtingen en ateliers vertegenwoordigd zijn. In feite vormt dit boek ons alternatief voor de jaarlijkse eindejaarstentoonstelling die, zoals jullie weten, helaas niet kon doorgaan, maar die jullie nu vanuit jullie luie zetel eindeloze malen kunnen bezoeken.

Hoewel er in het boek veel te ontdekken en te leren valt, is het niet bedoeld als onlinelesboek teken- of schilderkunst, enz., maar wel als aanstekelijk lokaas voor creatieve zielen. 

Op de allereerste plaats bewijst dit boek dat de verbeeldingskracht van onze leerlingen en leerkrachten zelfs door een venijnig virus als corona niet stuk te krijgen is.

Ik ben dan ook heel fier en dankbaar om jullie het Coronawerkboek voor te stellen. Neem zeker eens een kijkje op de website van de ABK Mortsel. Veel kijkplezier!

Ann Woedstadt
Directeur ABK


maandag 26 oktober 2020

MUZIEKTHEATER WALPURGIS, OVERBUUR ABK MORTSEL,BRENGT EERSTE BELGISCHE OPERA-TEKENFILM IN WERELDPREMIERE TIJDENS WORLD OPERA DAY 2020

 
 

FIDELIO (10+)

de eerste Belgische opera-tekenfilm
 wereldpremière 
World Opera Day 2020

Een actueel pleidooi voor meer liefde en rechtvaardigheid.

Florestan en Leonore zijn twee jonge geëngageerde artiesten die geloven in een solidaire, rechtvaardige en duurzame samenleving. Met hun ludieke acties slagen ze erin een grote groep mensen van divers pluimage op de been te krijgen om te betogen tegen de repressieve politiek van de tiran Pizarro. Pizarro, die zijn macht voelt tanen, geeft het bevel de manifestanten hardhandig uit elkaar te slaan en Florestan op te sluiten in een geheime kelder. In een nachtmerrie herbeleeft Leonore het gewelddadige moment waarin zij van haar vriendje gescheiden wordt. Zij schrikt wakker en beseft dat als ze Florestan ooit levend terug wil zien, ze een manier zal moeten vinden om hem te bevrijden…

15 minuten kijk- en luisterplezier voor jong en oud!

CREDITS

Voor de realisatie van deze tekenfilm werkte Judith Vindevogel, artistiek leider van muziektheater WALPURGIS, de afgelopen maanden intensief samen met het animatieduo Roman Klochkov en Anna Heuninck, de jonge sopraan Lisa Willems, de bas Kurt Geysen en acteur Stefaan Degand. Jago Moons, arrangeerde de muziek van Beethoven voor het Vlaamse kamermuziekensemble Oxalys en foley artist Elias Vervecken zorgde samen met het Brusselse stadskoor Stemmer, opnameleider Benjamin Dieltjens, sound engineers Marina Lerchs en Yannick Willox voor de final touch.

De film bestaat in het Nederlands en Frans, maar wordt ook ondertiteld in het Italiaans, het Engels en het Duits.



'SEDIMENTAL JOURNEY': SOLO TENTOONSTELLING FILIP VERVAET IN PLUS-ONE GALLERY



 Filip Vervaet, 'Sedimental Journey'

Solo Exhibition 

17.10.20 - 29.11.20


PLUS-ONE Gallery (New South)
Léon Stynenstraat 21
2000 Antwerp, Belgium 

Gallery Hours:
Tuesday - Sunday, 13 - 18h 

SCHENKING BOEKEN VOOR BOBLIOTHEEK ABK MORTSEL