maandag 20 augustus 2012

DE HORLA:EEN SYMFONIE VAN TEKST, FOTOGRAFIE EN LIVE ELEKTRONICA NAAR HET GELIJKNAMIGE VERHAAL VAN GUY DE MAUPASSANT MET ELS ROOBROECK, HAN STUBBE EN ANJA LIGTENBERG

De Horla

Intieme dagboekfragmenten. Bezweringsrituelen. Vitaminepillen.


“Wie is die onzichtbare die mij regeert, die onkenbare, die zwerfgeest van een bovennatuurlijk ras? De gier heeft de duif opgegeten, de wolf het schaap verscheurd. De leeuw de buffel weggevreten, de mens zichzelf verbeurd.”De Horla is het verhaal van een waanzinnige vrouw en een stem uit de toekomst. Een symfonie van tekst, fotografie en live elektronica naar het gelijknamige verhaal van de Franse schrijver Guy de Maupassant.

Actrice Els Roobroeck en muzikant Han Stubbe (DAAU) debuteerden in 2011 met het succesvolle Medea Redux. Voor De Horla bundelen zij hun krachten met fotografe Anja Ligtenberg en Seeing the Unseen, een collectief van blinde en slechtziende fotografen.

Het uitgangspunt van de voorstelling is blinden, slechtzienden én zienden te verenigen in een verhaal dat gaat over kijken, over zien en niet zien. Daarom geeft de fotografe een uur voorafgaand aan de voorstelling uitleg en een beschrijving van de foto’s zodat de blinde en slechtziende bezoeker die beelden in het hoofd kan vormen. Tijdens de voorstelling wisselen tekst, muziek en beeld elkaar af in een uitgebalanceerd geheel. Het uitgangspunt hiervoor ligt bij het onderzoek dat Roobroeck en Stubbe voeren naar muzikale interactie tussen tekst en geluid. Door intensief samenspel ontwikkelden ze een palet aan improvisatietechnieken, waardoor tekst en muziek op organische wijze opgaan in een muzikaal geheel.

Het beeld wordt in dit project als derde speler ingebracht. Beelden worden rondom geprojecteerd waardoor het publiek deel uitmaakt van de wereld, het huis en de waanzin van het hoofdpersonage. Seeing the Unseen werkt met de ‘schilderen met licht’ methode, een manier van werken die fotografie ook voor blinden en slechtzienden mogelijk maakt. De foto’s geven op verrassende wijze inzicht in de wereld van de blinde en slechtziende. De beelden zijn uniek, onorthodox en werken wonderlijk samen met de unieke muzikale benadering.

Concept: Els Roobroeck, Han Stubbe, Anja Ligtenberg
Spel: Els Roobroeck
Muziek: Han Stubbe
Fotografie: Seeing The Unseen (Ruth Dongor, Liset Neggers, Jankie van Soest, Veronique Rademaker, Anja Ligtenberg)
Licht en projectie: Sander Salden
Coach: Yamina Takkatz

Een productie van Intro in situ in het kader van Musica Sacra Maastricht.

Musica Sacra Maastricht 2012
Van donderdag 6 t/m zondag 9 september
De 30e editie van een veelzijdig kunstenfestival dat in het teken staat van het thema Riten & Rituelen. Historische locaties in de binnenstad van Maastricht dienen als decor voor vele concerten en voorstellingen, allen gerelateerd aan het verbindende festivalthema

De Horla: Do+vr: 22.30 uur (21.30 uur); za: 18.00 (17.00 uur) en 22.30 uur (21.30 uur); zo: 18.00 uur (17.00 uur)

Werkplaats Intro in situ
Capucijnengang 12 - MAASTRICHT
€ 15,-
reserveren: 043 350 5555 / www.musicasacramaastricht.nl

Een tip van Marijke Burman