maandag 21 oktober 2019

STUDIEREIS ZONDAG 24 NOVEMBER 2019 AMSTERDAM - WASSENAAR

STUDIEREIS ZONDAG 24 NOVEMBER 2019
AMSTERDAM - WASSENAAR


Rijksmuseum Amsterdam: Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters
Museum Voorlinden Wassenaar: Louise Bourgeois (overzichtstentoonstelling) en Anselm Kiefer

RIJKSMUSEUM AMSTERDAM: REMBRANDT – VELASQUEZ. NEDERLANDSE & SPAANSE MEESTERS



Rembrandt en Velázquez zijn de twee grootste 17e eeuwse meesters van hun land. De één uit het protestantse Nederland en de ander afkomstig uit het katholieke Spanje. Het Rijksmuseum en het Museo Nacional del Prado brengen ze voor het eerst samen.



Velasquez: Zelfportret
 In de 17de  eeuw is er veel spanning tussen Nederland en Spanje door de 80-jarige oorlog. Toch bloeit de kunst in beide landen, met als climax de opkomst van de twee van de grootste schilders aller tijden: Rembrandt en Velázquez. Terwijl ze nochtans in dezelfde tijd leefden hebben ze nooit een werk van elkaar gezien.  Rembrandt heeft vermoedelijk zelfs nooit van Velázquez’ bestaan geweten.Toch bestaan er grote gelijkenissen tussen beiden. Ze gebruikten allebei hetzelfde subtiele contrast tussen licht en donker en bijna identieke kleuren. Maar bovenal blinken beiden uit in een voorbeeldige beheersing van de techniek, in combinatie met het vermogen om die controle vervolgens weer los te laten.



Rembrandt: Zelfportret
Bij zowel Rembrandt als Velázquez is het alsof de geportretteerden elk moment in beweging kunnen komen. Ze balanceren perfect op de grens van verstilling en het verlangen uit hun kader te breken.

Zowel Velázquez als Rembrandt waren bovendien grote vernieuwers die niet langer voortbouwden op de dominante, traditionele, op de oudheid georiënteerde kunst uit Italië, die op dat moment in Europa nog steeds als de norm werd beschouwd.





In deze tentoonstelling worden beide meesters bij elkaar gebracht, samen met andere grote meesters zoals Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera. Van een aantal werken is het extra bijzonder dat ze in het Rijkmuseum hangen tijdens deze tentoonstelling. Zoals bijvoorbeeld Finis Gloriae Mundi van Juan de Valdés Leal (Hospital de la Caridad, Sevilla) en Het Oordeel van Graaf Willem de Goede van Nicolaes van Galen (stadhuis in Hasselt). Deze werken werden zelden of nooit uitgeleend voor een tentoonstelling. 
De werken van Nederlandse en Spaanse meesters – ruim zestig in totaal -  worden in paren getoond binnen thema’s als onder meer geloof, rijkdom, macht en liefde. 


De meeste bruiklenen, 14 in totaal, komen uit het Museo Nacional del Prado in Madrid. Er hangen 17 werken uit de Rijksmuseum-collectie op de tentoonstelling.

Uiteraard kan je tijdens hetzelfde bezoek ook de vaste collectie van het Rijksmuseum bewonderen.




WASSENAAR, MUSEUM VOORLINDEN: LOUISE BOURGEOIS EN ANSELM KIEFER

Louise Bourgeois – To Unravel a Torment





 “Hoewel het werk persoonlijk is, heeft het de bijzondere eigenschap alle toeschouwers te raken en het vermogen om verborgen herinneringen en gedachten bloot te leggen.” zegt directeur Suzanne Swarts.

Voorlinden presenteert Louise Bourgeois: To Unravel a Torment, een zes decennia overspannende overzichtstentoonstelling met veertig sleutelwerken uit de Glenstonecollectie, The Easton Foundation en museum Voorlinden. Het is bijna dertig jaar geleden dat de kunst van Louise Bourgeois op zo’n grote schaal in Nederland te zien was.




Louise Bourgeois (1911-2010) was een radicaal figuur die haar eigen weg bewandelde met scherpzinnigheid, intelligentie en lef – zo nu en dan zelfs tegen de gangbare smaak en ideeën in. Tegenwoordig wordt ze gezien als een icoon van de late twintigste-eeuwse kunst, die persoonlijke   verhalen en psychologische inzichten combineerde met buitengewone artistieke vernieuwingen.
Maman (1999) – de grootste spin die Bourgeois ooit heeft gemaakt – kruipt het terrein van Voorlinden op. De spin fungeert als toegangspoort naar de tentoonstelling. Binnen is een selectie van vroege houten Personage-sculpturen te zien, maar ook werken in brons, marmer, gips, rubber en textiel, en reeksen tekeningen en prenten. Ook worden verschillende Cells in het menselijk lichaam getoond, waarin Bourgeois haar psychische gesteldheid en emoties als woede, angst en eenzaamheid tot uitdrukking brengt. Daarnaast is het zelden getoonde werk The Destruction of the Father (1974) te zien, dat door Bourgeois als een van haar belangrijkste werken wordt beschouwd. Het is een theatraal verlicht diorama gecreëerd als reactie op dominante vaderfiguren en de denkbeeldige wraak die zij bij de kunstenaar oproepen.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Glenstone Museum, Potomac, Maryland en The Easton Foundation, New York.


ANSELM KIEFER

“Art is longing. You never arrive, but you keep going in the hope that you will.” – Anselm Kiefer

Voorlinden presenteert Anselm Kiefer (1945), een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd. Zijn werken zijn te zien in de tuinzaal van het museum. Met zijn eigenzinnige beeldtaal en gelaagde verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur heeft Kiefer in vier decennia een oeuvre van grootse proporties opgebouwd. Voorlinden toont vijf iconische werken uit eigen collectie, met Kiefers typerende visuele complexiteit en rijkdom aan materialen als uitgangspunt. 





Anselms leven begon op het moment dat de oorlog ten einde kwam. Dit historische kantelpunt vormt de rode draad in zijn leven. Hij was eind jaren zestig een van de eerste Duitse kunstenaars die de recente geschiedenis onder de loep nam. Toch overstijgt zijn werk dit thema: hij is vooral gefascineerd door tijd en de continuïteit van de geschiedenis. Met olieverf, aarde, lood, fotografie, houtsneden, zand, hooi en andere natuurlijke materialen vervlecht Kiefer complexe historische gebeurtenissen, Germaanse mythologie, alchemie en poëzie tot werken die ons collectieve geheugen aanspreken.


PRAKTISCH 

Datum: ZONDAG  24 november 2019.
Vertrek: 07h30 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)

Terug: omstreeks 19h00



Inschrijven:


dinsdag 19 november 2019 vanaf 08h00. Enkel via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.

Graag een sms (GEEN VOICEMAIL) met je naam en telefoonnummer. Je kan ook een boodschap inspreken met vermelding van je naam en telefoonnummer. Konsept zal je dan zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept:  55 €; niet-leden: 65 €  (Leden hebben voorrang)

Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft