maandag 17 januari 2011

NIEUWSBRIEF JRG. 5 NR. 1 STUDIEREIZEN RIJSEL EN BONN


STUDIEREIS RIJSEL

20 FEBRUARI 2011


Het Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut (LaM), indertijd Museum voor Moderne kunst van Villeneuve d'Ascq, is een zeer groot museum gevestigd in Villeneuve d’Ascq, vlak bij Rijsel. Met meer dan 4.500 kunstwerken en 4.000 m² expositieruimte, brengt het LaM enkele van de belangrijkste stromingen van de 20ste en 21ste eeuwse kunst onder één dak: Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art Brut. De collectie geniet internationale bekendheid en omvat meesterwerken van Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Joan Miro, Georges Braque, Fernand Léger, Andre Derain, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Kees van Dongen en anderen. In de nieuwe vleugel wordt de grootste collectie Art Brut in Frankrijk tentoongesteld. Tenslotte kan je in het prachtige beeldenpark werk zien van Calder, Coignet, Deacon, Dodeigne, Lipchitz, Picasso en Roulland.

Het Palais des Beaux-arts van Rijsel beschikt over een zeer grote en gedifferentieerde collectie kunstwerken die de periode van de 12de tot de 20ste eeuw bestrijkt. In de afdeling Middeleeuwen en Renaissance vind je werken van Donatello en Dirk Bouts. De schilderijencollectie bevat verder werken van de Vlaamse school (Breughel, Bosch, Rubens, Van Dyck, Jordaens), van de Nederlandse school (Van Ruisdael, Emmanuel de Witte, Pieter Codde), en uiteraard van de Franse school met Courbet, Delacroix, Puvis de Chavannes, David, Monet, Sisley, Seurat, Camille Claudel, Rodin en vele anderen. De Spaanse schilderkunst is vertegenwoordigd door Goya, Greco, Ribera, en uit Italië kan je werk zien van Veronese en Tintoretto.Tenslotte kan je ook een grote collectie ceramique bezoeken.
Verder heb je tijd om in de stad te kuieren.

Datum: Zondag 20 februari 2011
Vertrek: 8h30 aan het stadhuis van Mortsel
Terug: rond 19h00
Deelname in de kosten: leden konsept 27€; Niet leden 32€
Inschrijven vanaf 24 januari 2011 en voor 16 februari 2011
Alle inschrijvingen via het telefoonnummer: 0473 93 86 71.
Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
De inschrijving is pas officieel na storting van het bedrag op nr: 320-0692986-88, met vermelding Studiereis Rijsel en de namen van de deelnemers.

STUDIEREIS BONN

27 MAART 2011


Het August Macke Haus in Bonn

In dit huis, gebouwd in 1884 beleefde August Macke, tot aan zijn dood in 1914, de meest vruchtbare jaren van zijn leven. In dit huis ontstonden meer dan 400 werken.

Vanuit zijn raam observeerden en tekende hij het leven in de omliggende starten, en ook de heerlijke tuin was onderwerp van veel van zijn werken.
In dit huis ontving hij vrienden als Max Ernst, Robert Delaunay, Guillaume Apollinaire, en Franz Marc.Kunstmuseum Bonn: Vaste collectie


Dit indrukwekkende museum, ontworpen door de Berlijnse archtiect Axel Schultes, beschikt over de wellicht belangrijkste verzameling Duits Kunst na 1945, met werken van oa Beuys, Baselitz, Gotthard Graubner, Anselm Kiefer, Imi Knoebel, Palermo, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Ulrich Rückriem en anderen. Maar ook de klassieke moderne kunst is ruim vertegenwoordigd met werken van oa August Macke, Max Ernst en andere expressionisten.
Tenslotte beschikt het museum over een rijke verzameling grafiek en kunstvideo’s.

Kunstmuseum Bonn:Tentoonstelling ‘Gefühl ist Privatsache’.

Werken uit het Berliner Kupferstichkabinett

Tijdens de Weimarrepubliek waren Verisme en Nieuwe zakelijkheid belangrijke tendensen in de kunst. Om de desastreuze ervaringen van de eerste wereldoorlog te vertolken voelden veel kunstenaars zich niet langer thuis in de taal van het expressionisme met haar utopie van de nieuwe mens en haar nadruk op de extase van het subject en zijn emoties. (Zei Brecht niet reeds in 1926 dat gevoel een privézaak is!) Evenmin vonden zij aansluiting bij het constructivisme van het Bauhaus, dat de Kunst en het Leven met elkaar wilde verzoenen.
Integendeel, deze kunstenaars richtten hun scherpe blik op de details van het alledaagse leven, op de sociale miserie en de banaliteit; ze deden dit nuchter en zonder sentimentaliteit. Ze gaven hun figuren opnieuw scherpe contouren om hen in de werkelijkheid te kunnen verankeren.
Op deze tentoonstelling zijn 130 aquarellen, tekeningen en grafisch werk te zien uit de indrukwekkende collectie van het ‘Berliner Kupfer stichkabinett’, alsook 35 werken die op vaste basis aan het museum van Bonn zullen worden uitgeleend.
Er is werk van ondermeer Otto Dix, George Grosz, Max Beckmann, Carl Grossberg, Conrad Felixmüller, Alexander Kanoldt, Franz Radziwill, Christian Schad, Rudolf Schlichter, Georg Scholz, Georg Schrimpf en een veertigtal anderen.
 
 
 
Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland
Arp, Beckman, Munch, Kirchner, Warhol….
Klassiekers uit het onbekende museum van Bielefeld in Bonn.Het museum van Bielefeld is een ten onrechte onbekend museum gezien de uiterst rijke verzameling waarover het beschikt. In deze verzameling bevinden zich werken van klassieke moderne schilders als Sonia en Robert Delaunay, Alexej von Jawlensky, Ernst Ludwig Kirchner, Max Beckmann, August Macke, van de schilders van de ‘Brücke’ en van de ‘Blaue Reiter’, van Emil Nolde, Man Ray, Pablo Picasso en de konstruktivistische stromingen van de jaren 1920 met László Moholy-Nagy en Oskar Schlemmer. Er zijn belangrijke werken van de Amerikaans en Duitse kunstenaars van de jaren 1970 en 1980 en van hedendaagse kunstenaars als Georg Baselitz, George Condo, Peter Fischli/David Weiss, Robert Longo, Yoko Ono, Thomas Schütte, Hiroshi Sugimoto, Rirkrit Tiravanija en anderen. Ook het in 2008 gerestaureerde beeldenpark met werken van Henri Laurens, Henry Moore, Sol LeWitt of Olafur Eliasson is indrukwekkend.
Met een rijke keuze van 120 werken uit dit prachtige museum, schilderijen, werken op papier, beeldhouwwerken , foto’s, films en installaties biedt de tentoonstelling verrassende contrasten en een boeiend overzicht over de kunstgeschiedenis.

Datum: Zondag 27 maart 2011

Vertrek: 8h30 aan het stadhuis van Mortsel
Terug: rond 19h30
Deelname in de kosten: leden konsept 36€; Niet leden 41€
Inschrijven vanaf 24 januari 2011 en voor 20 maart 2011
Alle inschrijvingen via het telefoonnummer: 0473 93 86 71.
Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
De inschrijving is pas officieel na storting van het bedrag op nr: 320-0692986-88, met vermelding Studiereis Bonn en de namen van de deelnemers.

Lidgeld Konsept

Het lidmaatschap van Konsept loopt van 1 januari tot en met 31 december.
U wordt lid van Konsept door storting van het gewenste bedrag op de Konseptrekening: 320-0692986-88 met vermelding lidgeld Konsept 2011
Bijdrage:
gewoon lid: 5€
gezinslid: 5€
ere-lid: 30€

Premieplaat 2011

Ereleden van Konsept ontvangen een premieplaat, jaarlijks ontworpen door telkens een leerkracht van de ABK Mortsel en in een beperkte oplage. Astrid Deneckere, leerkracht lagere graad, verzorgt de premieplaat 2011. Het wordt een mix media van grafische technieken. Het onderwerp is 'Het poppenspel'. Eind februari is de premieplaat beschikbaar. Hiernaast ziet u een voorontwerp.


Te noteren in uw agenda
:
zaterdag 26 februari 2011: Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs