woensdag 15 maart 2023

maandag 13 maart 2023

JONGSTE LEEERLINGEN 1ste & 2de GRAAD ABK BRENGEN EEN STUKJE 'GELUK' IN DE JEUGDBOEKEN STEDELIJKE BIB MORTSEL


In maart wordt de Jeugdboekenmaand gevierd! Kinderen kunnen een hele maand lang in de Bib van Mortsel vinden rond het thema ‘geluk’. Boeken over hobby’s, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over thema’s waarbij je je minder blij voelt, en soms eerder angstig of eenzaam.

De Academie Beeld van Mortsel draagt graag haar steentje bij aan dit initiatief. De jongste leerlingen van de eerste twee graden maken een uniek kunstwerkje rond ‘geluk’. Deze kunstwerkjes worden rond 1 maart in de jeugdboeken van de Bib verstopt.

Ga eens kijken, wie weet vind jij een uniek werkje in één van de leesboeken. Speciaal gemaakt door onze fantastische leerlingen! Omdat iedereen af en toe eens een extraatje geluk verdient! Omdat het leven mooier is met een verrassing of een attentie! Omdat kunst ons opvrolijkt, raakt en ontroert.




Tot ergens tussen de boeken! Groetjes van de kinderateliers van ABK Mortsel.


ABK MORTSEL NEEMT DEEL AAN 80STE VERJAARDAG BOMBARDEMENT OP MORTSEL (5 april 1943)

1. Muurschildering Atelier Schilderkunst.

Muurschildering Atelier Schilderkunst

Leerlingen uit het Atelier Schilderkunst gingen van start met de restauratie van de muurschildering aan de 'afgebroken brug' (kruispunt Krijgsbaan en Antwerpsestraat).
Na twintig jaar was een opfrissing aan de orde.
Voorbijgangers kunnen er nu ook nieuwe elementen in ontdekken nadat vliegtuigen en stippen, die de gebeurtenissen van 5 april 1943 in de verf zetten, werden toegevoegd.


2. Processie naar William Kentridge (Atelier Tekenkunst) 


William Kentridge, Processie


Schaduwfiguren komen vaak voor in het werk van Kentridge.Deze portretten werden in een optocht gedragen in tegenlicht als een soort van schimmenspel en geassembleerd met animatie. Zijn wij de schaduw, of is de schaduw echt en zijn wij een reflectie?

Tijdens de Dag van De Academies werkte het Atelier Tekenkunst aan grote portretten van de gesneuvelden.
Op 5 april, tijdens de herdenking van het Bombardement, worden de portretten rondgedragen op het Stadsplein van Mortsel tussen 14.45 en 15.45 uur.


3. Ontwerp voor broodzakken (Atelier Illustratie/Grafisch Ontwerp) 


Leerlingen uit het Atelier Illustratie/Grafisch Ontwerp maakten, ter herdenking van 5 april 1943, illustraties voor een broodzak.
Eén van deze ontwerpen wordt effectief op de broodzakken van verschillende Mortselse bakkerijen gedrukt en in de loop van de maand maart wordt je brood verpakt in deze kunstzinnige broodzak.

















 






4. Kunstroute

In de Kunstroute worden 32 sculpturen van de leerlingen uit het Atelier Beeldhouwkunst in verschillende vitrines van Mortselse handelaars opgesteld. Ze zullen te zien zijn van 25 maart t/m 25 april.

 
5. Inhuldiging muurschildering en expo: “5 April 1943 in beeld gebracht door de ABK”

Zaterdag 25 maart:
- 10.00 uur: plechtige inhuldiging muurschildering op de Afgebroken Brug 
- 11.00 uur: opening  expo en receptie: “5 April 1943 in beeld gebracht door de ABK”
,

Er zijn schetsen te zien die het Atelier Schilderkunst ontwierp voor de aanpassingen aan de muurschildering.
Eén van de muren in de exporuimte zal van onder tot boven gevuld zijn met 936 portrettekeningen van de slachtoffers van het bombardement. Deze tekeningen gebruikte het Atelier Tekenkunst als basis voor het vervaardigen van de silhouetten, die tijdens het herdenkingsmoment op 5 april zullen worden rondgedragen.
Eén ontwerp van een leerling van het Atelier Illustratie/Grafische Vormgeving is geselecteerd om gedrukt te worden op de broodzakken van de Mortselse bakkers.
Omdat het moeilijk kiezen was en de 3 andere ontwerpen ook op een heel aangrijpende manier de oorlog oproepen, krijgen alle 4 de ontwerpen een ereplaats in de tentoonstelling.

Pronkstukken van de expositie zijn de vele werken van de jongste leerlingen uit de eerste twee graden van de ABK. Ze lieten zich inspireren door gedichten die kinderen uit het Mortselse basisonderwijs schreven over het bombardement. Zowel de beeldende werken als de gedichten krijgen een centrale plek in de tentoonstelling.

Bovenzaal ABK van 25 maart t/m 29 april, van woensdag t/m zaterdag, tijdens de openingsuren van de ABK