maandag 19 september 2022

STUDIEREIS ZONDAG 23 OKTOBER 2022. WASSENAAR - VOORLINDEN & DEN HAAG-KUNSTMUSEUM

STUDIEREIS ZONDAG 23 OKTOBER 2022.
WASSENAAR - VOORLINDEN: GIUSEPPE PENONE
DEN HAAG KUNSTMUSEUM: ANNI EN JOSEF ALBERS
                                              WIEBKE SIEM

VOORLINDEN : GIUSEPPE PENONE


Zien, ruiken, voelen – met zijn grote overzichtstentoonstelling in museum Voorlinden zet Giuseppe Penone (1947) je zintuigen op scherp. 






Li:Giuseppe Penone, Propagazione (Propation) 
199. Foto: Dorothea Fischer
Re:Gouspee Penone, Rovesciare i propri occhi
(To Reverse One's Eyes), 1970
Foto (c) Archivio Penone
 De Italiaanse arte-povera-kunstenaar toont met zijn iconische sculpturen, grootse installaties en intieme kunstwerken de verbinding tussen mens en natuur. Al meer dan 50 jaar maakt Giuseppe Penone kunst met materialen die hij vindt in de natuur. Bijvoorbeeld met bomen, takken, marmer en zelfs groenten. In een intensief werkproces zoekt hij met zijn handen naar sporen van een geleefd leven en legt hij vaak onzichtbare processen bloot.  Omringd door het tijdloze en poëtische oeuvre van Penone voel je jezelf anders in en denk je anders over de veranderende wereld. 











'Als je de mens als onderdeel van de natuur ziet, in plaats van bovengesteld aan de natuur, dan moet je de zorgen om onszelf en de zorgen om de natuur aan elkaar gelijk stellen.’

DEN HAAG KUNSTMUSEUM : ANNI EN JOSEF ALBERS

Het Kunstmuseum Den Haag presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland ooit over het leven en werk van Anni en Josef Albers. Dit beroemde kunstenaars-koppel heeft met hun kunst én inspirerende docentschap een niet te overschatten impact gehad op de ontwikkeling van de moderne kunst.




Met meer dan 200 werken, waaronder textiel, schilderijen, grafiek, foto’s, meubels en tekeningen, laat de tentoonstelling zien hoe Anni Albers (1899 -1994) uitgroeit tot een ware pionier van de moderne textielkunst en Josef Albers (1888-1976) een artistieke ontwikkeling doormaakt die uitmondt in zijn wereldberoemde reeks ‘Homage to the Square’, een serie van ontelbaar veel kleurenstudies in een vierkant vlak.
De tentoonstelling toont ook aan hoe het leven en werk van dit kunstenaarskoppel nauw met elkaar is verbonden. Hoewel ze beiden werken met verschillenden materialen, delen ze dezelfde levenshouding, artistieke visie, nieuwsgierigheid naar de ander en inspiratiebronnen. Centraal staat het experiment, en de uitdaging om aan de hand van zelfopgelegde beperkingen op het gebied van kleur, vorm of materiaalgebruik te komen tot de meest innovatieve composities.  

Daarnaast besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de invloed van de precolumbiaanse cultuur op het werk van zowel Anni als Josef Albers. Dankzij hun reizen naar landen als Mexico, Chili en Peru ontdekt het echtpaar de schoonheid en kwaliteit van de cultuur van lang verdwenen beschavingen van voor de Europese kolonisatie. Naast de aantoonbare invloed op hun werk toont het museum ook enkele voorbeelden van eeuwenoude precolumbiaanse sculpturen en textielfragmenten uit de privéverzameling van het echtpaar Albers.  

KUNSTMUSEUM DEN HAAG: WIEBKE SIEM

Kunstmuseum Den Haag presenteert de eerste solotentoonstelling in Nederland van de Duitse mixed-media kunstenaar Wiebke Siem (1954, Kiel). Haar installaties, sculpturen, textiel en mode-objecten refereren aan de kunstgeschiedenis en aan mode en design uit de 20e eeuw, maar gaan ook en vooral over de ondergeschikte rol van de vrouw, zowel in de kunst als het dagelijks leven. Met thema’s als ‘huiselijkheid’ stelt Wiebke Siem op humoristische wijze de sociale ongelijkheid die zij ervaart aan de kaak.

Hoewel Wiebke Siem in eigen land een bekend en gewaardeerd kunstenaar is, was haar werk in het buitenland nog nauwelijks te zien. Ondanks haar actuele thematiek leek ze lange tijd onder de radar te blijven. Toch won ze in 2014 de prestigieuze Goslarer Kaiserring. Door deze prijs staat ze in het rijtje van internationaal vermaarde kunstenaars als Anselm Kiefer, Rebecca Horn, Cindy Sherman, Christian Boltanski, William Kentridge en Bridget Riley. De jury omschreef haar als "een van de meest innovatieve en originele kunstenaars die nooit concessies heeft gedaan in haar kunst en wiens sculpturen een enorme uitstraling en aanwezigheid hebben omdat ze het bekende en het onbekende vermengen.”







KUNSTMUSEUM DEN HAAAG: VASTE COLLECTIE

De  uitgebreide vaste collectie kan je bezoeken in de opstellingen ‘ONTDEK HET MODERNE’ en ‘MONDRIAAN & DE STIJL’.

PRAKTISCH     

Datum: ZONDAG  23 OKTOBER 2022.
Vertrek: 09h00 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: omstreeks 18h30

Inschrijven: DINSDAG 11 OKTOBER 2022 vanaf 08h00. Enkel met een sms via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71. Vermeld je naam, je telefoonnummer en de namen van iedereen voor wie je inschrijft. Konsept zal je daarna zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept:  49 €.  Niet leden: 59 €  (Leden hebben voorrang)

Zorg dat je een mondmasker ter beschikking hebt.
Breng alvast een hapje mee voor onderweg.