dinsdag 25 oktober 2022

STUDIEREIS ZONDAG 27 NOVEMBER 2022 - FOLKWANG ESSEN & LEHMBRUCK MUSEUM DUISBURG

STUDIEREIS ZONDAG 27 NOVEMBER 2022

FOLKWANG ESSEN: EXPRESSIONISTEN in FOLKWANG: ontdekt, verbannen, gevierd.
                                 NEUE WELTEN, de ontdekking van de verzameling.
DUISBURG: GORMLEY / LEHMBRUCK - CALLING ON THE BODY


ESSEN: EXPRESSIONISTEN in FOLKWANG: ontdekt, verbannen, gevierd.

Kirchner, Doris mit Halskrause, ca 1906



Gabriele Münter, Stilleben,  1911
Met “Expressionisten in het Folkwang” richt het Museum Folkwang Essen ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan de focus op een deel van haar collectie die nauw verweven is met haar geschiedenis. Aan de hand van 250 expressionistische meesterwerken, uit eigen collectie en belangrijke Europese musea, traceert de tentoonstelling de vele verbanden tussen kunstenaars en het museum. Zij brengt werken opnieuw samen die ooit op dezelfde tentoonstelling getoond werden en zo schetst zij uitvoerig de geschiedenis van deze kunststroming. Een greep uit de deelnemende kunstenaars: Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Ferdinand Hodler, Edvard Munch, Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Karl Schmidt-Rottluff, August Macke, Wassily Kandinsky, Alexej von Jawlensky, Gabriele Münter, Franz Marc, Oskar Kokoschka, Egon Schiele, Paula Modersohn-Becker,  Franz Marc, Emil Nolde eva.




ESSEN: NEUE WELTEN, de ontdekking van de verzameling.


Met “Neue Welten” presenteert het Museum Folkwang haar collectie in volledig heringerichte zalen. Dat levert verrassende verbanden en perspectieven. Schilderkunst ontmoet fotografie, beeldhouwkunst of grafische kunst en dialogeert met wereldkunst en affiches.


Elk van de 24 zalen is opgebouwd  rond een “ankerwerk” dat een thematische impuls geeft. De geselecteerde werken markeren telkens een nieuw begin, een nieuwe start, een nieuwe tijd. Actuele sociaal-politieke thema's als migratie, de beeld- en informatiestroom in de sociale media en fake news zijn belangrijke krachtlijnen. Zo biedt de tentoonstelling een hedendaagse kijk op een historisch gegroeide collectie.


DUISBURG: GORMLEY / LEHMBRUCK - CALLING ON THE BODY

Gormley: Field 1984-1985



Lehmbruck: Der Gestürzte, 1915/16
Het Lehmbruck Museum in Duisburg brengt de tentoonstelling "Calling on the Body" met werken van Antony Gormley (72). Het is de grootste tentoonstelling van deze  belangrijke Britse beeldhouwer in Duitsland tot nu toe. Op meer dan 3.000 vierkante meter zijn in het hele museum Gormley’s beelden en installaties te zien in dialoog met werken van Wilhelm Lehmbruck (1881- 1919), wiens innerlijkheid, evenwicht, rust en reflectief potentieel Gormley erg bewondert – en deelt. Met 14 sculpturen en installaties, 111 modellen, 35 tekeningen en meer dan 260 werkboeken biedt deze tentoonstelling een uitgebreid inzicht in het werk van Gormley.



PRAKTISCH 
           
Datum: ZONDAG  27 NOVEMBER 2022.
Vertrek: 07h15 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: omstreeks 19h30

Inschrijven: dinsdag 15 NOVEMBER 2022 vanaf 08h00. Enkel met een sms via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.
Vermeld je naam, je telefoonnummer en de namen van iedereen voor wie je inschrijft. Konsept zal je daarna zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept:  42 €.  Niet leden: 52 €  (Leden hebben voorrang)

Zorg dat je een mondmasker ter beschikking hebt.
Breng alvast een hapje mee voor onderweg.