maandag 23 augustus 2010

DE WIJNTIPS VAN KONSEPT VOOR DE VIERDAAGSE STUDIEREIS NAAR DE KEIZERLIJKE DOMSTEDEN & WÜRZBURG (30/09 - 3/10/2010)

DE DUITSE WIJNEN

Witte Wijnen

De beroemdste Duitse wijnen zijn de halfzoete wijnen, vooral de geweldige Rieslings. Duitsland was echter ook pionier bij de ontwikkeling van nieuwe soorten en kruisingen, zoals de müller-thurgau, die voor drogere, frissere wijn zorgt.MÜLLER-THURGAUKLEUR: Meestal strogeel, soms een beetje groenig
AROMA: Vers groen fruit en citrusvruchten; bloemen en amandel.
SMAAK: Delicaat en licht, soms een nootachtige smaak, een licht bittere afdronk.

De druivensoort müller-thurgau werd in 1882 ontwikkeld door Dr. Hermann Müller. Hij wilde de kwaliteit van de riesling mengen met de vroege rijping van de sylvaner.
tegenwoordig lijkt het er echter op dat hij in feite twee rieslings heeft gemengd.

Müller-thurgau staat bekend om zijn hoge productiviteit. De vroege rijping zorgt dat hij bestand is tegen de koelste gebieden, zoals zelfs in Engeland.
Een groot deel van de müller-thurgau vormt de basis voor veel karakterloze Duitse wijntjes zoals Liebfraumilch en Niersteiner. Dat is jammer, want de druif kan licht gecorseerde wijnen voortbrengen met een delicate, droge smaak en een frissen zuurte. Ik beveel een Müller-Thurgau aan bij een lichte lunch, misschien op zijn Duits – met koud vlees of bij een hartige strudel met aardappelsalade.

Aanbevolen producenten:
Meersburger
Rudolf Furst


Duitsland zal altijd worden geassocieerd met de rieslingdruif. Deze groeit langs de Rijn en de Moezel. De aromatische wijnen die ervan worden gemaakt zijn vol, fruitig en geweldig complex – iets heel anders dan het bekende slobberwijntje Liebraumilch.

RIESLING

KLEUR: Helder bleek strogeel met groen zwemen
AROMA: Intens en complex, perzik, ananas, citrus, vuursteen en rook
SMAAK: Harmonieus en diep; finesse; pittig als hij jong is, minerale afdronk.


Riesling is beslist de beste druivensoort van Duitsland. Er wordt een aantal van de beste en houdbaarste wijnen ter wereld van gemaakt.
Mosel-Saar-Ruwer is de Riesling-hoofdstad. De wijnen hebben weinig alcohol, zijn bleek, licht en sappig met een goede zuurgraad en fruit. Vaak zijn ze licht mousserend. De leisteenbodem van de streek geeft de wijn een duidelijke smaak, van fijn fruitig tot aards of ‘vuursteenachtig’. Er wordt ook wel gezegd dat ze naar rook smaken of, na rijping, naar dieselolie.Riesling van de Rheingau (op de oostelijke Rijnoever) heeft een iets rijkere textuur en meer diepte en body dan de Moezelwijn. Drink hem jong.
Aan de andere oever ligt de Nahe. De beste Rieslings hier zijn kristalhelder. De smaken variëren van passievrucht, guave, abrikoos en vanille tot rode bessen en mineralen.
Pfalz, aan de grens met Frankrijk, is net zo belangrijk als de Moezel. De Rieslings die er vandaan komen, zijn vol gecorseerde met een essentieel mineraal tintje.
Drink Duitse riesling met koud vlees of met vis; ik drink hem graag bij geitenkaassalade.

Aanbevolen producenten:
Fritz Haag
Carl Loewen
Weingut Egon Müller-Scharzhof
Reichsgraf von Kesselstatt


RULÄNDER

KLEUR: Helder stroogeel met citroenkleurige accenten
AROMA: Dicht en rijk met bloemachtige suggesties van accacia en fresia
SMAAK: Soepel en fijn afgestemd, met een duidelijk pittige afdronk

Van ruländer, een neef van de pinot gris, wordt goede wijn gemaakt met meer vlees en minder uitbundigheid dan andere Duitse wijnen. De wijn kan twee tot drie jaar worden bewaard en ontwikkelt exotische, vuursteenachtige smaken.
Ruländer wordt voornamelijk verbouwd in Pfälz en Baden (het relatief warme Zuidwest-Duitsland). Hij heeft een diepe, zware bodem nodig voor complexe wijn met een vol bouquet. Bij de aanbevolen producenten vindt u zeker een aantal wijnen van klasse.


Aanbevolen producenten:
R und C Schneider
Weinhaus Heger

Rode wijnen

Duitsland is vooral beroemd om zijn witte wijn. Er wordt ook een licht rode wijn gemaakt, de Spätburgunder, die op Pinot Noir lijkt.

SPÄTBURGUNDER

KLEUR: gewoonlijk robijnrood, maar kan zeer licht roze zijn
AROMA: Helder en fris, met kers, vanille, noten en dennen
SMAAK: Vleugjes braam, kruiden en mineralen, milde, soepele afdronk.


Duitse rode wijnen zijn nogal zeldzaam. Men vindt ze nauwelijks buiten Duitsland. De beste wijnstreken zjn Rheinhessen, Pfalz en Baden. Wijnen van de spätburgunderdruif lopen uiteen van rosé-achtig rood tot een volle rode wijn, die op een Franse Bourgognewijn lijkt. De meeste spätbugunderwijnen zijn geurig, licht, levendig elegant en fluweelachtig, met een zeer soepele afdronk.

Een Duitse rode wijn duidt op een speciale gelegenheid. Ik probeer er dus altijd Duitse gerechten bij te eten, zoals geroosterd varken of braadworst, hoewel deze wijn ook prima bij wild en gevogelte past. De droge afdronk past bij blauwe kazen. Versies met een zoetere afdronk kunnen prima als dessertwijn worden geserveerd. Als u een van deze wijnen kunt vinden, koop die dan. Het is eens iets anders.Aanbevolen producenten:
B Huber
Bernhardt
Salwey

Net zoals de Oostenrijkers consumeren de Duitsers de meeste eigen rode wijn zelf; de export is dus beperkt. Duitsland maakt voornamelijk licht rode wijn, maar er zijn ook enkele zeer interessante medium varianten, vol met fruit en karakter.


Rijpe soepele rode wijnen

DORNFELDER

KLEUR: Zeer intens donker granaatrood, met een robijnrode rand
AROMA: Aantrekkelijke rode vruchten en zoete bosvruchten
SMAAK: Zeer fruitig; fluweelactige afdronk met een lichte hint van tannines


Rode wijnen vormen een klein percentage van de Duitse wijnen en een donkere, smaakrijke rode wijn is nog ongebruikelijker. Dornfelder produceert een zeer diep gekleurde wijn met grote intensiteit van aroma’s en een harmonieus, goed gestructureerd smaakpatroon. De beste flessen geven meer genot dan de meeste Spätburgunders en dornfelder wordt steeds meer aangeplant. De druif is zelfs bestand tegen bewaren in eikenhout, hetgeen de smaken een nog grotere complexiteit geeft. Over een paar jaar is deze wijn vergelijkbaar met merlot en de zoetere Cabernets. Dornfelder past tevens goed bij allerlei gerechten. Het is de ideale drank bij worstsoorten en pas ook goed bij rundsvlees, spare ribs van de barbecue, lasagne en gehaktballen. Roquefort is een van de beste kaassoorten bij deze wijn. Serveer de wijn iets gekoeld, vooral in de zomer.

Aanbevolen producenten:
Meckenhem
Castel Vollmer
Bürklin-Wolf

Duitsers zijn enthousiaste consumenten van mousserende wijnen. Hun nationale bubbel voor alledag is sekt, van pinot Blanc- en rieslingsdruiven. Die wordt op industriële schaal vervaaardigd en biedt zeker waar voor zijn geld.

Mousserende wijnen

SEKT

KLEUR: helder; delicaat lichtgeel met een zweem van zilver
AROMA: jeugdig en fris aromatisch; citrus, groen fruit en peer
SMAAK: verfrissende texturen, met geïntegreerde schuimigheid

Sekt is een fruitige wijn, met meestal minder alcohol dan champagne en is iets zoeter dan goede schuimwijnen uit Frankrijk, Spanje en de VS. De beste sekts gisten op fles, maar de meeste worden gemaakt via de tankmethode. De voordelige sekt wordt verkocht als trocken (droog) en halbtrocken (halfzoet) en beide zijn goede alternatieven voor asti. De basiswijnen die in een sekt-blend gaan, worden vaak geïmporteerd uit Frankrijk of Italië en de mix wordt in Duitsland alleen nog aan het schuimen gebracht. De term ‘Deutscher Sekt’ duidt op een wijn die uitsluitend van Duitse druiven is gemaakt (meestal riesling of müller-thurgau). Als u een Riesling-Sekt tegenkomt, kan dat wel eens het proberen waard zijn.

Aanbevolen producenten:
Kuperferberg
Schloss Wachtenheim
Heymann-Lowenstein.

Ook Duitse wijnen kunnen echt zoet zijn, maar ze hebben een natuurlijke, hoge zuurgraad, zodat ze prima in balans zijn. Sommige wijnen worden gemaakt van druiven die in de vorst hebben gehangen om hun suikergehalte op te voeren - een eeuwenoude techniek.

Duitse zoete wijn

KLEUR: Diep stro- tot goudgeel, met een zweem van zilver
AROMA: Intens, elegant, fris; gedroogde abrikoos, citrus en exotisch fruit; rook
SMAAK: Rijke en weelderig, ondersteund door een uitgesproken zuurgraad, complex

Duitse zoete wijnen horen tot de fijnste en best houdbare in de wereld.
Jong kunnen ze rijk, kleverig en siroopachtig zijn, maar ze hebben een uitstekende zuurgraag als balans voor de zoetheid; de afdronk is zuiver en fris. Een wjjn met Auslese op het etiket (wat wil zeggen dat de druiven bij de oogst zijn geselecteerd) zal zoet zijn, maar vrij licht. Beerenausleese en trockenbeerenauslese zijn gemaakt van druiven die later zijn geplukt en deels rozijn zijn geworden.
Voor de laatste zijn ze ook aangetast door edelrot, waardoor ze nog zoeter, complexer en heerlijk zijn. Duitse Eiswein is fantastisch; erg zoet, maar niet weeïg en met een uitstekende balans.

Aanbevolen producenten:
Selbach-Oster
Merklebach

Bron: De Ultieme Wijn-en Bierbijbel van DeMorgen