dinsdag 22 april 2014

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT: HILDESHEIM, WOLFSBURG & GOSLAR (2-5 OKTOBER 2014)

Meerdaagse Studiereis Konsept
HILDESHEIM, WOLFSBURG, GOSLAR
Vier Dagen Kunst En Cultuur, Vier Dagen Werelderfgoed
2 - 5 oktober 2014


Deze vierdaagse kunstreis brengt ons naar één van de belangrijkste centra van vroegromaanse en Ottoonse kunst in Duitsland, en bij uitbreiding in centraal Europa. Het is dan ook geen toeval dat haast elke stad in deze regio op de werelderfgoedlijst van de Unesco prijkt. In Goslar staat het eerste keizerlijk paleis van Duitsland. In het begin van de 20ste eeuw kende dit gebied een nieuwe bloeiperiode dank zij de mijnbouw. Belangrijke architecten van de Bauhaus werden aangetrokken om fabrieken en woonhuizen voor de nieuwe rijken te bouwen. Wolfsburg, gebouwd rond de volkswagen fabrieken, ontwikkelt zich de laatste jaren hoe langer hoe meer tot een stad met een interessant modern en hedendaags architecturaal en kunst- patrimonium.De bossen rond Hildesheim zijn door de gebroeders Grimm opgetekend als het land van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

Museum Kalkriese

Op de heenweg bezoeken we in de buurt van Osnabrück, op de plek waar ooit de Varusschlacht heeft plaats gevonden, het museum en park Kalkriese. Dit is een landschapspark en museum op de plaats waar in het jaar 9 n Ch de Romeinen een zware nederlaag leden tegen de Germanen. Tot 5 oktober loopt er de  tentoonstelling ‘Mumien – Reise in der Unsterblichkeit’, met pronkstukken uit het Egyptisch museum van Firenze. Het museum wil vooral een herdenkingsplaats zijn waar elke bezoeker in eigen gedachten en ervaringen kan dwalen, eerder dan een plek die de geschiedenis en het verleden oprakelt en er een beeld aangeeft.

Alfeld: Fagus-fabriek van Walter Gropius.In Alfeld bevindt zich de Fagus-fabriek van Walter Gropius. Deze behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Walter Gropius bouwde deze fabriek in 1911. Gropius was een leerling van Peter Behrens. Deze fabriek was zijn eerste grote ontwerp en het eerste gebouw waarvan de wanden bijna volledig waren opgetrokken in glas. Gropius zal later, met name in 1919, in Dessau de Bauhaus-hogeschool oprichten.


Hildesheim
Hildesheim werd in 815 gesticht als bisschopsstad. De stad bezit liefst vijf romaanse kerken, waaronder de (herbouwde) Mariendom en de Michaeliskirche die beide op de Werelderfgoed-lijst van de UNESCO staan. Een andere kerk, de gotische Andreaskerk, valt op door haar 115 m hoge toren, de hoogste van Nedersaksen en een van de hoogste kerktorens ter wereld. De historische binnenstad leed op 22 maart 1945 grote schade door geallieerde luchtbombardementen, maar de Marktplatz met zijn vakwerkbouwhuizen werd zorgvuldig gereconstrueerd. Pronkstuk op dit plein is het gotische houten 

Knochenhaueramtshaus uit 1529 (herbouwd vanaf 1986). De 1000 jaar oude St. Michael-kerk geldt als een van de mooiste vroegromaanse kerken van Duitsland en als sleutelwerk van de middeleeuwse kunst. Pronkstuk in het interieur is het beschilderde houten plafond uit de  13e eeuw, dat de stamboom van Christus toont en een fascinerende indruk geeft van de romaanse monumentale schilderkunst.

Goslar

De ganse binnenstad van Goslar behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Zij is de hoofdstad van de Ottoonse romaanse kunst in Duitsland. Zeer bijzonder is de Kaiserpfalz, het keizerlijk paleis dat dateert uit de 11de eeuw. Het is een prachtig voorbeeld van vroegromaanse wereldlijke architectuur.

Tijdens een stadswandeling kunnen we genieten van de mooie binnenstad, en bezoeken we het Mönchehaus, een museum van moderne kunst met een mooie beeldentuin. (werk van oa Henry Moore, Max Ernst, Alexander Calder, Victor Vasarely en Joseph Beuys).
Net buiten Goslar bevindt zich de ertsmijn Rammelsberg, waar sinds meer dan 1000 jaar onafgebroken erts werd ontgonnen. Ook deze mijn behoort tot het industriële werelderfgoed van UNESCO.


Wolfsburg

Wolfsburg is als stad pas ontstaan op 1 juli 1938 en is daarmee een van de weinige steden die gesticht zijn in de 20ste eeuw. De stad heeft in haar korte maar interessante bestaan herhaaldelijk een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van stedenbouwkundige trends in Duitsland. Wolfsburg is een typisch voorbeeld van een volgens plan ontwikkelde en toch geslaagde stad en is vanaf het begin van haar bestaan nauw verbonden met Volkswagen AG.

De Finse architect Alvar Aalto (1898 tot1976) behoort samen met Frank Lloyd Wright, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Le Corbusier tot de vijf belangrijkste architecten van de 20ste eeuw. In Wolfsburg staan drie van de zes gebouwen die hij in Duitsland realiseerde: het Kulturhaus (1958 tot 1962) het gemeentecentrum Heilig-Geist aan de  Klieversberg (1959 tot 1962) en de Stephanuskirche in de wijk Detmerode (1962 tot 1968)

De Londense architecte Zaha Hadid (die tekende voor het ontwerp van het nieuwe havengebouw in Antwerpen) behoort onmiskenbaar tot de grootste architecten van deze tijd. Met haar compromisloze en verrassende gebouwen schuift zij de grenzen van het architecturale denken steeds verder op naar onbekend terrein. Het Phaeno-Museum biedt een boeiende kijk op verrassende fenomenen uit de wetenschappelijke en technische wereld. Een geleid architectuurbezoek staat op het programma.

De Berlijnse architect Hans Scharoun (1893 tot 1972) liet een veelzijdig oeuvre na. Hij wordt aangezien als een van de meest fantasierijke architecten van het expressionisme. Hij poneerde als alternatief voor het rationele bouwen de idee van de ‘Organische architectuur’, en hij ontwierp veel visionaire gebouwen. Slechts een klein deel ervan werd ook gerealiseerd. Uit 1973 stamt het Theater dat hij in 1965 voor Wofsburg
ontwierp.

Niet enkel deze unieke gebouwen staan op de monumentenlijst, maar eveneens ganse stadswijken zoals de Steimker Berg, de wijk Detmerode en de ‘Wohnhöfe’ in de binnenstad uit de vroege jaren 1940.

Het Kunstmuseum

 In 1994 opende dit museum. Het bezit een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst, waarin haast alle grote kunstenaars uit die periode vertegenwoordigd zijn.

Er worden eveneens grootse tentoonstellingen opgezet. Tot 19 oktober loopt de tentoonstelling ‘Spuren der Moderne’, met oa de volgende kunstenaars: John Armleder, Richard Artschwager, Hussein Chalayan, Tony Cragg, Jan Dibbets, Andreas Gursky, Rebecca Horn, Anselm Kiefer, Gerhard Merz, Nam June Paik, Panamarenko, Elizabeth Peyton, Neo Rauch, Thomas Schütte, Cindy Sherman, Beat Streuli, James Turrell, Luc Tuymans en vele anderen. 

In Schloss Wolfsburg bevindt zich de stedelijke kunstcollectie, met oa werken van Uecker, Roy Lichtenstein, Keith Haring en Reinhard Voigt. In hetzelfde gebouw organiseert de Kunstverein regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunst.
Tenslotte bevindt zich in Wolfsburg ook de ‘Autostadt’, een immens groot gebied met prachtige hedendaagse gebouwen waarin de geschiedenis van het autoconcern Volkswagen uitgebreid wordt toegelicht.


Schloss Wolfenbüttel, met zijn fraaie renaissancistische toren en barokke gevel is het op één grootste kasteel van Nedersaksen. Behalve het prachtige interieur kan je er de Herzog August Bibliotheek bezoeken, die in de 17de eeuw de grootste bibliotheek van Europa was en nu nog over meer dan 860000 werken beschikt. Hoogtepunt van de collectie is het Reichenauerevangelie uit de 10de eeuw en het evangelie dat aan Heinrich der Löwe toebehoorde.Hagen: het Museum Osthaus en de Hohenhof Jugendstilvilla

In 1906 gaf Karl Ernst Osthaus aan de Belgsich ontwerper en architect Henry van de Velde de opdracht in de nieuwe tuinwijk Hohenhagen een woning voor zijn familie te ontwerpen. In 1908 was de woning klaar. De Tuinstad Hohenhagen was een baanbrekend stedenbouwkundig project dat het bouwen van luxueuze tuinsteden moest bevorderen. Architecten als Behrens en Van de Velde werden ervoor aangetrokken. Door het uitbreken van de eerste wereldoorlog bleef de tuinwijk echter grotendeels onvoltooid, al kan je
er enkele zeer mooie realisaties uit die tijd bewonderen.
Het Osthaus museum bevindt zich in een jugendstilhuis dat door Henry van de Velde tot een museum werd verbouwd. Na restauraties in 1992 en 2008 is het jugendstilinterieur weer in zijn volle glorie te zien. Het museum heeft een mooie collectie expressionistische kunst, met oa Feininger, Archipenko, Beckmann, Jawlensky, Nolde en Rohls. Blikvanger is de beroemde knapenfontein van Minne.

Praktisch

-          Vertrek op 2 oktober 2014 om 7h15; lunchpakket mee te brengen
-          Aankomst op 5 oktober 2014 rond 22h00
-          Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijtbuffet.
-          Drie nachten in Hildesheim
-          Novotel: Bahnhofsallee 38, 31134 Hildesheim, Duitsland
-          Telefoon:+49 5121 17170
-          Het avondmaal op de terugreis in Venlo (De Valk) is inbegrepen in de prijs
-          Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, inkomsten van de musea, annulatieverzekering en informatiebrochure.
-          Prijs op basis van 40 deelnemers
o   Tweepersoonskamer: 380 € per persoon
o   Opleg voor éénpersoonskamer: 60 €
o   Niet leden van Konsept: opleg 60 €

Inschrijven vanaf 28 april 2014 en voor 13 mei 2014 (wegens beperkte optie op het aantal hotelkamers)

Uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.

Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer.
Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
Enkel nadat Konsept je contacteerde
, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening: IBAN:BE56 3200 6929 8688 en is je inschrijving definitief.
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.

Meer praktische gegevens met de juiste dagindeling volgen.