donderdag 21 maart 2013

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT: OBERHAUSEN, BREMEN, HAMBURG (3-6 OKTOBER 2013)

Hamburg is een deugdelijke stad. Hier heerst niet de schandelijke Macbeth, maar wel zijn medegeneraal, de betrouwbare Banquo.’
Heinrich Heine.


Ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noordduitse handelaren is de Hanze in de 14e eeuw uitgegroeid tot een machtig economisch verbond van Duitse steden. De hoofddoelen waren gedurende haar gehele bestaan het beschermen van de aangesloten kooplieden en het uitbreiden van de handel. Voor een niet onbelangrijk gedeelte is het verbond ontstaan uit lijfsbehoud en omdat er financieel voordeel te behalen viel. Als verbond wist men namelijk allerlei gunstige privileges te verwerven.
Daarnaast was de Hanze voor de individuele middeleeuwse koopman een machtige bondgenoot tegen de feodale landheren en een grote bron van kennis en informatie. De Hanze wist welke handelsroutes veilig waren en, nog veel belangrijker, men wist waar en aan welke artikelen er behoefte was. Een ideologische broederschap vol met verheven idealen was de Hanze zeker niet, eerder een voor die tijd redelijk georganiseerde handelsgemeenschap die haar eigen belang goed wist te behartigen.

Met Bremen en Hamburg bezoeken we twee markante hanzesteden die momenteel nog steeds een belangrijke economische en culturele betekenis hebben. Onderweg houden we halt in Oberhausen.


DE GASOMETER VAN OBERHAUSEN

De Gasometer is meer dan alleen een industrieel monument. De gasometer is Europa’s grootste schijfgasreservoir en wordt ook wel ‘de kathedraal van de industrie’ genoemd. Hij herinnert ons op indrukwekkende wijze aan de zware industrie, die langer dan een eeuw haar stempel op het Ruhrgebied drukte. De gasometer behoort tot het industrieel werelderfgoed.
Wij brengen een bezoek aan de gasometer, die door de beroemde inpakkunstenaar CHRISTO ingepakt is: Big Air Package.
 BREMEN

Bremen vormt samen met de havenstad Bremerhaven een onafhankelijke stadstaat. Het is meer een vredige provinciestad dan een bruisende moderne metropool, bewust van zijn geschiedenis die teruggaat tot Karel de Grote. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de oude stad met zijn schitterende kathedraal en stadhuis.

Op de mooie grote markt staat het prachtige stadhuis met de mooiste Weserrenaissancegevel (1405-1410) van Noord Duitsland. Iets verderop bouwde de Antwerpse bouwmeester Johann der Buschener in 1537-1539 de ‘Schüttng’, het huis voor de koopmansgilde, en tenslotte is er de prachtige Romaanse Dom waarvan de bouw startte in de 11de eeuw.In de Böttcherstrasse, helemaal in art deco aangelegd, bevindt zich het Paula-Modersohn-Becker-Museum en het Roseliushaus dat over een mooi 16de eeuws interieur beschikt.Bremen telt twee grote musea: de Kunsthalle beschikt over een bijzonder rijke collectie, met oa werken van Dürer, Rubens, Breughel en Van Dyck over Manet, Van Gogh en de Franse impressionisten zoals Monet, tot aan de grote Duitse schilders uit de 20ste eeuw als Beckman en Kirchner en meesters als Picasso. Na renovatie heropende het museum in 2011.


Het museum ‘Weserburg’ bezit een boeiende collectie hedendaagse kunst ( Warhol, Sol LeWitt, Baselitz, Richter en vele anderen) en heeft regelmatig interessante wisseltentoonstellingen.


Tenslotte is er ook een museum gewijd aan beeldhouwkunst, het Gerhard-Marcks-Haus, dat uitgaande van werken van deze beeldhouwer een blik biedt op de hedendaagse beeldende kunst. Van Gerhard Marcks kennen we uiteraard de ‘Bremer Stadsmusikanten’ naar een sprookje van Grimm.

 
HAMBURG

Hamburg met haar 1,7 miljoen inwoners is de meest ‘groene’ en op één na grootste stad van Duitsland. De stad is dicht aan het water gebouwd en in het midden ervan ligt een grote watervlakte. De van rivier tot meer opgestuwde Binnen- en Aussenalster is een stedenbouwkundig kunstwerk. De geschiedenis van Hamburg gaat terug tot de 9de eeuw, waarbij de stad verschillende periodes van grote bloei kende. Jarenlang speelde Hamburg een leidende rol in de Hanze en was het een onafhankelijke handelsstad.

In 1945 werd het een stadstaat van de Bondsrepubliek.


De open blik naar de wereld, de diverse bouwkundige stijlen in de wijken en de belangrijke musea maken van Hamburg een fascinerende stad.
 
Symbool van Hamburg is de St. Michaelis kerk, het belangrijkste barokke bouwwerk van Noord-Duitsland en een prachtig voorbeeld van een evangelische predikantenkerk. In hetzelfde stadsdeel bevinden zich de Krameramtswohnungen, een complex vakwerkhuizen uit de renaissance dat op miraculeuze wijze bewaard is gebleven. Kenmerkend voor dit stadsdeel zijn de prachtige winkelstraten met kolonnaden en passages. 


In de oude stad staat het Stadhuis uit 1886-1897 in neo-renaissance stijl, vlak bij de ‘Kleine Alster’, afgeboord met de Alsterarkaden die in 1842 in Venetiaanse stijl werden gebouwd door Alexis de Chateauneuf, die ook de gebouwen achter de arkaden ontwierp. Deze promenade is één van de meest exclusieve plekjes van Hamburg. Vlakbij vinden we Bahnhof Hamburg, een Art nouveau ‘glas en staal’ gebouw uit 1903.

 
Iets verder naar de haven bevindt zich het ‘Kontorhausviertel’, een zakenwijk met indrukwekkende gebouwen. Vele ervan, met als prachtig voorbeeld het Chilehaus, zijn ontworpen in de expressionistische stijl van de jaren 1920. Aansluitend bij deze wijk bevindt zich de Hauptbahnhof, het grootste treinstation van Duitsland, in 1906 gebouwd in neo-Renaissancestijl.
 

Hier begint de Kunstmeile.Speicherstad waarvan de bouw startte in 1888 is ’s werelds grootste aaneengesloten pakhuizencomplex. Sommige van deze in baksteen opgetrokken gebouwen doen nog steeds dienst als pakhuis, andere kregen een museale functie. Aansluitend aan deze wijk is ‘Hafencity’ één van de meest indrukwekkende bouwprojecten van Europa: op een terrein van 155 hectare verrijst een volledig nieuw stadsdistrict met woonhuizen, kantoren, culturele instellingen, promenades ea. Hoogtepunt is de ‘Elbphilharmonie’ voltooid in 2012.
Ook een bezoek waard is de oude aanlegsteiger ‘Landungsbrücken’ (1907) en de residentiële Altona-wijk, tot in 1937 een onafhankelijke stad die behoorde bij Schleswig-Holstein, waar een beeldhouwwerk van Sol LeWitt voor het indrukwekkende stadhuis staat.
 
De belangrijkste musea van Hamburg bevinden zich op de Kunstmeile in de wijk rond het station.
De Kunsthalle die twee gebouwen beslaat, is het interessantste museum van schone kunsten van Noord-Duitsland.  In de zeer uitgebreide afdeling oude meesters is het hoogtepunt van de tentoongestelde erfgoederen ongetwijfeld het middeleeuws altaarstuk uit de Petrikirche. Je kan er meerdere werken van Rembrandt bewonderen, van Rubens, Van Ruysdael en vele anderen. De Duitse romantiek is rijk vertegenwoordigd met werken van oa Philip Otto Runge
en Caspar David Friedrich, en in de belangrijke collectie Duitse expressionisten vind je werken van oa Liebermann, Corinth, Nolde, Kirchner, Beckman en Müller. Ook werken van Monet, Manet, Munch en vele anderen behoren tot de collectie.
In het nieuwe gebouw, ontworpen door O M Rungers, is verspreid over vijf verdiepingen de moderne kunst van na 1960 ondergebracht. We noemen onder anderen Warhol, Richter, Baselitz, Polke, Kounellis, Beys ea
Vlakbij de Kunsthalle bevindt zich het Museum für Kunst und Gewerbe, één van de leidende musea van toegepaste kunst wereldwijd.
 

Het museum dat gevestigd is in een Neo-Renaissancegebouw van 1876 stelt  Europese en Aziatische kunstvoorwerpen tentoon. Hoogtepunten zijn de grote afdeling Jugendstil, de Japanse collectie met mooie houtsneden, en posters.

Het uiterste punt van de Kunstmeile wordt gemarkeerd door de Deichtorhallen, aanvankelijk markthallen voor groente en fruit, nu een grote expositieruimte voor hedendaagse kunst.
Er zijn vooral wisseltentoonstellingen te zien; in de periode van de vierdaagse is dat een grote tentoonstelling
gewijd aan het werk van Anthony Mc Call
 
 
Tenslotte is ook het kleinere Bucerius Kunst Forum, dat wisseltentoonstelling organiseert, de moeite van het bezoeken waard
 
 
 

 
 

 
 

 
Praktisch:
-          Vertrek op 03 oktober 2013 om 7h15; lunchpakket mee te brengen
-          Aankomst op 06 oktober 2013 rond 22h00
-          Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijtbuffet.
o   Dag 1: Bremen (Hotel Maritime)
o   Dag 2 en 3: Hamburg
-          Het avondmaal op de terugreis in Venlo is inbegrepen in de prijs
-          Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, inkomsten van de musea, annulatieverzekering en informatiebrochure.
-          Prijs op basis van 35 deelnemers
o   Tweepersoonskamer: 380 € per persoon
o   Opleg voor éénpersoonskamer: 60 €
o   Niet leden van Konsept: opleg 50 €
 
INSCHRIJVEN VANAF 28 MAART 2013 EN VOOR 13 MEI 2013 (wegens beperkte optie op het aantal kamers)
 
Uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.

Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer.
Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.

Enkel nadat Konsept je contacteerde
, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.
 
Meer praktische gegevens met de juiste dagindeling volgen.