maandag 5 maart 2018

'The silence inside me' - Tentoonstelling Goedele Peeters in Galerij Pinsart

Goedele Peeters
"The silence inside me"

Galerij Pinsart
zondag 4 maart tot 15 april 2018
 vrij-zat-zon 14-18u
 
De tentoonstelling van Goedele Peeters bevat zoals steeds een groot aantal houtsnedes, etsen en andere grafiekvormen die ze meesterlijk beheerst, maar deze keer toont ze ook heel wat sculpturaal werk. 

Goedele refereert graag naar muziek of poëzie in de titels van haar werk. Nu met een zinsnede uit tekst van Paul Auster: I dedicate these words to the impossibility of finding a word equal to the silence inside me. 

Een aantal houtsnedes tonen zomerse landschappen vanop de Lüneburger Heide. Een fris spel van kleuren, licht en schaduw zoals Goedele dit kan vatten in haar werk. Ze drukt de natuur in zijn vier jaargetijden. Maar ook toont ze met dezelfde stijl een aantal elementen in het landschap met een duistere oorsprong. Je weet niet meteen wat er aan de hand is, maar je voelt wel een soort onbehagen. 

 

Het Bergen-Belsen documentatiecentrum, een icoon van de holocaust, trekt dan weer, anders dan met zijn inhoud, de aandacht door het architecturaal aspect. Het gebouw wordt door Goedele afgebeeld met een strak perspectief. Een kleurhoutsnede maar ook een ets gedrukt volgens het 'Chine Collé' principe werden hiervan gemaakt. Deze laatste vormt een beeld met zeer veel diepte en karakter. 






Een van de sculpturen bestaat uit een kring fragiele bloemblaadjes uit porselein. Het resultaat van een uitgebloeide pioenroos wellicht als metafoor voor de vergankelijkheid. Daartegenover toont ze dan weer robuuste werken gegoten uit beton. 











De stilte overvalt je inderdaad bij deze tentoonstelling. Het onvermogen om dit gevoel te duiden is waarschijnlijk de stilte binnenin die door Goedele en Auster bedoeld worden. 



Galerie Pinsart - Genthof 21-23 - 8000 Brugge - 050 675066