woensdag 31 augustus 2011

BOEKENTIP: DON THOMPSON - SHOCK ART. DE COMPLEXE RELATIE KUNST - GELD

Regelmatig lees je in de krant, of hoor je op de radio of televisie, dat weer een of ander kunstwerk verkocht is voor een recordbedrag. In deze persartikels zitten meestal weinig antwoorden op de vragen van menigeen : wie koopt dat werk, waarom, met welk geld, de relatie tussen kunstwerk en de verkoopprijs, ...

Enkele jaren geleden vroeg ik een verzekeraar gespecialiseerd in kunstverzekeringen hoe ze de te verzekeren waarde bepalen. Groot was mijn verbazing toen ik hoorde dat dit zijn probleem niet was. De klant diende de waarde zelf op te geven. Er moet geen tekening bij om duidelijk te maken dat dit een zeer delicaat klusje is en dat bij beschadiging en:of diefstal discussies niet uit de lucht gegrepen zijn. Het verklaart wel het belang van “in vertrouwen te kunnen werken” in deze branche. In de daaropvolgende jaren zocht ik in Londense boekenwinkels naar boeken over het verzekeren van kunst om toch een antwoord op mijn vraag te vinden, maar tevergeefs ... . Enkele maanden geleden vond ik dan uiteindelijk toch een boek dat de financiële aspecten uit de kunstwereld belicht : Shock Art, handel en hebzucht in de hedendaagse kunst, van Don Thompson

Een kunstenaar creëert een werk om welke reden dan ook maa r niet per se om economische motieven. Als hij er een prijs op kleeft omdat hij het wil verkopen, verschuift zijn activiteit van kunst naar handel. Don Thompson houdt zich in zijn boek vooral bezig met de economische wereld achter en naast de kunstenaar en geeft als dusdanig aardig wat inzicht in de economische wereld rond een kunstwerk. Op het mogelijke dilemma van de kunstenaar, creêren of handel drijven, gaat hij niet zo diep in.
Het boek is grotendeels gebaseerd op interviews zodat een mogelijke kritiek kan zijn dat het subjectief is. Daartegenover staat dat de verschillende actoren belicht worden waarbij schakel per schakel de zwakke en sterke punten aan bod kunnen komen. Galerijen, veilinghuizen, musea, .. de rol van al deze actoren wordt uitvoerig besproken. De aangehaalde voorbeelden zijn zeer concreet. Status, en vooral hoe de diverse betrokkenen vanuit hun hoek hierop inspelen, wordt uitvoerig besproken.
Ook de psychologische aspecten rond het veilen en/of verkopen van kunst komen uitvoerig aan bod. Dat mensen kunst kopen om ermee te pronken en om te laten zien hoe machtig te zijn, is niet alleen van deze tijd.
Het boek zet aan tot reflectie en doet je inzien dat kunst een gevaarlijke vorm is van beleggen. Succesverhalen vind je gemakkelijk maar de verliezers likken hun wonden in stilte.

Kortom, dit is een boek dat ingaat op vragen waar je meestal geen antwoord op krijgt. Lezen dus!



DON THOMPSON - SHOCK ART (uitgeverij Walewein 2010)
De complexe relatie Kunst - Geld

Een boekentip van Konseptlid Johan Bulteel, Mortsel dinsdag 16 augustus 2011